Συζήτηση για την Οικονομία

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2004

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η κατάσταση της οικονομίας, οι εξελίξεις, οι προοπτικές της είναι γνωστές και στην απελθούσα κυβέρνηση και στη σημερινή, μέσα από την απογραφή, αλλά και κύρια, μέσα από τη διαχείριση πια των πραγμάτων. Μια διαχείριση εξαιρετικά δύσκολη, γιατί πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη δεινή κατάσταση που παρελήφθη αφενός και αφετέρου στην αδιαπραγμάτευτη και ξεκάθαρη θέση, ότι θα τηρηθούν όλα όσα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά έχουν λεχθεί.

Με μια δημοσιονομική κατάσταση, λοιπόν, στα χειρότερα της, με προβλήματα, όπως:

 • Οι συνεχείς αποκλίσεις από τους στόχους των ετήσιων προϋπολογισμών
 • Η ανυπαρξία ελέγχου των πρωτογενών δαπανών, που οδηγεί τελικά στην υπέρβαση τους
 • Η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων
 • Ένα στρεβλό φορολογικό σύστημα με υψηλούς συντελεστές
 • Ένα αναπτυξιακό νόμο, ανίκανο να συμβάλλει στην ανάπτυξη, δηλαδή στο μοναδικό λόγο της ύπαρξης του,

έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καθοδική πορεία της ανταγωνιστικότητας και της επενδυτικής δραστηριότητας, την υπέρβαση των δαπανών και τα Ολυμπιακά Έργα.

Με γνωστά, λοιπόν, όλα αυτά, από όλους, είτε το ομολογούν, είτε όχι, πραγματικά κύριε Υπουργέ, αναρωτιέται κανείς, τι νόημα έχει αυτή η ενημέρωση. Ενημέρωση επί γνωστών θεμάτων; Για να προσδώσουμε, λοιπόν, ουσία στη σημερινή, (2η στη σειρά) συνεδρίαση, ας τη χαρακτηρίσουμε σαν αφετηρία για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία βάσεων βελτιστοποίησης των προοπτικών. Ας συμφωνήσουμε, αφήνοντας τις κορώνες και τα πυροτεχνήματα, σε βασικές αρχές αναγκαίες για την αντιστροφή.

 • Είναι απαραίτητη η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που ήδη ξεκίνησε η επεξεργασία του.
 • Είναι απαραίτητη η περιστολή των δαπανών.
 • Είναι απαραίτητη η χρηστή διαχείριση, η διαφάνεια, ο εξοστρακισμός της διαπλοκής.
 • Είναι απαραίτητος ένας Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που θα βάλει σε άλλη τροχιά την Οικονομία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Προέρχομαι από μια από τις μακρινές περιφέρειες της χώρας μας. Τον Έβρο. Μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την Eurostat. Δεν περιμένω, όμως, κανένα οργανισμό, καμία αρχή, κανένα παρατηρητήριο, να μετρήσει τους δείκτες της περιφέρειας, τους δείκτες της φτώχειας. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή παρουσιάζει την εικόνα της εγκατάλειψης, της γήρανσης και της ερήμωσης. Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, κυρίαρχου πόρου για την οικονομία της περιοχής. Η έλλειψη υποδομών. Η ανυπαρξία επενδύσεων. Μόνο να επισκεφθεί κανείς τα «κουφάρια» στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης, θα καταλάβει τι εννοώ.

Όλα αυτά είναι στοιχεία αδιαμφισβήτητα και πέραν πάσης μετρήσεως.

Εξάλλου τί να μετρήσεις σε χωριά που αργοπεθαίνουν; Σε πόλεις που φθίνουν. Που να βρεις τους νέους για να μετρήσεις πόσοι είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι.

Γι αυτό και δεν αναφέρομαι σε αριθμούς και ποσοστά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν ενδιαφέρει τον κάτοικο της Ελληνικής Περιφέρειας η μέτρηση της φτώχειας του. Τη βιώνει καθημερινά.

Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ΟΛΟΙ στα μίνιμουμ αποδεκτά:

 • Στην ανάγκη υπερψήφισης ενός νέου φορολογικού νόμου, που θα απομακρύνει τις στρεβλώσεις και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα.
 • Σε ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που θα δίνει ώθηση στις επενδυτικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.
 • Στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας, που θα συγκρατήσει τον πληθυσμό.
 • Και κυρίως στην ενδυνάμωση της Περιφέρειας, μέσα από πολιτικές και στρατηγικές που θα την αναπτύξουν ισόρροπα.

Το 2004 τελειώνει. Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που σήμαινε και την ανισόρροπη ανάπτυξη του Κέντρου, τελειώνει. Από εδώ και εμπρός, κύριε Υπουργέ, μέσα από τον επόμενο Προϋπολογισμό, μέσα από τους νόμους, η Ελληνική Περιφέρεια, μας περιμένει.

Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, και να το έχουμε σαν γνώμονα, ότι τέλος-τέλος, η δυνατή Περιφέρεια θα είναι προς όφελος και του Κέντρου.

Σας ευχαριστώ.