Συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο pathfinder.gr & τη Ζέττα Καρφίδου

1. Πως είδατε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών;

Καταρχάς για να κρίνουμε το αποτέλεσμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, το τι είχε για «σημαία» και τι εξέφραζε ο καθένας από τους δύο διεκδικητές. Ο Τζώρτζ Μπους, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, τον «αγώνα» του κατά της τρομοκρατίας, τον πόλεμο στο Ιράκ, επένδυσε πολιτικά στην τρομολαγνεία, στο αίσθημα ασφάλειας του Αμερικανού πολίτη, στον πατριωτισμό του. Ο Τζων Κέρι, παρότι δεν υποβάθμισε τα παραπάνω, εστίασε το βάρος της προκλογικής του εκστρατείας στα οικονομικά θέματα, στην πιο «προοδευτική» θεώρηση της Αμερικάνικης κοινωνίας.

Η ζυγαριά, όπως ήταν αναμενόμενο, για τους γνωρίζοντες την νοοτροπία του Αμερικανικού λαού, έγειρε υπέρ του Μπους. Εξάλλου για τον Αμερικανό πολίτη, η χώρα του, είναι σε κατάσταση πολέμου. Και ποτέ δεν αλλάζουν Πρόεδρο, κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Συνοπτικά λοιπόν, με βάση όλα τα παραπάνω, το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό.

2. Θα έχει επιπτώσεις η αναγνώριση των Σκοπίων στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων και την σώφρονα και ψύχραιμη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό που άρχισε ήδη να διαφαίνεται, είναι ότι η προτροπή της, για σύνεση και αποφυγή της καπηλείας για εσωτερικούς και μόνο λόγους, γίνεται πραγματικότητα. Αν λοιπόν, ξεπεραστεί το πρόβλημα και αποσυνδεθεί από κομματικές σκοπιμότητες, τότε, με νηφαλιότητα και σαφήνεια, μπορούμε να δούμε με καθαρή ματιά τις σχέσεις αυτές. Απαλλαγμένοι από έναν αντιαμερικανισμό, που μετά την αναγνώριση, βρίσκει πιο γόνιμο έδαφος, μπορούμε να προσδιορίσουμε πιο ρεαλιστικά τις σχέσεις και τις θέσεις μας.

Για να απαντήσω όμως ακριβώς στην ερώτηση σας, οφείλω να σας πω, ότι εκτιμώ πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις. Πέρα από την ψυχρότητα του απλού Έλληνα πολίτη, απέναντι στον Αμερικανικό λαό. Γεγονός που σε μεγάλο βαθμό, ούτως ή άλλως υπήρχε.

Αυτό όμως που, πέρα από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, είναι ότι η θέση μας και ο προσανατολισμός πρέπει να είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο ευρωπαϊκός.

3. Η κυβέρνηση αλήθεια δε θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό;

Οι εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, και ιδίως των γειτονικών, ποτέ δεν προκύπτουν στιγμιαία και δεν αναφύονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχει πάντα μια πορεία, μια διαδρομή, που σταδιακά οδηγεί σε υφέσεις ή εξάρσεις.

Η ιστορία με τα Σκόπια, ξεκινάει από παλιά, κορυφώθηκε στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας και «αναζωπυρώθηκε» τώρα. Σε όλα τα μεσοδιαστήματα οι χειρισμοί έπρεπε να είναι τέτοιοι ώστε αφενός μεν να λειτουργούν υπέρ των Εθνικών μας συμφερόντων, αφετέρου να οδηγούν στην εκτόνωση. Αναλογιστείτε εάν, όλα αυτά τα χρόνια, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις υπήρξε τέτοια αντιμετώπιση. Στην πολιτική, αλλά και στη ζωή, το να προσπαθείς να κρύψεις ένα πρόβλημα, αντί να το επιλύεις, είναι νομοτέλεια ότι κάποια στιγμή, θα το βρεις μπροστά σου. Και μάλιστα σε πιο μεγάλες διαστάσεις από αυτές που το είχες.

Έτσι μετά από χρόνια στρουθοκαμηλισμού και εθελοτυφλισμού, μέσα από μια εξελικτική πορεία (γνωστή σε όλους), έρχεστε να ρωτήσετε, εάν η σημερινή Κυβέρνηση, μπορούσε να αποτρέψει τα γνωστά γεγονότα. Η απάντηση είναι κάθετα αρνητική. Σαφώς και όχι. Αλλά αυτό που, από εδώ και πέρα, να είστε βέβαιη είναι, ότι μέσα από τον Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα, η χώρα μας και αντιμετωπίζοντας στις σωστές του διαστάσεις το θέμα, θα το διαχειριστεί σωστά, εθνικά ωφέλιμα και με τον καλύτερο τρόπο. Και ας το παραλαμβάνουμε με τις πιο άσχημες των προϋποθέσεων.

4. Πότε η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει όνομα υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας;

Για την Νέα Δημοκρατία, ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν και παραμένει συνταγματικά και πολιτικά, εκτός «παιγνίων». Πέραν των άλλων, για να έχει και το κύρος που του αρμόζει. Με αυτό το δεδομένο και έξω από μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες η σημερινή Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία, εντός των Συνταγματικών προθεσμιών και όταν κρίνει ότι η ανακοίνωση θα είναι επ’ ωφελεία του θεσμού και μόνο.

Εξάλλου επανειλημμένα έχει εκφραστεί από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι πολιτικά αυτό που προέχει, είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και όχι η δημιουργία πολιτικών ζητημάτων, που αποπροσανατολίζουν από αυτό τον στόχο.

5. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας;

Στην πολιτική, κανείς και ποτέ, δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε ομαλά στην εκλογή του νέου Προέδρου, χωρίς κλυδωνισμούς και Εθνικές Εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ΚΑΙ έτοιμοι είμαστε, σαν κόμμα, ανά πάσα στιγμή για αυτές, ΚΑΙ όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα τις κερδίσουμε.

6. Ο νέος πρόεδρος από ποιο χώρο πρέπει να προέρχεται;

Πέρα από τον χώρο, αυτό που θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο, είναι το να διαθέτει την δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή. Εκ προοιμίου, λοιπόν, θα πρέπει να είναι αποδεκτός και από τις ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και από τον ίδιο τον λαό. Να είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά να μην έχει ή να έχει ελάχιστες τριβές από την πολιτική του παρουσία, κυρίως όσο λειτουργεί η ιστορική μνήμη. Αυτόματα, αυτό αποκλείει κάποιους που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν επιδοκιμάστηκαν πρόσφατα από την εκλογική κρίση του σώματος. Θα πρέπει να έχει ικανότητες και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Εκτιμώ ότι η παράταξη μας, η Νέα Δημοκρατία, έχει άτομα που πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

7. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγεστε;

Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε βουλευτής της Ελληνικής περιφέρειας. Αυξημένη ανεργία, κυρίως στο νέο πληθυσμό. Ερήμωση των χωριών. Φτώχεια και οικονομική στενότητα στον αγροτικό κόσμο, που είναι και η πλειοψηφία στο νομό Έβρου, στον εμπορικό κόσμο, στην επενδυτική άπνοια, στο δημογραφικό, που έχει διαταράξει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Και όλα αυτά σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νομού.

8. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στον πολιτικό στίβο;

Πρώτη και κύρια προτεραιότητα να είμαι ωφέλιμος στον τόπο. Τόσο στην ευρεία του διάσταση, όσο και στη μικρότερη. Να συμβάλλω στην επίλυση των προβλημάτων και παράλληλα να βοηθήσω στην δημιουργία προοπτικών για άνοδο και εξέλιξη. Όλα αυτά δεν είναι ούτε λίγα, ούτε εύκολα.

9. Ακρίβεια και ανεργία είναι δύο μεγάλα «ανοιχτά» κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.Εκτιμάτε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα μπορέσει να δώσει ουσιαστικές λύσεις;

Έχω την δυνατότητα, λόγω του ότι πολιτεύομαι στον Έβρο, στην Θράκη, να γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει ένας καλός αναπτυξιακός νόμος και την αναστολή της προόδου που φέρνει ένας κακός ή η κακή εφαρμογή του. Δεν θα επεκταθώ σε τοπικό επίπεδο. Εξάλλου τα προβλήματα που αναφέρεστε, και όχι μόνο αυτά, μαστίζουν το σύνολο της Ελληνικής Περιφέρειας. Θέλω να τονίσω όμως ότι στην μετα-Ολυμπιακή εποχή επιβεβλημένη ανάγκη είναι η στροφή στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Όπου εκτός από την εγκατάλειψη της, εισπράττει και τα δεινά μιας κακής συνολικά οικονομικής πολιτικής, όπως πιστοποιήθηκε και από την πρόσφατη οικονομική απογραφή. Με τον νέο προς κατάθεση αναπτυξιακό νόμο και τον φορολογικό, εφόσον ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες και οι προτεραιότητες, να είστε βέβαιη, ότι μπαίνουν καλά θεμέλια για την επίλυση των προβλημάτων που αναφερθήκατε. Και όχι μόνον αυτά.

10. Έχετε καλή σχέση με το ίντερνετ ; Σας βοηθάει στην επικοινωνία με τους πολίτες ; Θεωρείτε το διαδίκτυο μέσο έγκυρης και αμερόληπτης ενημέρωσης;

Οι σχέσεις μου με το διαδίκτυο είναι άριστες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να με βοηθήσει στον τομέα της επικοινωνίας μου με τους πολίτες σε μεγάλο ποσοστό. Μην ξεχνάτε το μικρό ποσοστό χρηστών στην χώρα μας. Πάντως όταν τα ποσοστά θα βελτιωθούν πιστεύω ότι θα έχουμε όλοι μας στη διάθεση μας ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά επικοινωνίας. Για την ώρα, κατά κύριο λόγο λειτουργεί σαν μέσο πληθωρικής πληροφόρησης. Για την εγκυρότητα και την αμεροληψία, που ρωτάτε, πρέπει όπως και σε όλα τα μέσα να έχεις και ένα καλό φίλτρο.