Τροποποίηση Όρων Λειτουργίας Bake–off στα Σούπερ Μάρκετ

Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε στην Υπουργό Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ερώτηση σχετικά με τροποποίηση όρων λειτουργίας bake – off στα σούπερ μάρκετ και επίπτωση στον κλάδο των αρτοποιών.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τροποποίηση όρων λειτουργίας bake-off στα σούπερ μάρκετ και επίπτωση στον κλάδο των αρτοποιών»

Στη χώρα μας λειτουργούν νόμιμα περίπου 15.000 αρτοποιεία, τα οποία απασχολούν άμεσα περισσότερους από 70.000 εργαζόμενους και πάνω από 150.000 έμμεσα.

Μετά από διαβουλεύσεις 15 ετών, το 2007 ψηφίστηκε ο νόμος 3526/2007, ο οποίος τότε ήταν σύμφωνος με την ελληνική και την κοινοτική κείμενη νομοθεσία. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, πληροφορούμαστε ότι προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση του νομικού καθεστώτος όσον αφορά το «bake – off», τις λεγόμενες «θερμές γωνιές» και συγκεκριμένα να ελαττώσετε κατά 55% τα τετραγωνικά που απαιτούνται σήμερα για να λειτουργήσουν οι θερμές γωνιές «bake – off» μέσα στα σούπερ μάρκετ. Αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει καταστροφικό πλήγμα για τον κλάδο των αρτοποιών αλλά για τις τοπικές κοινωνίες με αρνητικές συνέπειες οικονομικές, εργασιακές και εν γένει αναπτυξιακές, καθώς πλήττει τα παραδοσιακά αρτοποιεία δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στις μετρημένες μεγάλες αρτοβιομηχανίες.

Για το θέμα αυτό έχουν τοποθετηθεί κάθετα αρνητικά και τα Σωματεία Αρτοποιών Θράκης (Έβρου – Ροδόπης – Ξάνθης).

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Υπάρχει όντως πρόθεση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει το άρθρο 5 του ν. 3526/2007 αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα για τις θερμές γωνιές στα σούπερ μάρκετ;
  2. Αν υπάρχει πρόθεση διαλόγου με τα Σωματεία Αρτοποιών προκειμένου να υπάρξει η διευκρίνιση και η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.