Συνέντευξη στην Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης

Συνέντευξη Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, βουλευτή Ν.Δ. Ν. Έβρου στον «Παρατηρητή Θράκης»

Κλείσαμε δυο χρόνια με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Η κυβέρνηση, εν σχέσει με όσα υποσχέθηκε, έχει πετύχει λίγα. Ποια είναι άποψή σας;

Καταρχήν διαφωνώ με το «ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε το καλύτερο δυνατό». Και δεν είναι λίγο η δημοσιονομική εξυγίανση, που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι λίγο η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Ούτε η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, στο ξεκίνημα της διακυβέρνησης μας. Θα σας θυμίσω ακόμη, όλη την προσπάθεια για τους ρυθμούς ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, την εκκίνηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τη μεταρρύθμιση στις ΔΕΚΟ, το νόμο για τα πανωτόκια, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση του πληθωρισμού, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την κατάργηση των ράντζων στα νοσοκομεία, τη βελτίωση στον τομέα της Υγείας, τη στήριξη των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης. Το κλείσιμο εκκρεμοτήτων του παρελθόντος στον τομέα της ενέργειας, όπως αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολη. Τα σημαντικά βήματα για την απεξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο. Το πλούσιο Νομοθετικό έργο, που βάζει τα θεμέλια για τις περαιτέρω τομές που απαιτούνται. Και που θα ενισχυθούν με την προωθούμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Και είναι μερικά από όσα έχουν γίνει. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στα μισά του χρόνου που μας έχει δώσει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του. Και ακόμη ότι το Κυβερνητικό έργο αποτιμάται στο τέλος της τετραετίας. Και τότε να είστε βέβαιη ότι θα διαπιστώσετε την πλήρη και ακριβή τήρηση αυτών που δεσμευτήκαμε.

Εσείς αλήθεια τι βαθμό βάζετε στην πρώτη κυβερνητική διετία; Και ποια σημεία θεωρείτε ότι χρειάζονται βελτίωση;

Με όσα πιο πάνω ανέφερα θεωρώ ότι η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά και με σιγουριά στην υλοποίηση των εξαγγελιών της, με συνέπεια και με ειλικρίνεια. Και αν τεθεί σε αξιολόγηση η όλη πορεία και παραγωγή έργου, τότε θα εισπράξει την υψηλότερη βαθμολογία. Όσον αφορά τις βελτιώσεις που απαιτούνται αυτές έχουν να κάνουν με την ταχύτητα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Λένε πολλοί, κι αυτό φάνηκε με την δημοσκόπηση της «ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ» που έδωσε προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ότι τη Ν.Δ. την απειλεί η δυσαρέσκεια του κόσμου για την ακρίβεια, την ανεργία, την εισοδηματική πολιτική, την αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων…

Είμαστε στο μέσο της κυβερνητικής μας θητείας. Όλο το παραγόμενο έργο, όλες οι προσπάθειες που έχουν αρχίσει να αποδίδουν είναι στη φάση που δεν έχουν περάσει στην Κοινωνία. Όλη η δυσμενής κατάσταση, που γενεσιουργό αιτία είχε την οικονομία της χώρας, δεν αναστρέφεται αν δεν βελτιωθούν πρώτα πρώτα οι δείκτες. Ή οι αριθμοί, που λέει και ο λαός. Αν δεν βελτιωθούν οι αριθμοί, δεν μπορεί να περάσουν στην Κοινωνία και οι ευεργετικές συνέπειες. Έτσι λοιπόν αυτό το κρίσιμο και δύσκολο διάστημα κατορθώσαμε να βελτιώσουμε τα γενικά οικονομικά στοιχεία, που σε λίγο θα αρχίσουν να περνάν και στο λαό. Η ανάκαμψη είναι πάντα πιο δύσκολη από τον κατήφορο που είχαν πάρει όλα σε αυτόν τον τόπο. Ξέρετε το κακό επιτελείται πολύ πιο εύκολα από το καλό. Που συνήθως αργεί να φανεί.

Με βάση την τωρινή εικόνα η Ν.Δ, μπορεί να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία;

Σίγουρα ναι. Γιατί αφενός μεν αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη σήμερα – που αυτό βέβαια δεν αρκεί - , αλλά και αφετέρου γιατί περνάμε το κρίσιμο σημείο που οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα αρχίσουν να αποδίδουν και οι στόχοι μας να αποκτούν σάρκα και οστά. Να είναι πια, από εδώ και μπρος, αισθητοί και εισπρακτέοι από την Κοινωνία.

Συμφωνείτε κι εσείς, όπως υποστηρίζεται από το κόμμα σας, ότι είναι απορυθμιστική η παρέμβαση των ηλεκτρονικών κυρίως Μ.Μ.Ε. σε καθημερινή βάση;

Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη απορυθμιστική. Θα έλεγα ότι η για διάφορους λόγους, τις πιο πολλές φορές, υποκειμενικότητα, δεν αποδίδει την αλήθεια με αποτέλεσμα να προκαλείται μια διαστρέβλωση της αλήθειας, που σαφώς επηρεάζει τους πολίτες.

Φταίνε τα Μ.Μ.Ε για παράδειγμα όταν ένα θέμα όπως αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού Έβρου δεν αντιμετωπίζεται επί σειρά ετών σωστά;

Κάθε άλλο. Οι ευθύνες βαρύνουν αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Θα φταίνε όμως τα Μ.Μ.Ε. αν δεν αναδείξουν αυτούς τους πραγματικούς ενόχους ή αποσιωπώντας τους καλύψουν. Αυτό εννοώ όταν μιλάω για διαστρέβλωση.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή διαπιστώνω την απολιτικοποίηση της κοινωνίας, ποια είναι η άποψή σας; Θα ήθελα να ξέρω για παράδειγμα τι συζητάτε με τους ψηφοφόρους σας, αν συζητάτε…

Η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία. Απλά σήμερα, όπου η πληροφόρηση έχει αλλάξει μορφή και ταχύτητες, η εικόνα υπερέχει της σκέψης, σε μεγάλο μέρος του κόσμου η πολιτική περνάει σε επίπεδα πιο επιφανειακά, πιο επιδερμικά, έγινε πιο light. Καταναλίσκεται σε ζητήματα που έχει χαθεί η ουσία. Και αυτό κάποιοι το αποκαλούν απολιτικοποίηση. Εγώ θα προτιμούσα να το πω «πολιτικό αποπροσανατολισμό». Και αυτό που συζητώ με τους ψηφοφόρους μου, είναι το κάθε ζήτημα στην σωστή του πολιτική διάσταση.

Πρόσφατα υποστηρίξατε με πάθος στο κοινοβούλιο ότι έχει και ο Έβρος τα «Βραχάσια του», πόσο εύκολο ήταν να πάτε κόντρα στην κυβερνητική γραμμή;

Είμαι σε μια παράταξη που σπάνια – ποτέ στη διετία που πέρασε – τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Όπως και να έχει όμως, υπάρχουν κάποια βασικά πιστεύω, που δύσκολα θα μπορούσα να μην τα υπερασπιστώ και απόψεις που να τις διαπραγματευθώ. Προτιμώ να είμαι συνεπής στις θέσεις μου και να τις δημοσιοποιώ με πράξεις. Η διγλωσσία – άλλα λέμε στον κόσμο και άλλα λέμε στη Βουλή – δεν μου αρμόζει.

Η ίδρυση ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην πόλη του Διδυμοτείχου γιατί υποστηρίχθηκε από την πλευρά σας; Θεωρείτε ότι το Δ.Π.Θ. μπορεί να «απλώνεται» κι άλλο; Ποια θα είναι τα οφέλη;

Η πρόταση για το ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην πόλη του Διδυμοτείχου ήταν μια απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση από κάθε άποψη. Και από πλευράς αναγκαιότητας σαν ειδικότητα και σαν χωροθέτηση - πόλη όπου θα ιδρυθεί. Έτσι δεν μπορεί να υπαχθεί στην λογική της ίδρυσης σχολών, που μοναδικό στόχο έχουν την εφήμερη οικονομική ανάπτυξη της πόλης που τις φιλοξενεί. Αν μόνον αυτό είναι το κριτήριο τότε έχουμε θνησιγενείς επιλογές, Στο συγκεκριμένο Τμήμα Νοσηλευτικής όλος ο φάκελος ήταν απόλυτα συμβατός με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και του χωροταξικού εθνικού σχεδιασμού. Και γι αυτό θα πετύχει. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι η πρόταση πέρασε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), την ίδια στιγμή που αιτήματα για ίδρυση δύο άλλων Τμημάτων ΤΕΙ απερρίφθησαν.

Σχετικά με τα οφέλη της ευρύτερης περιοχής, πέραν της οικονομικής αναζωογόνησης της, περισσότερο σημαντική είναι η πνευματική αναβάθμιση της, και η δυναμική που θα έρθει με το πνεύμα της νεολαίας που θα φοιτά.

Λέτε την αλήθεια στους ψηφοφόρους σας, στους κατοίκους της εκλογικής σας περιφέρειας ακόμη κι όταν η αλήθεια πονά; Το ρωτώ γιατί η πλειοψηφία των πολιτικών, υποστηρίζεται εντόνως από τον λαό μας η άποψη αυτή, ενδιαφέρονται όχι για την αλήθεια, αλλά για την εξουσία και την διατήρησή της.

Η προσπάθεια διατήρησης στην εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Αν δεν είσαι ειλικρινής και προσπαθείς με ψέματα να επιβιώσεις, από τη μια δεν έχεις διάρκεια και από την άλλη είσαι δυστυχής. Και δεν επιθυμώ ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Πότε νομίζετε ότι η παρουσία σας στη βουλή θα κριθεί πετυχημένη; Εκπληρώνοντας ποιο στόχο;

Όταν πραγματοποιηθούν κάποιοι στόχοι που έχω θέσει και που σκοπό έχουν τη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών της χώρας μου, του νομού μου. Και αυτοί οι στόχοι είναι αρκετοί. Και με χαρά διαπιστώνω ότι όλα είναι σε καλό δρόμο.

Και για τον Έβρο, την Θράκη που τοποθετείτε τον πήχη, τείνει να γίνει η περιοχή των μεγάλων χαμένων ευκαιριών…

Είχε καταντήσει η περιοχή των χαμένων ευκαιριών. Σήμερα μέσα από όλες τις συντονισμένες προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης, το κλίμα αρχίζει να αντιστρέφεται, Αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Και πολύ αγώνα. Όμως οι βάσεις μπαίνουν. Η διάθεση υπάρχει. Και θα πετύχουμε.