Ρυθμίσεις θεμάτων για το Προσωπικό του Δημοσίου & των Ν.Π. του ευρύτερου δημόσιου τομέα στους ΟΤΑ

Κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Από την αιτιολογική ακόμη έκθεση του Νομοσχεδίου, από την πρώτη της ακόμη φράση, δίνεται το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, που συνεπής με τις εξαγγελίες της, έρχεται να ρυθμίσει μια σειρά από θέματα που ταλανίζουν τη Δημόσια Διοίκηση, εδώ και χρόνια. Λέει: «ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΑΙΤΙΑ». Όμως, αυτό που θα έπρεπε να προστεθεί, και μάλιστα με έντονο τρόπο, είναι ότι όλα αυτά που σήμερα, προσπαθούμε να ρυθμίσουμε, προέρχονται από τη μέχρι πρότινος, γνωστή σε όλους, απόλυτα κομματικοποιημένη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα. Που δημιούργησε στρατιές ομήρων συμβασιούχων, σε ένα κράτος μη λειτουργικό, αναποτελεσματικό, αναξιοκρατικό και εχθρικό στον πολίτη. Από κάθε άποψη.

Αν θέλουμε να κωδικοποιήσουμε αυτό το Νομοσχέδιο, μπορούμε να διακρίνουμε δύο σκέλη.

Το πρώτο, που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίκαια και έντιμα. Με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που τόσα χρόνια συσσωρεύτηκαν. Χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Το δεύτερο, όπου τίθενται οι βάσεις για το μέλλον. Όπου μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης, υπάρχει και η δυνατότητα της ορθότερης επιλογής με την άποψη που διαμορφώνεται από την προσωπική συνέντευξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι .

Με αυτή τη δομή και το περιεχόμενο του παρόντος Νομοσχεδίου, θα περίμενε κανείς από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, αν όχι τη θερμή υποδοχή του (κάτι που ο αντιπολιτευτικός τους ρόλος και τακτική, δεν το επιτρέπει), τουλάχιστον την σιωπηρή αποδοχή.

Πρώτα-πρώτα γιατί ρυθμίζονται και τακτοποιούνται δικές τους παραλείψεις και υποχρεώσεις, που άφησαν πίσω τους, εκούσια ή ακούσια. Όπως είναι οι χιλιάδες συμβασιούχοι, που οι ίδιοι άφησαν μετέωρους, αφού επί σειρά ετών τους εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά. Ή οι διαγωνισθέντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998.

Και δεύτερο, γιατί βελτιστοποιούμε το σύστημα πρόσληψης, διατηρώντας ΟΛΕΣ τις δικλείδες ασφαλείας, που παρέχει το ΑΣΕΠ, για αξιοκρατία, βάζοντας φραγμό στον κομματισμό και την ευνοιοκρατία.

Και είδαμε αυτές τις ημέρες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μια προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να αποδώσει στην Κυβέρνηση προθέσεις, που δεν έχει, και συμπεριφορές, που χαρακτήρισαν για πολλά χρόνια την πολιτική τους παρουσία. Με επιχειρήματα που έρχονται σε αντίφαση και πλήρη διαστρέβλωση του παρόντος Νόμου. Μια προσπάθεια μάλιστα, που συνοδεύτηκε με θεαματική και άνευ λόγου αποχώρηση από αυτήν την αίθουσα. Αντιλαμβανόμενοι μάλλον, ότι η επιχειρηματολογία είναι τόσο σαθρή, που ούτε οι ίδιοι μπορούν να τη στηρίξουν και να την υπερασπιστούν.

Μια που όλη η κριτική εστιάστηκε στο θέμα της συνέντευξης. Με πλήρη αποσιώπηση των δικών τους ευθυνών για τη δεινή θέση που περιήλθαν πολίτες, θεσμοί και πολιτεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι .

Αφού λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε για τη συνέντευξη, ας το κάνουμε, υπενθυμίζοντας ότι, στο παρελθόν, όπου το ΠΑΣΟΚ την είχε, τη χρησιμοποίησε με πλήρη κομματισμό και με ακραίο τρόπο νομιμοποίησης της αναξιοκρατίας. Σήμερα, θέτουμε τη συνέντευξη στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, με αποκλειστικό στόχο και επιδίωξη την αξιολόγηση της προσωπικότητας. Εκτός και εάν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν το ΑΣΕΠ αναξιόπιστο. Ή την ανάγκη αξιολόγησης της προσωπικότητας με αντικειμενικούς όρους, που εφαρμόζεται παντού, ακόμη και στην πιο μικρή επιχείρηση, περιττή και μη αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

Σκόπιμα δε αποσιωπάται το γεγονός:

  • Ότι με τη συνέντευξη δεν έχουμε ανατροπή των λοιπών κριτηρίων.
  • Ότι ισχύει μόνο στην περίπτωση που έχουμε μοριοδότηση και όχι γραπτό διαγωνισμό.
  • Ότι η πλειοψηφία της επιτροπής δεν είναι κομματικά ελεγχόμενη.
  • Ότι ακόμη και αυτό που προβλημάτισε την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και αφορά τον αποκλεισμό υποψηφίου, ΑΠΕΣΥΡΘΗ από τον Υπουργό.
  • Ότι με το συντελεστή προσαύξησης κατά 30% των κληθέντων για συνέντευξη, δημιουργείται άλλη μια δικλείδα ασφαλείας, στο ήδη διασφαλισμένο περιβάλλον αντικειμενικότητας και αποφυγής «σκιών» στην διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι .

Δεν μπορούμε να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Ούτε να ομιλούμε με πόνο ψυχής για την αγωνιούσα νεολαία σήμερα, όταν οι συμπεριφορές του χθες, οδήγησαν σε αδιέξοδα. Αυτή η πολιτική αμνησία δεν βοηθάει την προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης να γίνει το άλμα προς τα εμπρός. Μια προσπάθεια που θα επιτύχει, γιατί μπορεί να το ΠΑΣΟΚ να είναι απόν, αλλά είναι μαζί μας η θέληση του Ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