Συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΜΕΘΟΡΙΟΣ»

1. Ποιές είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνει η ΝΔ στο Συνέδριο όσον αφορά τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μια πορεία 27 ετών. Όπως είναι φυσικό λοιπόν, ένα κόμμα με τόσο μακρά ιστορία και διαδρομή είναι αναγκαίο να προσαρμόσει τακτικές, λειτουργίες, δομές και θέσεις στην σύγχρονη πραγματικότητα. Πόσο δε μάλλον, που μετά από μια εικοσαετή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει επέλθει, η επιδιωκόμενη από αυτό, απαξίωση των πολιτών για την πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία σαν υπεύθυνο κόμμα καλείται να εναρμονίσει την οργανωτική της δομή, όσο και τις ιδεολογικές της θέσεις, ώστε να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια στην κοινωνία, αλλά και να καταστεί αποτελεσματι-κότερη στην πρόταση επίλυσης των προβλημάτων.

Οργανωτικά θα πρέπει να επιδιωχθεί:

  1. το άνοιγμα στην κοινωνία, με την εκπροσώπηση μέχρι και του τελευταίου μέλους.
  2. η διεύρυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και η ανάπτυξη της αξιοκρατίας με ανά θεση συγκεκριμένου ρόλου σε όλους.
  3. η αναδιάρθρωση των κεντρικών οργάνων, ούτως ώστε να αποκτήσουν διακριτούς ρόλους και αποτελεσματικές δράσεις.

Όσον αφορά τα ιδεολογικά, δεν πρέπει ποτέ, μέσα από τις θέσεις μας, να λησμονούμε ότι στόχος είναι η επίλυση βασικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν καθημερινά τον πολίτη, όπως θέματα απασχόλησης (ανεργία), παιδείας, ανάπτυξης κλπ, και που βιώνει ο καθένας μας.

2. Το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας;

Είναι μεγάλο λάθος αν πιστέψουμε ότι είναι Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία. Απλά είναι ΜΙΑ ευκαιρία. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Ένα μόλις βήμα πριν από την ανάληψη των ηνίων της διακυβέρνησης της χώρας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιαυτό. Με σύγχρονες αντιλήψεις και δομές. Και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό επιτυχίας στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης, τόσο καλύτερη και αποτελεσματικότερη η παρουσία μας στο μέλλον.

3. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα-κλειδιά που στελέχωσαν τα όργανα του κόμματος;

Οι αλλαγές προσώπων δεν είναι αυτοσκοπός. Σίγουρα όμως, η υιοθέτηση προτάσεων, όπως οι προαναφερόμενες, θα οδηγήσουν σε αλλαγές και ανακατατάξεις που θα αφορούν ΚΑΙ πρόσωπα.

Πάντως είναι βέβαιο, ότι ΟΥΤΕ τα πρόσωπα, ΟΥΤΕ οι στείρες συζητήσεις και απόψεις (για έμβλημα, χρώματα και άλλα τέτοια, θα καθορίσουν το μέλλον της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Αυτό που θα καθορίσει, και μάλιστα θετικά, είναι τα λιγότερα λόγια, η περισσότερη δουλειά, οι συγκε κριμένες προτάσεις και κυρίως η προσέγγιση στα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας.