Σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου

«….Το μέλλον δε μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την ιστορική μνήμη, χωρίς τη γνώση και την αναδρομή στο παρελθόν, στα γεγονότα και στα τεκμήρια κάθε εποχής….»

Μέλημα κάθε οργανωμένης Πολιτείας είναι η επίλυση και διευθέτηση όλων των ζητημάτων και των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά. Από τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας μας, μέχρι και τις επιμέρους πτυχές κοινωνικής δραστηριότητας.

Στόχος όλων μας, πιστεύω, είναι να διαμορφώσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για ένα περιβάλλον του μέλλοντος, δυναμικό και πρωτοπόρο, κυρίως όμως σταθερό και ακέραιο. Το μέλλον δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την ιστορική μνήμη, χωρίς τη γνώση και την αναδρομή στο παρελθόν, στα γεγονότα και στα τεκμήρια κάθε εποχής.

Στην εποχή που ζούμε, την εποχή της συνεχούς κι ασταμάτητης παραγωγής και ροής πληροφοριών, πρέπει να αντιληφθούμε πόσο σημαντική κρίνεται η διαφύλαξη κάποιου χαρακτηριστικού, ενδεικτικού οπτικοακουστικού υλικού που θα προσφέρει σε όσους ασχοληθούν με αυτό, μνήμη ιστορική, ενημερωτική, κοινωνική, εν γένει πολιτική.

Φαντάζομαι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανατρέξει σε κάποια στιγμή της ζωής μας και με κάποια αφορμή σε αρχείο εφημερίδων. Είναι συγκλονιστική η εμπειρία να προσεγγίζεις τις παρελθούσες καταστάσεις που έχουν καταγραφεί ως επικαιρότητα, να μαθαίνεις από τον συναισθηματικά επηρεασμένο και, πιθανότατα υποκειμενικό, πάντως σύγχρονό τους αφηγητή, την αποτύπωση της αλήθειας. Οι φωτογραφίες, με την απεικόνιση των προσώπων, των χρωμάτων και της μυρωδιάς κάθε εποχής, αποτελούν θησαυρό ανεκτίμητο.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτήν την καταγραφή του παρόντος. Την καταγραφή της παράδοσής μας, της κληρονομιάς μας, του πολιτισμού μας.

Με το παρόν νομοσχέδιο συστήνεται ο φορέας του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Ένας φορέας που συνολικά και αποκλειστικά θα έχει το αντικείμενο της συγκέντρωσης, της επεξεργασίας και της διασφάλισης με τον καλύτερο τρόπο, υλικού που θα προέρχεται από δράσεις του Κράτους και των οργάνων και οργανισμών του, αλλά και συλλογές πολιτών και αρχεία τους, που αξίζουν την προσοχή και τη φροντίδα μας.

Παράλληλα, πρέπει να αντιληφθούμε, μακριά από αγκυλώσεις, ότι η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά και πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε. Παντού στην Ευρώπη συμβαίνουν τα ίδια. Παλιότερα, κρατούσαμε τα βιβλία μας στην βιβλιοθήκη και τις φωτογραφίες μας στα άλμπουμ. Τώρα η καταγραφή του υλικού γίνεται με εξελιγμένους, ψηφιακούς τρόπους και εννοείται ότι χρειάζεται και τον επίσης εξελιγμένο τρόπο αρχειοθέτησης και προστασίας. Αυτός είναι επίσης ένας από τους στόχους του νέου φορέα.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια θα περιορίσει και τα περιθώρια για την κατάχρηση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των δικαιούχων. Όταν οι όροι είναι σαφείς και η διαχείριση συγκεκριμένη, δε μένουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Πάρα πολύ σημαντικό είναι, ότι το συγκεκριμένο έργο θα αναλάβει πια ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο, κατηρτισμένο, με άμεση γνώση των τεχνολογικών μεθόδων που απαιτούνται και των πρακτικών που χρησιμοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και εκκρεμή θέματα της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Με το άρθρο 12 παρέχεται το επίδομα ειδικών συνθηκών στο πάσης φύσεως προσωπικό τους, εκτός από τους δημοσιογράφους. Χρόνια τώρα οι υπάλληλοι έχουν αυτή τη διεκδίκηση, η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν τους παρέχεται κανένα άλλο επίδομα. Με το παρόν νομοσχέδιο, το αίτημά τους αυτό ικανοποιείται.

Το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτελούν τα δύο εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Ελλάδας. Σκοπός τους είναι η συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση εσωτερικών και διεθνών ειδήσεων και υλικού και η διανομή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ομογένεια και το εξωτερικό. Με τη συγχώνευση των δύο πρακτορείων, το έργο τους θα διεκπεραιώνεται πιο συντονισμένα και ολοκληρωμένα, με στόχους σφαιρικούς και ρόλο πια επιτελικό στο τομέα της ειδησεογραφίας.

Μία σημαντική διάταξη δικαιοπολιτικά, είναι αυτή που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 15, με την οποία καταργείται η υποχρέωση της συμμετοχής σε δημοσιογραφική ένωση ή ένωση τύπου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εκπτώσεων ή επιχορηγήσεων για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τη διακίνηση του Τύπου, καθώς και την καταχώριση δημοσιεύσεων σε εφημερίδες ή περιοδικά. Είχε, άλλωστε, κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετο και με το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι του άρθρου 12 του Συντάγματός μας. Προχωρούμε λοιπόν σε αυτήν τη διάταξη, σεβόμενοι το δικαίωμα όλων των πολιτών να συμμετέχουν ή να μη συμμετέχουν σε ενώσεις και σωματεία, χωρίς η συμμετοχή τους να αποτελεί αντικείμενο κρατικού καταναγκασμού. Μακριά από εμάς αυτές οι αμφίβολα δημοκρατικές, συντεχνιακού τύπου κοινωνικές οργανώσεις.

Κάθε μέρα γίνεται και μια καινούρια προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, ένα ακόμα βήμα να κάνουμε τη ζωή όλων των πολιτών πιο εύκολη, παράλληλα όμως και πιο ποιοτική. Φροντίζουμε να διαφυλάξουμε ότι πολύτιμο βρίσκουμε, και ακέραιο αν όχι καλύτερο να το παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Με αυτήν τη λογική και αυτόν τον προσανατολισμό, υπερψηφίζω αυτό τον νομοσχέδιο.