Τοπικά Συμβούλια Νέων και άλλες διατάξεις

«…Δημιουργούμε άξιους και ανήσυχους διαδόχους, γιατί δε τους φοβόμαστε αλλά επιδιώκουμε την άξια διαδοχή και εξέλιξη…»

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής για το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Είναι ένα νομοσχέδιο που συμβαδίζει με αυτά που πιστεύω, με αυτά που ελπίζω και ονειρεύομαι.

Δύο χρόνια τώρα, αυτή η Κυβέρνηση αγωνίζεται και προσπαθεί για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς μας, για την πρόοδο και ευημερία της Χώρας μας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εμείς απλά βάζουμε τις βάσεις. Τις βάσεις αυτές, που οι πολίτες αυτής της Χώρας και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι του τόπου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να δημιουργήσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την εποχή που εγώ ακόμα κατατασσόμουν στην νεολαία αυτού του τόπου, άκουγα ότι οι νέοι ήταν αδρανείς και δεν έδειχναν όρεξη και στοιχεία δραστηριότητας. Είχαν όμως τις κατάλληλες ευκαιρίες για να δείξουν αυτά τα σημάδια;

Είναι υποχρέωση μας να λάβουμε υπόψη ζητήματα όπως οι ανάγκες, η κατάσταση, οι συνθήκες διαβίωσης και οι προσδοκίες των νέων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι η λέξη κλειδί για την εξέλιξη και την προκοπή αυτού του τόπου. Χρειαζόμαστε τους νέους με την παρορμητικότητά τους, τον αυθορμητισμό, τη φρεσκάδα, την καθαρή, ανεξάρτητη και προοδευτική σκέψη τους κοντά μας, δίπλα μας, μαζί μας. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Μου έχει τύχει πολλές φορές να αισθάνομαι ότι η σκέψη μου έχει φτάσει σε αδιέξοδο, μέσα από την πολύπλευρη θεώρηση ενός ζητήματος, και η καθαρή σκέψη και φωνή των παιδιών μου να μου δώσουν την ορθότερη, δικαιότερη και ίσως απλούστερη των λύσεων.

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, στο σύστημα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, δραστηριοτήτων και σχεδίων με σκοπό την άμεση συμμετοχή τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Δίνοντας βήμα στο νέο άνθρωπο επιτρέπουμε και προωθούμε την εξέλιξη. Ο χρόνος και ο τόπος δεν είναι κτήμα και μονοπώλιο κανενός. Όλοι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να τοποθετηθούμε, να προσφέρουμε. Αυτό το δικαίωμα, ειδικά για τους νέους, οφείλουμε να το περιφρουρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ. Η συνεργασία και η από κοινού αναζήτηση και προσπάθεια, νέων και ωριμότερων, θα έδινε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η εμπειρία και η σύνεση συμβαδίζοντας με την ορμητικότητα και τον αυθορμητισμό μπορούν αν συνδυαστούν να δώσουν πολλές λύσεις και προτάσεις.

Δε πρέπει να φοβόμαστε το καινούριο. Νιώθω μεγάλη θλίψη όταν ακούω για τον παραγκωνισμό της νεολαίας μας. Η αξιοσύνη δεν έχει ηλικία. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε την ευκαιρία. Την ευκαιρία, που τα άξια νέα παιδιά μας θα αρπάξουν και θα γίνουν καλύτερα από εμάς. Να μας δείξουν τον τρόπο που σκέφτονται, τις ανάγκες τους, τις ελπίδες τους. Να μας δείξουν ακόμα και τα λάθη μας. Να μας βοηθήσουν να τα διορθώσουμε.

Επιπλέον, είναι υποχρέωσή μας να εντάξουμε τα νέα παιδιά στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Μόνο με την άμεση και την απευθείας εμπλοκή τους θα κατανοήσουν τη σημασία που έχει η ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε από την παραπληροφόρηση και να τους δώσουμε τη δυνατότητα ευθείας και άμεσης ενημέρωσής τους, ώστε μόνοι τους να διαμορφώνουν συμπεράσματα και άποψη, χωρίς να γίνονται έρμαια των συμφερόντων του καθενός.

Το παρόν νομοσχέδιο δημιουργεί τα τοπικά συμβούλια των νέων. Δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να βρεθούν μαζί, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωρίσουν τα προβλήματα του τόπου τους και να προτείνουν λύσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με αυτήν την πρωτοβουλία τους δείχνουμε ότι τους έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη τη συμμετοχή και την άποψή τους.

Με τη δημιουργία αυτών των συμβουλίων, εντάσσουμε ουσιαστικά το νέο ανθρώπινο δυναμικό μας στις δομές του κοινωνικού μας ιστού. Οι νέοι άνθρωποι θα δουν τον τρόπο που λειτουργεί η Διοίκηση και η αυτοδιοίκηση αλλά και την αξία που έχει μια κοινότητα ανθρώπων που πρέπει να επιλύσει τα κοινά της προβλήματα.

Δημιουργούμε άξιους και ανήσυχους διαδόχους, γιατί δε τους φοβόμαστε αλλά επιδιώκουμε την άξια διαδοχή και εξέλιξη.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης στόχο την εξωστρέφεια των νέων ανθρώπων. Η απομόνωση, η αποξένωση και ο εγωκεντρισμός έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες.

Πέρα από τα ατομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας, υπάρχουν και τα κοινά προβλήματα. Το ενδιαφέρον για τον κοινό αυτόν προβληματισμό και την συμμετοχική ενασχόληση, για τα ζητήματα που έχουν συνολικό αντίκτυπο πρέπει να καλλιεργηθεί στη συνείδηση όλων και μάλιστα από πολύ νωρίς. Κανείς δεν είναι και δε ζει μόνος του.

Οι στίχοι ενός τραγουδιού λένε: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα».

Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος να δείξει την αυτοδιάθεσή του, την πρόθεσή του για συμμετοχή, για αλληλέγγυα προσπάθεια και πρωτοβουλία.

Είναι όμως και δικό μας χρέος να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες και τις συνθήκες προκειμένου να διευκολύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να αναζητήσουμε τη συμμετοχή αυτή.

Πολύ περισσότερο τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων, αυτών που θα είναι εδώ και μετά από εμάς, θα αγωνίζονται και θα προσπαθούν για ένα ακόμα καλύτερο αύριο.

Για όλα αυτά με μεγάλη μου χαρά υπερψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο.