Συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ»

1. Πρώτα από όλα πιστεύετε πως θα συμπεριληφθείτε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Κι αν ναι, για ποιο λόγο να γίνει αυτό;

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμμετοχή οιουδήποτε στο ψηφοδέλτιο των Εθνικών Εκλογών και η κατάρτιση του είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του κόμματος. Για να φτάσουμε, όμως, ως εκεί υπάρχουν κάποιες σταθερές, που είναι α παραίτητες και κατά κανόνα λαμβάνονται υπόψη. Η προϊστορία του καθενός μας. Η διαρ κής παρουσία στην ζωή του τόπου (πολιτική και κοινωνική). Η συνέπεια έργων και λόγων. Η πολιτική εντιμότητα. Η αποστροφή στην διαπλοκή. Η ύπαρξη θέσεων.

Ο ξεκάθαρος πολιτικός λόγος. Η αξιοπιστία που διαθέτει κανείς, τόσο απέναντι στην βάση (ψηφοφόροι), όσο και στην κορυφή (ηγεσία). Η επικοινωνία και διαρκής επαφή με το εκλογικό σώμα και η δεδηλωμένη αποδοχή. Η ικανότητα του να προάγεις την πολιτική και να συντελείς στην αναβάθμιση της.

Αυτά είναι μερικά από τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, όπως τουλάχιστο μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί, και εξακολουθούν να ισχύουν.

Η πολιτική μου πορεία, από το ξεκίνημα της μέχρι σήμερα, βασίστηκε επάνω σε αυτές τις αρχές. Τόσο στη θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στην μετέπειτα πολιτική δράση, τα παραπάνω είναι θεμελιώδεις και απαράβατοι κανόνες, που για κανένα λόγο δεν προτίθεμαι να διαπραγματευθώ και να εκποιήσω. Και, παρεμπιπτόντως, να σας θυμίσω ότι το κόστος τους το έχω πληρώσει.

Όλα αυτά και με το δεδομένο του καλού αποτελέσματος των Εκλογών του Απριλίου του 2000, όπου μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο λιγότερο του ενός μηνός, με όλες τις δυσμενείς προϋποθέσεις, άγγιξα το όριο της εκλογής, βοήθησαν στην αναγνώριση και στην προοπτική της εκ νέου υποψηφιότητας μου.

2. Ποια η γνώμη σας για τη μέχρι τώρα εκπροσώπηση του νομού Έβρου στη Βουλή;

Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τις δικές της ανάγκες, τις δικές της απαιτήσεις. Και καμία χρονική περίοδος δεν είναι ποτέ ίδια με την επόμενη. Οι καιροί αλλάζουν. Και κάτι που ήταν χτες επίκαιρο και σύγχρονο, την άλλη ημέρα γίνεται αναχρονιστικό και παλιομοδίτικο. Σήμερα δε, που οι ταχύτητα των μεταβολών είναι ραγδαία, η εικόνα του χτες, γίνεται πιο θαμπή.

Έτσι λοιπόν, για να απαντήσω στην ερώτηση σας, για να αποτιμηθεί η όποια εκπροσώπηση του Νομού μας σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να γίνει με τη συνεκτίμηση των συνθηκών της εποχής της. Θα πρέπει να κριθεί με το δεδομένο της ύπαρξης ενός «κεντρικού» κράτους που λειτουργεί, συχνά, σε βάρος της περιφέρειας. Με τις αδυναμίες που έχει όποιος είναι μακριά από τα κέντρα λήψης απόφασης , χάραξης πολιτικής και μηχανισμών εξουσίας. Με όλα τούτα, σε γενικές γραμμές η εκπροσώπηση μπορεί να θεωρηθεί επαρκής.

Αλλά σίγουρα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για κάτι καλύτερο. Και έτσι προχωράει η Κοινωνία. Μέσα από τις προσπάθειες της για βελτίωση. Και αλίμονο αν δεν συνέβαινε το ίδιο και στην πολιτική.

3. Εκφράζεται πάντως η άποψη πως χρειάζεται μια ανανέωση των βουλευτών του νομού που ισχύει και για τα δύο κόμματα. Τη συμμερίζεστε;

Σύμφωνα με όσα σας είπα και πριν, είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Αλλαγή στις δομές των κομμάτων, στην αντίληψη τους για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν στην κοινωνία, στον άνθρωπο. Ποτέ δεν πίστεψα, όμως ότι αρκεί μία αλλαγή προσώπων, για να λύσει το πρόβλημα μη επικοινωνίας πολιτικής-πολίτη. Η ανανέωση, που όχι μόνο σήμερα, αλλά πάντα, είναι χρήσιμη, θα πρέπει να γίνεται κυρίως σε θέσεις και απόψεις. Και νέος παραμένει αυτός που μπορεί να τις παρακολουθεί και να τις υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν πολιτικοί, με μακρόχρονη παρουσία, που ποτέ δεν δημιούργησαν την τάση για ανανέωση, γιατί μπορούσαν και προπορευόταν της εποχής τους. Και από την άλλη, «νέοι» μετέφεραν ότι πιο αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό, τόσο από άποψη νοοτροπίας, όσο και πολιτικής συμπεριφοράς.

Η κοινωνία στο σύνολο της, απαιτεί ανανέωση. Πρόσφατες είναι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, όπου αυτό αποδείχτηκε περίτρανα. Όποιος όμως πιστεύει, ότι η αλλαγή και μόνον των προσώπων είναι ικανή να μεταβάλλει την κατάσταση, πλανάται «πλάνη οικτρά».

4. Στο λεγόμενο «νέο αίμα» της τοπικής ΝΔ -όσον αφορά τουλάχιστον τις βουλευτικές εκλογές- συμπεριλαμβάνονται επίσης ο Σταύρος Κελέτσης και ο ?κης Γεροντόπουλος. Υπάρχουν βέβαια και οι δύο βουλευτές. Πιστεύετε πως θα διεξαχθεί μια σκληρή μάχη μεταξύ των «Βενιαμίν» και των παλαιοτέρων;

Στις Εκλογές δεν υπάρχουν «μπλοκ» και συντεταγμένα μέτωπα. Κατ΄αρχάς όλοι οι συνυποψήφιοι υπηρετούν στον ίδιο στρατό και αγωνίζονται για τον κοινό σκοπό. Έτσι λέμε. Στην ουσία, όμως, για να μην κοροϊδευόμαστε, καθένας αγωνίζεται για τον κοινό στόχο βέβαια, αλλά και για την προσωπική του επιτυχία. Και είναι ένας αγώνας αρκετά δύσκολος. Εκεί εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν περιθώρια μετώπων και συνεργασιών. Αν δεχτώ τη λέξη «μάχη» που χρησιμοποιήσατε, αυτή είναι προσωπική, όσον αφορά την ατομική εκλογή και συλλογική, όσον αφορά την κομματική επιτυχία.
Και για να προχωρήσω λίγο παραπέρα, από το ερώτημα σας, πιστεύω ότι για να πειστεί πια ο κάθε πολίτης για το ποιόν θα επιλέξει σε επίπεδο προσώπων, θα πρέπει ο υποψήφιος να προβάλλει τα δικά του πλεονεκτήματα και μόνον. Να μη στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στην παρουσίαση των μειονεκτημάτων του συνυποψήφιου του, είτε αυτός είναι «Βενιαμίν», είτε «μαθουσάλας». Γιατί έτσι προσφέρει κακές υπηρεσίες στην παράταξη του. Και αρκετές φορές το έχουμε πληρώσει αυτό.

Διανύουμε μια θολή πολιτικά εποχή. Όπου ένας πόλεμος ετοιμάζεται στο Ιράκ. Όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας, της οικονομίας, του αγροτικού κόσμου, της υγείας, της παιδείας, των ανέργων, της έλλειψης διαφάνειας και τόσα άλλα, διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Και βλέπουμε να γίνεται μια προσπάθεια, όλα αυτά να επικαλυφθούν από την «τρομοκρατολαγνεία» (ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος), από τις λίστες των εκβιασθέντων μεγαλοεπιχειρηματιών, από τις διαμάχες ποδοσφαιριστών με παράγοντες, από τα ριάλιτυ σώου. Στο όνομα καμιάς προσωπικής φιλοδοξίας δεν δικαιολογείται μάχη μεταξύ «νέου» και «παλαιού» αίματος. Ο λαός και κρίση διαθέτει και γνώση έχει (όση του παρέχεται).

5. Αλλά και ο υποψήφιος νομάρχης -και νυν νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης- κ. Αντώνης Βαμβακερός εξέφρασε την επιθυμία να κατέβει υποψήφιος βουλευτής.Πως σχολιάζετε τη συγκεκριμένη κίνηση;

Δεν έχω επίσημα πληροφορηθεί για την πρόθεση του κ. Βαμβακερού που αναφέρετε.

Μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές είναι γεγονός ότι, παραπολιτικά, κυκλοφόρησαν μια σειρά από ονόματα, που υποτίθεται ότι έχουν αυτή τη διάθεση. Όμως, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω κανένα από αυτά, όσο αυτά βρίσκονται «στα ψιλά» των δημοσιογραφικών σχολίων. Αλλά, ακόμη και όταν δημοσιοποιηθούν από τους ίδιους, δεν κρίνω σκόπιμο να το κάνω για λόγους πολιτικής ευπρέπειας.

Θα ήθελα να πω, όμως, ότι καλό είναι, η όποια τέτοια διάθεση, οιουδήποτε έχει τέτοια πρόθεση, να μη γίνεται από τον ενδιαφερόμενο με τροφοδότηση παραπολιτικών («ρίχνουμε άδεια» κοινώς), γιατί έτσι μέχρι τις Εκλογές θα συντηρείται και θα φουντώνει ένα κλίμα κομματικής εσωστρέφειας, που μόνο ζημιά θα κάνει στην παράταξη. Ας ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος την «ορθή» κομματικά οδό, χωρίς δισταγμούς και μισόλογα. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται όλους και οι ρόλοι του καθένα, μέσα από τα αρμόδια όργανα, μπορούν να δοθούν.

6. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2000 - στις οποίες συμμετείχατε ως υποψήφιος- έδειξαν πως είστε υπολογίσιμη δύναμη. Αλλά και μια πρόσφατη δημοσκόπηση σας εμφάνισε αρκετά υψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Πως θα τα αξιοποιήσετε όλα αυτά στο μέλλον;

Πράγματι. Οι Εκλογές του 2000 ήταν για την μετέπειτα πορεία μου καθοριστικές. Το αποτέλεσμα τους ήταν τέτοιο, τόσο κοντά στην επιτυχία, που αν θέλετε, λειτούργησε σαν μονόδρομος για τη συνέχεια της προσπάθειας μου. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα μου έλεγε ότι «αρκετά - φτάνει». Όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα, που δεν έχουν περιθώρια ούτε για δισταγμό, ούτε για επιστροφή.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν, προσπάθησα να καλύψω όλα τα κενά, που το μικρό προεκλογικό διάστημα του 2000, δεν προλάβαινα. Και αυτό που διαπίστωνα καθημερινά, ήταν η αποδοχή και η αναγνώριση. Γεγονός που, όπως είπατε, επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Θεωρώ ότι η όποια δημοσκόπηση δεν είναι τελικό αποτέ λεσμα, είτε πρόκειται για κόμμα, είτε για άτομο.

Παρά μόνο ένας δείκτης πορείας, που μόνο με τη μορφή εργαλείου δουλειάς είναι χρήσιμος. Δηλαδή μπορείς να μέσα από τα στοιχεία της, να κάνεις διορθωτικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν στην βελτιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος. Αυτή είναι η μια μορφή αξιοποίησης τους. Η άλλη, για να απαντήσω και στο ερώτημα σας, είναι ότι μου δίνουν περισσότερη δύναμη και κουράγιο για πιο πολύ δουλειά. Όπως και να έχει, πάντως, η πιο σίγουρη δημοσκόπηση είναι αυτή που προκύπτει το βράδυ των Εκλογών.

7. Τον Φεβρουάριο τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα κληθούν να επιλέξουν το νέο πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Ποια η γνώμη σας για όσα ονόματα υποψηφίων έχουν ακουστεί μέχρι τώρα;

Όταν μίλησα για ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στην πολιτική, εννοούσα και τις δομές των κομμάτων. Χωρίς να παραγνωρίζω την προσωπικότητα του ατόμου - αντίθετα φρονώ ότι η κάθε καρέκλα μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά από τον καθένα που την κατέχει - προέχει η διακριτότητα και η αποσαφήνιση του ρόλου εκάστου στον κομματικό μηχανισμό.

Θέλω να πω με αυτό, ότι η θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ θα πρέπει να είναι καθαρά έξω από τις διεκδικήσεις στελεχών που προσβλέπουν σε άλλου είδους αξιώσεις (μελλοντικοί Δήμαρχοι, Νομάρχες, αιρετοί) και βλέπουν την καρέκλα σαν εφαλτήριο. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση αποδυναμώνεται η ίδια η λειτουργία του κομματικού μηχανισμού και χάνεται και η αξιοπιστία της θέσης. Αυτό πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση και δέσμευση του κάθε ενδιαφερομένου. Επιπλέον ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση του ρόλου του, των αρμοδιοτήτων του, των ευθυνών του, αλλά και τη δυνατότητα τήρησης των ισορροπιών σε κάθε μια από τις βαθμίδες του κόμματος. Είναι αυτονόητη βέβαια, η μη εξάρτηση του από κέντρα εξουσίας, που μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στην άσκηση των καθηκόντων του.

Μέχρι σήμερα, ακούστηκαν κάποια ονόματα ενδιαφερομένων. Είναι θετικό το ότι υπάρχουν αρκετοί - δείχνει ότι ΚΑΙ στελέχη έχουμε, ΚΑΙ άτομα με διάθεση προσφοράς. Ας μην προχωρήσουμε σε αξιολόγηση ονομάτων, γιατί είναι νωρίς, θα είναι υποκειμενική, αλλά κυρίως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αδικήσουμε κάποιον.

8. Εσείς ποιον θα στηρίξετε;

Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Για κανέναν λόγο δεν θα έχω ανάμιξη, όπως και σε άλλου είδους εκλογές, σε επίπεδο ονομάτων. Θα στηρίξω τη διαδικασία εκλογής και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΝΟΔΕ μετά από αυτήν. Αλλά είναι αδιανόητη, η ανοικτή στήριξη και ο αγώνας υπέρ ενός υποψηφίου, από στελέχη που έχουν άλλους θεσμικούς ρόλους (βουλευτές-πολιτευτές). Μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο δεν διευκολύνει το έργο της Οργάνωσης, αντίθετα την αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό.

9. Σαν πολιτευτής της ΝΔ αλλά και ως απλός πολίτης πως σχολιάζετε το αποτέλεσμα των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών στην Ορεστιάδα;

Πρόκειται για διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις. Που όμως λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής τους επηρεάζουν η μια την άλλη. Στην Ορεστιάδα, υπήρξε η μικρότερη έως ανύπαρκτη εμπλοκή. Τα πράγματα εδώ ήταν τελείως ξεκάθαρα. Ουσιαστικά ο ένας συνδυασμός από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας στα Δημοτικά πράγματα διευκόλυνε το διαχω ρισμό τους. Και γι αυτό, αν θέλετε, στο Δήμο Ορεστιάδας, ο συνδυασμός της Νέας Κοι νωνίας, εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό του από ότι στους άλλους Δήμους του Νομού.

