Συνέντευξη στην Εφημερίδα Αλήθεια της Δράμας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της Δράμας

1. Η κυβέρνηση πριν από μια εβδομάδα ανακοίνωσε σκληρά οικονομικά μέτρα. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα ίδια μέτρα θα επιχειρούσε να προωθήσει και η ΝΔ. Είναι έτσι ή η δική σας πολιτική θα ήταν πιο ήπια;

Η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοζόταν από τη ΝΔ μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είχε δηλωθεί προεκλογικά και τα μέτρα ήταν σαφή και ξεκάθαρα. Περιλάμβανε μια σφιχτή εισοδηματική και φορολογική πολιτική, αναγκαία για το ξεπέρασμα της κρίσης. Τα οικονομικά μέτρα, που μετά πέντε μήνες αδράνειας και απραξίας, ανακοινώθηκαν από τη σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύουν από τη φύση τους ότι απέχει πάρα πολύ από αυτά της ΝΔ, τόσο ως προς τη σκληρότητα τους, όσο και προς την προοπτική τους. Ας μην λησμονούμε δε και την ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων με τις μετεκλογικές πράξεις. Εν ολίγοις σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Το ΠΑΣΟΚ δέσμιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, προσπαθώντας να συνδυάσει υποσχέσεις και πραγματικότητα, να προετοιμάσει τον Ελληνικό λαό για τα επερχόμενα μέτρα, καθυστέρησε εγκληματικά στη λήψη οιοδήποτε μέτρου, με προσχηματικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Χάσαμε πολύτιμο «οικονομικό» χρόνο, επιβαρύναμε την οικονομία της χώρας, την διασύραμε διεθνώς, δώσαμε λαβή και επιχειρήματα σε κερδοσκόπους και διεθνείς αγορές, ώστε να μην μπορούμε πλέον να συναλλασσόμαστε με ευνοϊκούς όρους. Και κατέληξε στην επιβολή μέτρων που δυστυχώς θα οδηγήσουν σε ύφεση, αύξηση ανεργίας και αδιέξοδο.

Στο ερώτημα σας λοιπόν απαντώ ανεπιφύλακτα ότι η ΝΔ, όπως και είχε προαναγγείλει θα εφήρμοζε πιο ήπια μέτρα, τα οποία μάλιστα θα είχαν και αναπτυξιακή προοπτική με σύντομο χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης.

2. Η Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα του Οκτωβρίου και την ανάδειξη του νέου προέδρου, αγωνίζεται να βρει τον «πολιτικό βηματισμό της». Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι αυτό

Η Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο υπέστη μια τραγική ήττα. Πέραν τούτου διήνυσε μια μακρά εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να υπήρξε ένα κλίμα εσωστρέφειας. Πιστεύω όμως ότι όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να υπάρχει η αναγέννησή τους πρέπει να περάσουν από εσωτερική ζύμωση. Και όταν η ζύμωση ολοκληρωθεί, τότε το βήμα γίνεται σταθερό και νικηφόρο. Και η ΝΔ βρίσκεται σε αυτήν την τροχιά.

3. Η ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία και η άρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να καταλάβει επιτελική θέση πιστεύετε ότι λειτουργεί διχαστικά για το κόμμα.

Με αυτούς τους δύο όρους που θέτετε στην ερώτηση σας απαντώ ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα διχασμού. Η Ν.Δ. είναι ένα πολυσυλλεκτικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα. Οι απόψεις και η συνδρομή ιδιαίτερα αξιόλογων στελεχών είναι όχι απλά ανεκτές, αλλά ζωτικές και απαραίτητες. Άλλωστε η σύνθεση πολιτικού λόγου και ο συγκερασμός των πολιτικών τάσεων είναι τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο μπορεί σε μια επόμενη φάση να υπηρετήσει την πατρίδα και τους πολίτες.

4. Να περάσουμε στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και ποιο θα είναι αυτό.

