Τοποθέτηση του Βουλευτή Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, στην Επιτροπή Απόδημου με αντικείμενο την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Εξωτερικό

Τοποθέτηση στην Επιτροπή Αποδήμου με αντικείμενο την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό

14 Νοε 2012

Χαίρομαι πραγματικά γιατί για άλλη μια φορά σήμερα διαπιστώνω ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν τη βαρύτητα που έχει η εκπαίδευση στον ελληνισμό της διασποράς, οπουδήποτε. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα.

Ένα δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι ότι όλοι μας και θα μιλήσω για προσωπικό βίωμα, όσες φορές συνάντησα κάποιους απόδημους, μέσα στα όλα προβλήματα που ανέφεραν ο κοινός παρονομαστής ήταν ένας. Ήταν τα προβλήματα που έχουν στην εκπαίδευση που τους παρέχεται στις χώρες που μένουν. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν παρέχεται καλή εκπαίδευση; Όχι κατ' ανάγκη. Γιατί ο καθένας έβλεπε το θέμα της εκπαίδευσης στη χώρα όπου ζούσε όπως το αντιλαμβανόταν προσωπικά. Αυτή η λογική πέρασε και στο Υπουργείο Παιδείας διαχρονικά. Τι είχαμε μέχρι τώρα; Ο κ. Υπουργός, αν δεν κάνω λάθος, ανέφερε τέσσερις κατηγορίες σχολείων. Τα ελληνόγλωσσα, τα δίγλωσσα, τα τμήματα ελληνισμού κ.λπ.. Δηλαδή τι είχαμε; Είχαμε μια παροχή «αλά καρτ» εκπαίδευσης ανάλογα με την περιοχή, με τις συνθήκες, νομίζοντας ότι παρέχουμε, άλλα στην ουσία δεν κάνουμε τίποτα.

Τι χρειάζεται να γίνει; Λαμβανομένου υπόψη ότι πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θα πρέπει στο πλαίσιο του εξορθολογισμού –γιατί αυτό είναι εξορθολογισμός, να παρέξουμε μια ενιαία εκπαίδευση. Η Ελλάδα, το Υπουργείο Παιδείας, να πει ότι αυτού του είδους και μόνο, την ενιαία αντιμετώπιση έχω, για τη Γερμανία, για τον Καναδά, για το Βέλγιο. Ποια είναι αυτή; Εδώ είναι το δεύτερο ερώτημα. Ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε και είπε ότι καλύτερη είναι η δίγλωσση εκπαίδευση. Εδώ θα συμφωνήσω. Και θα συμφωνήσω όχι γιατί είμαι γνώστης της παιδείας, γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων, αλλά συζητώντας πρώτα απ' όλα με πάρα πολύ κόσμο που είναι έξω, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η σύζευξη που σήμερα ζητάει ο κ. Υπουργός, που είναι η διατήρηση του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής παιδείας από τη μια, αλλά και κύρια η προσαρμογή στην πραγματικότητα που είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που βιώνουν τις συνθήκες της χώρας που ζουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δίγλωσση εκπαίδευση. Αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πάρα πολλούς Έλληνες του απόδημου ελληνισμού, οι οποίοι κάθονται και σκέφτονται ότι εμένα με βολεύει το ένα ή το άλλο. Από δω και πέρα όμως δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια του τι βολεύει τον καθένα, του τι θέλει ο καθένας. Εξορθολογισμός είναι ουσιαστικά η πολιτική θέληση που υπάρχει, αφού βέβαια ερευνηθεί το θέμα, να προχωράς σε λύσεις.

Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο το οποίο το θεωρώ εξίσου σημαντικό.

Πέρα από τα θέματα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά των αποδήμων που ουσιαστικά είναι οι μελλοντικοί Έλληνες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα εκτός Ελλάδος, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για τη σύνδεση όλων των Εδρών των Ελληνικών στα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει ένας συντονισμός, ένα δίκτυο όλων αυτών των Εδρών, έτσι ώστε όχι να τους μπαίνει «καπέλο» το Υπουργείο, απλά να μπορεί να τους συντονίζει για να παρέχουν καλύτερο έργο. Αν τυχόν δεν υπάρχει μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα πρέπει να οργανωθούν αυτοί;

Ξέρετε υπάρχουν κάποια θέματα που δεν είναι ανάγκη να έχεις χρήματα για να τα κάνεις. Αυτά λύνονται και χωρίς χρήματα. Η εποχή όπου όλοι ζούσαμε στα ροζ συννεφάκια της ευτυχίας και της ευμάρειας έχει περάσει και το έχουμε καταλάβει όλοι μας. Πρέπει επομένως να εξορθολογίσουμε και την Εκπαίδευση, που σημαίνει ότι και καλύτερο επίπεδο παρέχουμε, και πιάνουν τόπο αυτά που δίνουμε και στην ουσία πετυχαίνουμε και καλύτερα αποτελέσματα.