Τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου και λειτουργία του Εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερώτηση σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου και τη λειτουργία του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου και τη λειτουργία του Εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που αφορά στο πρόγραμμα της τευτλοκαλλιέργειας 2010 και την τιμή των ζαχαροτεύτλων, όπως αυτή διαμορφώνεται με την ποιοτική επιβράβευση - bonus παραγωγής, παρατηρείται σημαντική πτώση της τιμής, η οποία επιδεινώνεται όσο μικρότερος είναι ο ζαχαρικός τίτλος (POL).

Συγκεκριμένα οι τιμές, μετά την απόφαση, σε σχέση με την περσινή χρονιά διαμορφώνονται ως εξής:

POL

11

12

13

14

14,65

15

16

Έτος 2009

24,05

26,05

30,42

34,77

36,7

38,11

41,46

Έτος 2010

17,55

23,9

29,12

34,12

36,71

38,11

41,46

Διαφορά

-6,5

-2,15

-1,3

-0,65

0,01

0

0

Πέραν δε των προαναφερομένων τιμών, έχουμε και περικοπή του ποιοτικού παρακρατήματος, που για το 2009 ήταν 10 Ευρώ.

Όπως διαπιστώνεται από τις νέες τιμές μεγαλύτερες μειώσεις έχουν οι τευτλοπαραγωγοί που παραδίδουν τεύτλα χαμηλού POL.

Τα τελευταία έτη καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια από τόσο από τη Διοίκηση της ΕΒΖ, όσο και από τη Διεύθυνση του Εργοστασίου Ορεστιάδας να στραφεί εκ νέου το καλλιεργητικό ενδιαφέρον των αγροτών στα ζαχαρότευτλα, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία και να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Προσπάθεια που άρχισε να αποδίδει και οδηγεί σε επίτευξη των στόχων, με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στρεμμάτων για σπορά.

Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στο Νομό Έβρου έχουν κατά πολύ μειώσει τον αριθμό των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν. Ακόμη σε πολλά από αυτά, λόγω μη έγκαιρης σποράς, θα έχουμε και μείωση παραγωγής και μείωση POL.

Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους αγρότες για τευτλοκαλλιέργεια. Γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις, τόσο στο αγροτικό εισόδημα, όσο και στη λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης. Με σοβαρές και έμμεσες απώλειες στην συνολική τοπική οικονομία.

Μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Νομό Έβρου λόγω των πλημμυρών και κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης στη Βουλή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι θα ισχύσουν για τα ζαχαρότευτλα οι περσινές τιμές. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, στις συμβάσεις που υπογράφονται από τους παραγωγούς με την ΕΒΖ, αναφέρονται οι φετινές μειωμένες τιμές.

Κατόπιν τούτων

ερωτάστε Κυρία Υπουργέ

προτίθεστε, σε συνεννόηση με τη Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, να επανεξετάσετε άμεσα την απόφαση καθορισμού νέων τιμών και να βελτιώσετε, προς όφελος του αγροτικού κόσμου, το περσινό τιμολογιακό καθεστώς, ώστε να γίνει και πάλι ελκυστική και συμφέρουσα η καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου