Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»

1. Κύριε Δερμεντζόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τη σχέση σας με τη πολιτική.

Πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου «τέκνο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η θητεία οποιουδήποτε πολιτικού σ΄αυτήν, είναι το μεγαλύτερο σχολείο που θα μπορούσε να υπάρξει. Η αμεσότητα με τον πολίτη και τα προβλήματα του, η ανάγκη πρακτικών λύσεων και η καθημερινή επαφή και επικοινωνία πολιτικού-πολίτη είναι στοιχεία που «εκπαιδεύουν» και επιβεβαιώνουν την πολιτική παρουσία.

Ακόμη, η ανάμιξη με τους κομματικές οργανώσεις, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εφόδια για έναν πολιτικό. Μέσα από τις συγκρούσεις και τις συνθέσεις σφυρηλατείται το δημοκρατικό φρόνημα και η συνείδηση της συλλογικότητας, συστατικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε πολιτικό.

Επιπλέον, η δραστηριοποίηση σε συνδικαλιστικούς τομείς, είναι αυτή που δίνει την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα, αποτελέσματα της διαρκούς διεκδίκησης απέναντι σε σθεναρές, αρκετές φορές, αντιστάσεις.

Η σχέση μου, λοιπόν, με την πολιτική, ξεκινάει με την ενασχόληση μου, εδώ και αρκετά χρόνια, και με τους τρεις αυτούς πρωτογενείς χώρους της πολιτικής. Για δώδεκα συνεχή χρόνια υπήρξα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, επικεφαλής δημοτικής ομάδας. Μέσα από το κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, σαν Γραμματέας της ΕΚΟ Επιστημόνων, για κάποια περίοδο και σαν Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα. Μέσα από το συνδικαλιστικό μου όργανο, σαν Πολιτικός Μηχανικός, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, όπου υπήρξα μέλος της Διοικούσας.

Αυτή η σχέση, τώρα πια, αν θέλετε και σαν φυσιολογική εξέλιξη, συνεχίζεται με την διαδρομή προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Και είναι σχέση ζωής για μένα.

2. Θεωρείτε ότι νέοι άνθρωποι σαν κι εσάς στο χώρο της πολιτικής μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί από τους «παλαιότερους» αλλά με την πείρα ετών πολιτευτές;

Σε όλους τους καιρούς αυτό που πάντα κυριαρχούσε ήταν η ανάγκη ανανέωσης. Σήμερα δε, είναι πιο έντονη από ποτέ. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση στο ερώτημα που θέτετε. Γιατί ο λαός, μέσα από ένα αλάνθαστο αισθητήριο, έχει συλλάβει την ανανέωση σαν μια από τις παραμέτρους, που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Χωρίς ποτέ να δικαιούται κανείς να μηδενίσει την παρουσία και την προσφορά των «παλαιοτέρων», όπως εσείς τους χαρακτηρίσατε, είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι είναι απαραίτητη η «νέα» οπτική γωνία και δυναμική που μπορεί να προσκομίσει μια νέα γενιά πολιτικών. Που γαλουχημένοι μέσα στην εμπειρία των προκατόχων, με βιώματα όμως μιας σύγχρονης εποχής, μπορούν να αντιληφθούν πιο άμεσα τόσο τα προβλήματα, όσο και τις λύσεις.

3. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Έβρου και τι σκοπεύετε εσείς προσωπικά να κάνετε γι αυτά στην περίπτωση που εκλεγείτε βουλευτής;

Ο Έβρος σε γενικές γραμμές έχει τα ίδια μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ανάλογοι Νομοί της χώρας, που έχουν σαν κύρια απασχόληση του πληθυσμού τους την Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

Έτσι λοιπόν, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η ανυπαρξία επενδυτικών δραστηριοτήτων στον τομέα των επιχειρήσεων, που προκύπτει από την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, ο ανηλεής «διωγμός» των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια και με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα στις συνέπειες, που όλοι βιώνουμε. Ανεργία, μετανάστευση, ερήμωση των χωριών, δημογραφικό, γήρανση πληθυσμού. Στοιχεία, που από μόνα τους είναι τραγικά. Φανταστείτε, λοιπόν την κατάσταση, όταν αυτά υπάρχουν συγκεντρωμένα.

Καμία μέριμνα για τον αγρότη. Αλλαγές προς το χειρότερο του Αναπτυξιακού Νόμου, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για την περιοχή. Φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις.

Ρωτάτε τι μπορώ να κάνω σαν βουλευτής του Νομού. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχει συντάξει και παρουσιάζει τμηματικά το πρόγραμμα της. Ένα πρόγραμμα που ως τη μέρα των Εκλογών θα έχει γίνει κτήμα των πολιτών. Και μέσα από αυτό προκύπτει η αναστροφή του κλίματος που προανέφερα. Αυτό λοιπόν που θα κάνω είναι να αγωνιστώ και να βοηθήσω στην υλοποίηση του. Να συμβάλλω με την παρουσία μου στη βελτίωση του, όταν θα προκύπτει η ανάγκη, κατά την διάρκεια της εφαρμογής του. Και να είμαι κοντά στους φορείς, Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που θα μοχθούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σ’ αυτόν το τόπο. Σε κάθε τους βήμα.

4. Ποια η γνώμη σας για την αγορά των Βαλκανίων;

Είμαστε σε μια εποχή «ανοιχτών» αγορών και συνόρων. Στο γεωγραφικό χώρο που υπάρχουμε, τα Βαλκάνια, έχουμε το πλεονέκτημα του να μπορούμε μέσα από τη θέση μας στην ΕΕ, να γίνουμε οι πρωταγωνιστές. Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να διαδραματίσουμε αυτό τον ρόλο. Με άτονες και άτολμες κινήσεις χάνουμε λίγο-λίγο την ευκαιρία του να ωφεληθούμε ωφελώντας. Αυτά που σήμερα μπορούν να γίνουν με μικρό βαθμό δυσκολίας, λόγω του ότι οι αγορές των άλλων Βαλκανικών χωρών δεν έχουν βρει το βηματισμό τους, εάν δεν μπούμε δυναμικά, πολύ φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι δύσκολο να τα πραγματοποιήσουμε έστω και με άλματα.

5. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη συνέντευξη με τις ευχές του Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για την Εγνατία της Κυριακής;

Πιστεύοντας ότι ο ρόλος του Τύπου είναι καθοριστικός στη λειτουργία της Δημοκρατίας και ότι η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να έχει δυνατή φωνή, εύχομαι η Εγνατία της Κυριακής να συμβάλλει με επιτυχία και για πολλά χρόνια και στα δύο.