Στήριξη του Αγροτικού Κόσμου

Σας γνωρίζουμε ότι ο Βουλευτής Έβρου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

 1. Από κοινού με άλλους τριάντα ένα (31) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν Υπόμνημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς για λήψη 11 μέτρων , που αφορούν στη στήριξη του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, το οποίο συνημμένα σας αποστέλλεται.
 2. Κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Υπουργό Ανάπτυξης που αφορά στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ και των Τραπεζών, σχετικά με τα χορηγούμενα άτοκα δάνεια, προκειμένου να εκλείψουν οι δυσμενείς προϋποθέσεις που τίθενται και να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες.
 3. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του Νομοσχεδίου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ)», πρότεινε τα εξής:
 4. Όσον αφορά τα Αρχεία Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ»:
 • Μείωση του χρόνου τήρησης δεδομένων (παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ) σε δύο (2) έτη (αντί 7 και 5, που ισχύει σήμερα).
 • Αύξηση του χρόνου καθυστέρησης, πριν την εγγραφή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, από οκτώ (8) ημέρες που ισχύει σήμερα, σε ένα (1) μήνα.
 • Αύξηση του ύψους του ποσού για την εγγραφή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, από εκατόν πενήντα (150) Ευρώ, που ισχύει σήμερα, σε χίλια (1.000) Ευρώ.
 • Να δοθεί χρονικήπαράταση όσον αφορά στην περαίωση Εκκρεμών Φορολογικών Υποθέσεων.
 • Να δοθεί χρονική παράταση για τη ρύθμιση οφειλών, καθώς και αύξηση του αριθμού των δόσεων (που συνεπάγεται μείωση των ποσών).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη των δύο μεγάλων ομάδων πληθυσμού, που είναι ο αγροτικός και ο επαγγελματικός κόσμος, τόσο του Νομού μας, όσο και της χώρας μας συνολικά.


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2009

Προς

 1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
 2. Υπουργό Οικονομίας & Oικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου
 3. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πετραλιά
 4. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
 5. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
 6. Διοικητή της Α.Τ.Ε. κ. Δημήτριο Μηλιάκο

Κοινοποίηση

 1. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων/νο Κιλτίδη
 2. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο

Kύριοι Υπουργοί,

Η καλλιεργητική περίοδος 2007-2008, ήταν για τους αγρότες της χώρας μας από τις δυσκολότερες χρονιές, λόγω των μειωμένων τιμών πώλησης των προϊόντων της παραγωγής τους και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Με δεδομένο τις περσινές αυξημένες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, οι προμηθευτές αγροεφοδίων προχώρησαν σε αυξήσεις. Έτσι, ενώ οι αγρότες δεν πρόλαβαν να απολαύσουν την περσινή αύξηση των τιμών των προϊόντων τους (την διαφορά καρπώθηκαν οι μεταποιητές και οι έμποροι), κατέληξαν να πληρώσουν φέτος αυξημένα κοστολόγια στους προμηθευτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, φέτος που μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων παραμένουν αδιάθετες (κομπόστα ροδάκινου, καλαμπόκια, σιτηρά), να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Γνωρίζουμε τον αγώνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μείωση του κόστους παραγωγής, με ελέγχους προς τις εταιρείες διακίνησης αγροεφοδίων, καθώς και τις προσπάθειές για εισαγωγή λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που σας προτείνουμε, μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα τους παραγωγούς και να τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις της επόμενης δύσκολης διετίας.

 1. Να επεκταθεί η χρηματοδότηση που δόθηκε στις Ε.Α.Σ. συγκέντρωσης δημητριακών, στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών που λειτουργούν ως προμηθευτικά κέντρα για αγροεφόδια, για να προμηθευτούν άτοκα οι παραγωγοί με λιπάσματα και φάρμακα για την καλλιεργητική περίοδο 2008-09.
 2. Η Α.Τ.Ε. να ανανεώσει για μία τριετία τα Α.Δ.Α. (Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών-πρώην καλλιεργητικά), με μόνη απαίτηση την εξόφληση των τόκων, χωρίς υποχρέωση καταβολής του κεφαλαίου. Στο μέτρο αυτό η Α.Τ.Ε. ενέταξε τα Ενιαία Μεσοπρόθεσμα Δάνεια, τα οποία όμως αφορούν μικρό αριθμό αγροτών.
 3. Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. που αφορά τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων με τιμολόγια πώλησης από 7% που είναι σήμερα σε 12%, μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει άμεσα τους αγρότες και θα ενισχύσει οικονομικά τους πραγματικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
 4. Ένταξη στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και της βιομηχανικής κομπόστας ροδάκινων.
 5. Ένταξη φρέσκων φρούτων, λαχανικών, κομπόστας ροδακίνου και σπαραγγιών στο καθημερινό σιτηρέσιο των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικών και στρατιωτών) καθώς και στην καθημερινή διατροφή των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
 6. Να μην απαιτείται η συμμετοχή με κεφάλαιο από τους νέους αγρότες για τα σχέδια βελτίωσης. Επειδή στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών, η συμμετοχή τους σε αυτά με μετρητά, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την τελική έκβαση των προγραμμάτων.
 7. Να ενισχυθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς επίσης και οι παραγωγοί σιτηρών και καλαμποκιού για την ζημιά που έχουν υποστεί το έτος 2008.
 8. Να στηριχθούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών και οι σπαραγγοπαραγωγοί με επιδότηση του νάιλον εδαφοκάλυψης και θερμοκηπίων καθώς και με την επιδότηση των μεταλλικών μερών των θερμοκηπίων για την αντικατάσταση των ξύλινων θερμοκηπίων με μεταλλικά σύγχρονα θερμοκήπια.
 9. Να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας μας, ώστε να δοθεί διέξοδος νέων καλλιεργειών σε πολλές περιοχές και να μειωθεί το κόστος παραγωγής με την χρήση φθηνής ενέργειας.
 10. Να ρυθμιστούν με νέο Νομοσχέδιο τα θέματα του Ο.Γ.Α., διότι είναι ο μόνος φορέας Κύριας Ασφάλισης των αγροτών για τον οποίο δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση.
 11. Τελειώνοντας, θέλουμε να αναφερθούμε στο θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. αγοράς γεωργικών μηχανημάτων από 19% σε 9%, ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, για το οποίο γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί επανυποβολή νέου αιτήματος μείωσής του από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα, λόγω και της τωρινής οικονομικής συγκυρίας, της υλοποίησης αυτού του μέτρου.

Κύριοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα παράσχει σημαντική υποστήριξη στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Με εκτίμηση

 1. ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
 2. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 3. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 4. ΡΑΓΙΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
 5. ΚΟΡΚΑ ΑΘΗΝΑ
 6. ΠΑΡΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 7. ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 8. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 9. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 10. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 11. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
 12. ΜΠΟΥΖΑΛΗ ΒΙΒΙΑΝ
 13. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 14. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 15. ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 16. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ ΑΔΑΜ
 17. ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 18. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
 19. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 20. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 21. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
 22. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
 23. ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 24. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 25. ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 26. ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 28. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 29. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 30. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
 31. ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 32. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