Συνέντευξη στην Εφημερίδα Εξπρές

Συνέντευξη για την οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

Πιστεύετε πως η Αμερικανική παρέμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου και από άλλες αγορές εκτός Ρωσίας, αλλάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας;

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει σαν πρωταρχικό και κυρίαρχο στόχο την αναβάθμιση της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο. Σχεδιάζει και υλοποιεί αυτό της το στόχο, σαν ισότιμος «συμπαίκτης» στο ενεργειακό παιχνίδι, με όλες τις χώρες που έχουν ισχυρό ρόλο σ’ αυτό. Έτσι διατηρεί τις ισορροπίες και παράλληλα κινείται με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Καμία παρέμβαση από οπουδήποτε δεν μεταβάλλει τις προθέσεις της. Έτσι ξεκίνησε η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, προχωρά η υλοποίηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και συζητά τον αγωγό South Stream.

Σας βρίσκει σύμφωνο ή όχι το ενδεχόμενο εφαρμογής στη χώρα μας στο μέλλον του «γερμανικού» μοντέλου για τον εκλογικό νόμο;

Αυτό που χρειάζεται είναι η χώρα είναι η δυνατότητα του να προκύπτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ακόμη η εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο. Πέραν του γεγονότος ότι το λεγόμενο «γερμανικό» μοντέλο δυσκολότερα διασφαλίζει την πρώτη ανάγκη, από ότι το σημερινό, χρειάζεται και μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και λειτουργία των κομμάτων από την υφιστάμενη. Έτσι στη σημερινή πολιτική συγκυρία πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνεται καν λόγος για αλλαγή του εκλογικού μοντέλου. ‘Όταν θα αλλάξουν οι διοικητικές δομές της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις τρόπο λειτουργίας, τότε είναι θέμα προς συζήτηση.

Θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση όταν συνεχίζουν να υπάρχουν λογαριασμοί εκτός προϋπολογισμού;

Οι εκτός προϋπολογισμού λογαριασμοί αποτελούν έναν από τους λόγους που έχουμε δημοσιονομικούς «εκτροχιασμούς». Στην προσπάθεια λοιπόν που καταβάλλεται για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, σαφώς θα πρέπει να καταργηθεί μεγάλος αριθμός από αυτούς. Και δεν ομιλώ για συνολική κατάργηση, γιατί κάποιοι εξυπηρετούν και λόγους Εθνικού και Δημοσίου εν γένει συμφέροντος.