Σαν σχόλιο του αποτελέσματος των Δημοτικών Εκλογών, αυτό που μονολεκτικά μπορώ να πω, είναι αναμενόμενο. Και αυτό γιατί: μετά τα όσα, γνωστά, συνέβησαν στις Εκλογές του 1998, που ουσιαστικά ανέτρεψαν την πραγματική διάθεση των δημοτών τότε και μετά την γνωστή (ακόμη και πανελλήνια) τετραετία που ακολούθησε, ήταν λογικό και φυσιολογικό το αποτέλεσμα. Αρκούσε η συσπείρωση του κόσμου σε ένα ικανό και άξιο στέλεχος, όπως κι έγινε. Όσον αφορά το αποτέλεσμα των Νομαρχιακών Εκλογών, στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας, πρέπει να επισημάνω ότι άγγιξε το ποσοστό που παίρνει η Νέα Δημοκρατία στην ίδια περιοχή.

10. Τι κατά τη γνώμη σας οδήγησε στην ήττα του υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία συνδυασμού, παρά το γεγονός ότι αυτή παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη στο νομό;

Είναι αρκετά αυτά που έπαιξαν το ρόλο τους στο αποτέλεσμα αυτό. Και θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής απολογιστικής εργασίας, από πλευράς του κόμματος, για την αποφυγή λαθών στο μέλλον. Επιγραμματικά, αυτό που μπορώ να πω, ότι ουσιαστικά η Νέα Κοινωνία είχε απέναντι της το οργανωμένο κράτος του ΠΑΣΟΚ από τη μια, και τον κακό της εαυτό από την άλλη. Δεν εξηγείται αλλιώς, πως όλη αυτή η διάθεση των Εβριτών, να καταψηφίσουν τον αντίθετο συνδυασμό, εξανεμίστηκε τη μέρα των Εκλογών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η στρατηγική που ακολουθήθηκε από την παράταξη μας, ο τρόπος που απευθύνθηκε στο εκλογικό σώμα, η πίστη για το τελικό αποτέλεσμα και μια σειρά από άλλα αίτια, που είχα επισημάνει εγκαίρως και που η ανάλυση τους πρέπει να γίνεται μόνο στα θεσμικά κομματικά όργανα.

11. Στις πρόσφατες εκλογές για την συγκρότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής και της εκπροσώπησης της ΕΝΑΕ παρατηρήθηκε η παντελής απουσία από όλα τα όργανα του επικεφαλής της «Νέας Κοινωνίας» κ. Δημήτρη Μουζά ενώ όπως γράφτηκε υπήρξε έντονο παρασκήνιο που οδήγησε τελικά στην εκλογή του κ. Βαμβακερού. Δεν είναι όλα αυτά επιζήμια για τη δημόσια εικόνα της παράταξης;

Πάντα σε μια παράταξη που χάνει στις Εκλογές υπάρχουν μετεκλογικοί κραδασμοί. Όσον αφορά λοιπόν το ερώτημα σας, μπορώ να σας πω, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι είναι οι λιγότεροι που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Για τη μη συμμετοχή του κ. Μουζά σε κανένα όργανο, ήταν μια προσωπική του επιλογή, που δεν ξέρω γιατί την έκανε. Όσον αφορά το παρασκήνιο της εκλογής στην ΕΝΑΕ, πέραν των δημοσιογραφικών σχολίων, υπάρχει η διάψευση τους από τον κ.Βαμβακερό και η μη επιβεβαίωση τους από τον κ. Μουζά. Εν κατακλείδι, νομίζω ότι το όλο θέμα πήρε κάποιες διαστάσεις που δεν είχε.