Η εξεταστική επιτροπή είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία με σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση, για περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο, μπορεί να προσφέρει στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι οι διαπιστώσεις πάντα διέρχονται μέσα από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και διαμορφώνονται υπό το πρίσμα των δικών τους προοπτικών. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι είναι μια σεβαστή κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι θέλει αρκετή προσοχή και προσπάθεια για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και τη διατύπωσή τους προς τους πολίτες.

5. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει σήμερα την πρωτοβουλία των κινήσεων και η ΝΔ ανασυντάσσεται. Είναι έτσι ή η εκτίμηση σας είναι διαφορετική πέντε μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Αναμφίβολα καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι η Κυβέρνηση της Χώρας έχει την κύρια ευθύνη και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όμως και η ΝΔ έχει το επίσης πολύ σημαντικό έργο της αντιπολίτευσης, γιατί είναι γνωστό ότι η ορθή, μελετημένη κι εποικοδομητική κριτική, προάγει και το έργο των κυβερνόντων. Η ΝΔ όπως προείπαμε βρίσκεται στο στάδιο της ανασύνθεσης, όμως πιστεύω ότι πρέπει και θα κλιμακωθεί η άρθρωση των προτάσεών και της πολιτικής μας και πάλι θα επαναλάβω για το καλό του τόπου μας και όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

6. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι όντως σκληρά. Αλλά και η ΝΔ παρόμοια μέτρα πρότεινε. Γιατί λοιπόν να υπάρχει αντιστροφή του πολιτικού κλίματος;

Η ερώτηση σας ξεκινά με μια βασική λάθος παραδοχή. Ότι δηλαδή η ΝΔ προτείνει τα ίδια μέτρα. Ποτέ η ΝΔ δεν μίλησε για σκληρά μέτρα χωρίς να τα συνοδεύει με μέτρα στήριξης των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Χωρίς να έχουν αναπτυξιακή προοπτική που θα παράγει τον απαιτούμενο «πλούτο», βασικό συντελεστή για την ομαλότερη και ταχύτερη επίλυση της κρίσης. Χωρίς τον επιμερισμό της συμμετοχής αναλογικά με τις δυνατότητες των πολιτών, ώστε να μην έχουμε διάσπαση της συνοχής στην κοινωνία. Τα μέτρα που πρότεινε προεκλογικά η ΝΔ απέχουν κατά πολύ από αυτά που το ΠΑΣΟΚ σήμερα επιβάλλει. Ας μην ξεχνάμε δε και τι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκε.

7. Πότε θα συζητήσετε τα αίτια της ήττας στις εκλογές του Οκτωβρίου. Διότι οι 780.000 νεοδημοκράτες που συμμετείχαν στις διαδικασίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ακούσει απολογισμό επίσημο.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί. Όπως και να εξελίσσεται μια διαδικασία, πάντοτε ο διάλογος έφερνε θετικά αποτελέσματα. Ο κόσμος της ΝΔ αλλά και ο ελληνικός λαός εν γένει, εμπιστεύτηκε για μια πενταετία το κόμμα μας. Στις πρόσφατες εκλογές απέσυρε την εμπιστοσύνη του για λόγους σοβαρούς. Οφείλουμε σε όλον τον κόσμο, στον εαυτό μας αλλά και στην επόμενη ημέρα να πούμε αλήθειες, όσο δυσάρεστες και να είναι, προκειμένου να λυτρωθούμε, να βρούμε λύσεις, να θέσουμε στόχους ρεαλιστικούς και να προχωρήσουμε πιο γενναία και αποφασιστικά.

8. Το συνέδριο σας θα γίνει τον Ιούνιο του 2010. Με βάση ποια στοιχεία θα κινητοποιήσετε τους οπαδούς και τα μέλη σας ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία.

