Ταλαιπωρία ασφαλισμένων ΟΣΕ

Αθήνα, 04-3-2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη

ΘΕΜΑ: «Ταλαιπωρία ασφαλισμένων ΟΣΕ»

Με τις τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης στον ΟΣΕ έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στάσης πληρωμών στην περίθαλψη. Βάση της νέας κατάστασης, λόγω έλλειψης ελεγκτών ιατρών, μόνο τρεις πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους που τους αναλογούν από την αγορά των φαρμάκων τους που γίνεται τοις μετρητοίς.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση σε αυτές τις πόλεις. Γίνεται αντιληπτό ότι ο κάτοικος για παράδειγμα του Νομού Έβρου θα πρέπει να χάσει και μέρες και χρήματα προκειμένου να πάρει τα χρήματα που δικαιούται.

Μέχρι σήμερα οι πληρωμές γίνονταν στους κατά τόπους σταθμούς. Με το διαχωρισμό όμως της ΤΡΕΝΟΣΕ και της ΕΔΙΣΕ η κατάσταση μεταβλήθηκε χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία που είχε προβλεφθεί σχετικά με τη μηχανοργάνωση που απαιτείται, τις online συνδέσεις με τις τράπεζες προκειμένου να πληρώνονται οι ασφαλισμένοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Θράκη υπολογίζεται πως στο συγκεκριμένο ταμείο έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένοι φτάνουν τα 2.100 μέλη. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι συνταξιούχοι που προμηθεύονται πολύ ακριβά φάρμακα, της τάξης των 1.500 έως 7.000 Ευρώ και που παίρνουν σύνταξη που δε φτάνει ούτε το ένα δέκατο των ποσών που καταβάλουν για φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πλήττονται βάναυσα και υφίστανται ταλαιπωρία και πολλά έξοδα.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλύσουν το μείζον αυτό πρόβλημα του εξορθολογισμού του συστήματος και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΣΕ αναφορικά με τις παροχές περίθαλψής τους, ώστε οι τελευταίοι να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν πολλά χιλιόμετρα για να παίρνουν αυτά που δικαιούνται.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου