Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Η ΧΩΡΑ"

«Χτίζουμε μια περιφέρεια σε ορθολογι­στική βάση που θα δώσει σύντομα ορατά αποτελέσματα, είναι η απάντη­ση του βουλευτή Έβρου της Ν. Δ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, με αφορμή τη συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη που έγινε χθες στη Βουλή.»

«Ωστόσο ζητά άμεσα «σχέδιο ανα­συγκρότησης του Έβρου» για να μην οδηγηθεί σε μαρασμό ο τόπος, ενώ θεωρεί ότι τα προβλήματα στον νομό δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.»

Η πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων αφορούσε στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θεωρείται ότι γίνατε σοφότερος από την συζήτηση;

Ως Βουλευτής της περιφέρειας βιώνω καθημερινά εδώ και δύο χρόνια τις αλλαγές που γίνονται. Μπορεί να μην είναι θεαματικές, αλλά είναι κάτι που χτίζεται λίγο - λίγο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκκρεμότητες του παρελθόντος παραλείψεις, κακές πολιτικές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να έχουν άμεσο και ορατό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή γίνεται συστηματική δουλειά. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ότι με την μορφή του απολογισμού σε πρώτη φάση χτίζουμε μια περιφέρεια σε ορθολογιστική βάση, που θα δώσει σύντομα ορατά αποτελέσματα. Η περιφέρεια παρελήφθη σε μια κατάσταση επιεικώς απαράδεκτη και σήμερα έχει αρχίσει να βλέπει ότι κάτι γίνεται.

Το θέμα είναι πως το εκλαμβάνει ο πολίτης της περιφέρειας. Νιώθει ότι η κυβέρνηση είναι κοντά της έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας;

Έχουμε δύο παραμέτρους που πρέπει να θέσουμε στο ίδιο τραπέζι. Από τη μια είναι ο σχεδιασμός της περιφερειακής ανάπτυξης από την Κυβέρνηση. Από την άλλη είναι η άμεση καθημερινότητα – όπως ορθά είπατε. Είναι ένα πρόβλημα που επισκιάζει πολλές φορές τη λογική του πολίτη και δεν του επιτρέπει να δει το κυβερνητικό έργο. Οι δύο αυτοί άξονες δεν πρέπει να υποβαθμίζονται. Είναι παράλληλες δράσεις.

Ο Έβρος – η εκλογική σας περιφέρεια- είναι ίσως η περιφέρεια με τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω των καταστροφών που υπέστη. Είστε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που έχει;

Θα ήταν αδιανόητο να μην συζητηθεί στην Βουλή. Δυστυχώς δεν ήρθε με την λογική της συναίνεσης και της συνεννόησης. Ήρθε με την λογική των καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα των πλημμυρών του Έβρου δεν «φύτρωσε» ξαφνικά εφέτος. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Από μικρό παιδί, το 1963, θυμάμαι τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Την τελευταία διετία είχαμε μια έξαρση. Τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο του 2005 και τον Φεβρουάριο του 2006, η παρουσία του κράτους ήταν εντονότατη κατά την περίοδο της έξαρσης του φαινομένου, αλλά κυρίως αμέσως μετά. Το σύνολο σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου ήταν παρόν πέρυσι στον Νομό Έβρου, κατά την περίοδο της κρίσης, όπου δόθηκαν λύσεις και υλοποιήθηκαν άμεσα. Ουδείς αγρότης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε πλήρης αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος του. Η ίδια δέσμευση υπάρχει και για φέτος. Δόθηκε ένας αγώνας που απέδωσε στη βάση του ότι δεν είχαμε θύματα και ελαχιστοποιήθηκαν οι ζημιές, αν κρίνουμε από το μέγεθος του φαινομένου. Όσο και αν φανεί υπερβολικό και χωρίς να είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης ή τοπικιστικής αντίληψης, τηρουμένων των αναλογιών η εικόνα του Έβρου τον περασμένο μήνα ήταν αντίστοιχη του τσουνάμι στην Ασία. 300.000 στρέμματα πλημμύρισαν και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, θα είναι η αιτία για να φύγουν οι πολίτες του Έβρου.

Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν. Χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Έβρου, που θα περιλαμβάνει την άμεση δράση. Δηλαδή αποζημιώσεις, αποκατάσταση των εδαφών προς καλλιέργεια, διότι το 50% του εισοδήματος στον νομό είναι αγροτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση θα έχουμε συνέπειες στην γενικότερη οικονομία της Θράκης. Το δεύτερο είναι να υπάρξει επιτέλους σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας –Βουλγαρίας ένας ολοκληρωμένος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Έβρου, ώστε να μπορέσουμε μέσα από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με τους πόρους, την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, να μετατρέψουμε τον ποταμό από «κατάρα» σε ευλογία για τον τόπο, όπως ήταν παλιά.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έβρος λόγω των καταστροφών πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσουν και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Εκτιμώ ότι θα επηρέαζε τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, που είναι πρώτες εκλογές, αλλά και τις εθνικές εκλογές, που μπορεί να είναι σε δύο χρόνια αλλά οι συνέπειες της καταστροφής θα είναι αισθητές και τότε, εάν όσοι εμπλέκονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την κεντρική εξουσία ήταν απόντες. Αλλά, όπως σας είπα, ήταν παρόντες όλοι. Ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν με τον καλύτερο τρόπο. άρα δεν νομίζω ότι να επηρεάσει.

Υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια σας στα κόμματα, λόγω της υπερνομαρχίας. Σας απασχολεί το θέμα της επιλογής προσώπου;

Ο Έβρος είναι ένα πακέτο δύο σε ένα. Που σημαίνει ότι είναι νομαρχία «στόχος». Αυτό σημαίνει ότι θα επιζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για να επιτευχθεί στόχος. Όσον αφορά τα πρόσωπα, είναι κάτι που αφορά την γραμματεία αυτοδιοίκησης του κόμματος και τον νέο γραμματέα, που πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν κλείσει. Οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η τελική επιλογή.