Χαιρετισμός στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιείται εδώ στην πόλη του Διδυμοτείχου και σας καλωσορίζω.

Το συνέδριο αυτό είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για όλους τους Θράκες, που ζουν σκορπισμένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και τη διασπορά, να συντονιστούμε αυτές τις ημέρες σε ένα δημόσιο στοχασμό και διάλογο.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι φέτος η θεματολογία που έχει επιλεγεί, είναι σαφώς καθορισμένη και κατευθύνεται σε συγκεκριμένες θεματικές και πρακτικές. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης, όσο και οι απόδημοι, θα μπορέσουν να συνεργαστούν συστηματικά κι αποτελεσματικά, προκειμένου να επέλθουν απτά κι άμεσα οφέλη. Έτσι, τίθενται επί τάπητος καίρια ζητήματα, όπως

  • η προστασία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς,
  • ο τουρισμός,
  • οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα ενεργειακά δίκτυα.

Είναι επίσης ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται φέτος στην πόλη του Διδυμοτείχου, στην οποία θα λειτουργεί πλέον και το Ίδρυμα Θρακικών Μελετών, που στόχο θα έχει την προώθηση της έρευνας και τη μελέτης, αλλά και το συντονισμό των Συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι αναμφίβολο ότι η πολιτεία, η πολιτική ηγεσία αλλά και όλοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες της Θράκης πρέπει να σκύψουν πάνω από τη Θράκη, τη Μεγάλη Γη.

Να προχωρήσουν στη λήψη καινοτόμων και αποφασιστικών πρωτοβουλιών και στην υλοποίηση δράσεων, έργων και προγραμμάτων που θα ωθήσουν την ευημερία και την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Είναι όμως περισσότερο αναμφίβολο κι επιτακτικό, εμείς οι Θράκες, να εκδηλώσουμε την αγάπη μας για αυτό τον τόπο, να προβάλλουμε τη δυναμική του και τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην Ευρώπη και να προτείνουμε, να απαιτήσουμε, όλα τα μέτρα και τις δράσεις που θα μπορέσουν να επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη στον τόπο και κοινωνική συνοχή στους Θρακιώτες, που θα κάνουν τη Θράκη έναν τόπο παραγωγικό κι ανταγωνιστικό.

Το Συνέδριο και όλοι οι παρευρισκόμενοι εδώ, πρέπει να επιτελέσουμε ακριβώς αυτόν τον ρόλο.

Σας εύχομαι ολόψυχα οι ημέρες αυτές να είναι γόνιμες κι εποικοδομητικές.

Σας εύχομαι επίσης να περάσετε όμορφα, με παλιούς γνώριμους, που το Συνέδριο αυτό σας έφερε πάλι κοντά.

Καλή Δύναμη και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.