Η ΝΔ είναι για την Ελλάδα ένα κόμμα εξουσίας. Το τι γίνεται στα κόμματα εξουσίας αφορούν όλους τους πολίτες, γιατί ανάλογα με τους εκλογικούς συσχετισμούς, τα πρόσωπα που συνθέτουν το κάθε κόμμα και οι απόψεις που πρεσβεύουν, θα είναι αυτά που θα κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες όλων μας. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στη χάραξη του προγράμματος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των πολιτικών της και για αυτό πρέπει να έχουν συμμετοχή και στις συλλογικές διαδικασίες της

9. Να επανέλθουμε στην κυβέρνηση και θα ήθελα σύντομο κριτικό σχόλιο για την μέχρι τώρα εμφάνιση της.

Ειλικρινά σας μιλώ, ειδικά λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η χώρα θα ήθελα να έχω μόνο καλά λόγια να πω για την Κυβέρνηση, προκειμένου η πολιτική της να παράγει αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται τελείως αναξιόπιστη, να αυτοσχεδιάζει, χωρίς προσανατολισμό και μακροπρόθεσμο πλάνο, δέσμια και ταυτόχρονα αντιφατική σε όλα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, με εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά και ταχύτητες.

10. Το βέβαιο είναι ότι η οικονομική κρίση είναι βαθιά. Τι προτάσεις μπορεί να καταθέσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση ώστε να γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση σε μια συναινετική πολιτική διεξόδου από την κρίση.

Η ΝΔ είναι αυτή που πρώτη διατύπωσε την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενστάσεις στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ αργεί υπερβολικά –σε σημείο επικίνδυνο- να λάβει μέτρα. Επίσης είμαστε αντίθετοι με το ίδιο το περιεχόμενο των μέτρων, με την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, την μείωση του 13ου και κατάργηση του 14ου μισθού, μέτρα που πρώτος θα επωμισθεί ο μισθωτός έλληνας πολίτης. Αντίθετα η ΝΔ πρότεινε μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και τα ποτά, στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, αυστηρότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Παράλληλα είναι χρέος μας να δώσουμε βάρος σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό τα δύσκολα οικονομικά μέτρα και την το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Με την αποκατάσταση της ροής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, με συνεργασίες παραχώρησης και σύμπραξης με ιδιώτες, με μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -στήριξη του ΤΕΜΠΕ και συνέχιση προγραμμάτων για τα οποία αναμέναμε εισροές από το ΕΣΠΑ, με μέτρα για την οικοδομή, τον τουρισμό, τα δύσκολα οικονομικά μέτρα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς να ανακόψουν την ανάπτυξη ή έστω τη διατήρηση της χώρας σε λειτουργικό επίπεδο.

11. Να περάσουμε σε σας και να μου πείτε πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ένας βουλευτής της περιφέρειας

Είναι σαφές ότι το έργο ενός βουλευτή από την περιφέρεια έχει κάποιες επιπρόσθετες δυσκολίες καθώς καταρχάς ο τόπος μας βρίσκεται μακριά από το κέντρο λήψης των αποφάσεων. Όμως όπως μου έχει δείξει η εμπειρία από 2004 που εκλέγομαι, όταν είσαι αποφασισμένος να δουλέψεις και να τρέξεις για το νομό σου, παρά τις αντιξοότητες θα βρεις τον τρόπο. Ο νομός μου είναι και ο βορειότερος νομός της Ελλάδος άλλωστε, οπότε γνωρίζω καλά τι θα πει να είσαι βουλευτής περιφέρειας και να αγωνίζεσαι καθημερινά για αυτήν και τους ανθρώπους της.

12. Είστε αυτή τη στιγμή βουλευτής. Υπάρχει πρόθεση να διεκδικήσετε εκλογή σας στο αξίωμα του Περιφερειάρχη;

Για μένα οι ρόλοι ήταν πάντα και παραμένουν διακριτοί. Επίσης έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν νέοι και πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, στελέχη του κόμματός μας, που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν είμαι υπέρ της λογικής «ένας για όλα». Δε μου ταιριάζει και δεν νομίζω ότι προσφέρει. Ως εκ τούτου όχι, δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω το αξίωμα του Περιφερειάρχη.