Σπατάλη και αδυναμία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Μια νέα απόπειρα κάλυψης των αδυναμιών, λαθών και ελλειμμάτων του εις βάρος της ελληνικής περιφέρειας, ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όλα όσα δεν έκανε υπέρ της περιφερειακής ανάπτυξης, υπέρ των κοινωνιών που ζουν στις περιφέρειες, τα είκοσι χρόνια της διακυβέρνησης του, όλα όσα δεν υλοποίησε ως κυβέρνηση, ετοιμάζεται να τα μεταμορφώσει σε αόριστες, χωρίς δεσμεύσεις και αποδεικτικά στοιχεία, μελλοντικές πολιτικές.

Ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει 12 «χάρτες σύγκλισης» των περιφερειών, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει, να ωραιοποιήσει την αρνητική πολιτική της κυβέρνησης και των διορισμένων κομματικών περιφερειαρχών και να «πουλήσει» υποσχέσεις καλύτερης συμπεριφοράς για το μέλλον. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας, πως έχουν διαμορφωθεί τα οικονομικά δεδομένα και οι δείκτες τα τελευταία 20 έτη; Αποκαλυπτική είναι η δημοσίευση της έκθεσης από το «Εταιρικό Δίκτυο» το Economist που εμφανίζει το κατά κεφαλήν προϊόν στην Ελλάδα από 65% του μέσου ευρωπαϊκού το 1996, να είχε πέσει σε 64% το 2003, για να φτάσει μόλις το 66% το 2002, σε αντιδιαστολή με τις πολύ καλύτερες επιδόσεις των άλλων τριών χωρών της σύγκλισης, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, και, βέβαια, της Ιρλανδίας, που εμφανίζεται πλέον στα 126% του μέσου ευρωπαϊκού.

Γράφει το Economist Corporate Network: «Η Ελλάδα κατάφερε να κακοδιαχειριστεί τόσο άσχημα την ένταξη που, παρά την πρόσφατη βελτίωση της οικονομικής της επίδοσης, ο συγκριτικός πλούτος της χώρας, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ με το 1981 ».

«Η Ελλάδα έγινε μοντέλο για οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά μετά την ένταξη στην Ε.Ε.», σημειώνει η έκθεση του Economist Corporate Network, επικαλούμενη τον περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης κατά την πρώτη δεκαπενταετία στο 1 % ετησίως κατά μέσο όρο, καθώς και στην πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 69% του μέσου όρου της Ε.Ε. την εποχή της ένταξης στο 66% φέτος- «πίσω από την Σλοβενία και όχι μακριά από την Τσεχία», όπως σπεύδει να σημειώσει το Economist Corporate Network.

Τι πήγε στραβά στην Ελλάδα; Σύμφωνα με έκθεση του Economist Corporate Network υπήρξαν τρεις αιτίες:

* Πρώτον, οι μεγάλες δημόσιες δαπάνες και η άρνηση της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μην έρθουν ξένες επενδύσεις και να μην είναι ανταγωνιστικές οι εξαγωγές.

* Δεύτερον, η σπατάλη των κοινοτικών πόρων, που τα πρώτα χρόνια έφταναν μέχρι και το 7% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό από τη μια πλευρά επέτρεψε τη διατήρηση αντιαναπτυξιακής πολιτικής και από την άλλη έριξε καύσιμο στη διαφθορά.

* Τρίτον, η οικονομία δεν ήταν έτοιμη να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό εντός της τότε ΕΟΚ.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο αποκαλυπτικό στοιχείο. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν σπαταλήσει το ιλιγγιώδες ποσό των 10,22 ΤΡΙΣ. δρχ ή 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ στην περίοδο 1996-2002. το ποσό αυτό θα έπρεπε να είχε «αφιερωθεί» στη μείωση του δημοσίου χρέους. Ανταυτού χρησιμοποιήθηκε για την ανάληψη νέων χρεών, τα οποίο θα έπρεπε κανονικά να είχαν βαρύνει τους τρέχοντες προϋπολογισμούς. Αυτό δεν συνέβη, βεβαίως, διότι τότε η δημοσιονομική εξυγίανση θα αποδεικνυόταν ψεύτικη - όπως είναι στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για τη χρήση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, δεν είναι έτσι παρά η κορυφή του παγόβουνου που λέγεται «δημιουργική λογιστική» και «σπατάλη»,

Επίσης 0α πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι η χώρα μας έχασε το τρένο των Ξένων ?μεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) στη δεκαετία του 1990.

Η ΕΙΚΟΝΑ λοιπόν της ελκυστικότητας και της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας προβάλλεται ανάγλυφα μέσα από μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία αναφέρεται στην πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων «την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η χώρα μας συγκρινόμενη στο επίπεδο αυτό με άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα τις χώρες που βρίσκονται στο ίδιο περίπου επίπεδο ανάπτυξης μοιάζει ως ο φτωχός συγγενής της ευρωπαΐκής Οικονομίας.

Σύμφωνα. λοιπόν, με τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ, τα οποία δημοσιεύονται στην τριμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου για την Ελληνική Οικονομία, η χώρα μας όχι μόνο έχασε το τρένο των Ξένων ?μεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) στη δεκαετία του 1990 όταν αυτές έτρεχαν στις χώρες της Ε.Ε. με ρυθμούς της τάξης του 198% και παγκοσμίως με ρυθμούς 328%; στη χώρα μας μόλις με ρυθμούς 4%, αλλά δεν θα το βρει ποτέ στο μέλλον εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Αντιθέτως Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και η Ιρλανδία στη δεκαετία του 1990 είδαν τις ξένες επενδύσεις να αυξάνονται με ρυθμούς 509%, 891 % και 1.733% αντιστοίχως.

Ο δείκτης της πορείας των άμεσων ξένων επενδύσεων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς συνδέεται με τις προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών των φορολογικών εσόδων, τη βελτίωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, τη διάχυση των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών.