Προτάσεις για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

Σας γνωρίζουμε ότι ο Βουλευτής Έβρου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, από κοινού με άλλους τριάντα πέντε (35) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Υπόμνημα προς τον Υπουργό και Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για λήψη 14 μέτρων , που αφορούν στη στήριξη των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας της χώρας μας, το οποίο συνημμένα σας αποστέλλεται.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ TΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΜΑΣ

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

Προς

τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

τους Υφυπουργούς κ. κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο

και Κώστα Κιλτίδη

Κύριε Υπουργέ,

Η κτηνοτροφία στην χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι κτηνοτρόφοι μας πέρυσι υπέστησαν μεγάλη ζημιά λόγω των χαμηλών τιμών κρέατος και γάλακτος, αλλά και της μεγάλης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών.

Η Κυβέρνηση μας, στήριξε πέρυσι τους κτηνοτρόφους με ένα δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, όμως, πλήττει πρώτα απ’ όλους την πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους μας.

Σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

 1. Η καθυστέρηση στην έκδοση άδειας λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων των Νέων Αγροτών που τους ζητούν πίσω τα δικαιώματα και τις ενισχύσεις αλλά και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η έκδοση άδειας για τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους από τους οποίους απαιτείται να ξοδέψουν πολλά χρήματα, να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους ή να τις μεταστεγάσουν ώστε να μπορέσουν να πάρουν άδεια.
 2. Η επιβολή ΕΤΑΚ για τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το ΕΤΑΚ πρέπει να καταργηθεί για όλους τους αγρότες και κτηνοπτηνοτρόφους για τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της δραστηριότητας τους (π.χ. εγκαταστάσεις κτηνοπτηνοτροφικές, αποθήκες κλπ).
 3. Ένταξη στο διαιτολόγιο-διατροφολόγιο των νοσηλευόμενων και των υπαλλήλων των Νοσοκομείων κτηνοτροφικών προϊόντων (νωπό κρέας, φρέσκο γάλα, γιαούρτι από φρέσκο γάλα, τυρί χωρίς σκόνη γάλακτος κλπ, μετά από προγραμματικές συμβάσεις καθώς και στα σχολεία. Ήδη το Υπουργείο Εθνικής Aμυνας άλλαξε το Γενικό Κανονισμό Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για στήριξη αυτής της προσπάθειας.
 4. Ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ, των κτηνοπτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
 5. Επιδότηση του Ζωικού Κεφαλαίου από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Σχέδια Βελτίωσης Ζωικής Παραγωγής.
 6. Η μη εφαρμογή του ισοζυγίου κρέατος και η εντατικοποίηση ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ σε κρέας και γάλα.
 7. Ουσιαστικός έλεγχος στην διακίνηση και εμπορία των προϊόντων γάλακτος και κρέατος ώστε να αντιμετωπισθεί το άνοιγμα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
 8. Έλεγχος για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στο κρέας και το γάλα.
 9. Απαιτούνται προγράμματα βελτίωσης βοσκοτόπων και προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης των ζώων μας.
 10. Προσλήψεις γεωπόνων και κτηνιάτρων για την ουσιαστική παρέμβαση στην Κτηνοτροφία μας και την ενημέρωση των Κτηνοτρόφων μας, μέσα από το πρόγραμμα της γρίπης των πτηνών.
 11. Στήριξη των Κτηνοτρόφων μας με ενίσχυση 50 ευρώ/ πρόβατο ή κατσίκι και 250 ευρώ/ αγελάδα ή χοιρομητέρα.
 12. Με την στήριξη της ΑΤΕ, επειδή «χάθηκε» το προηγούμενο άτοκο δάνειο προς τους κτηνοτρόφους μας αφού σε πολλές περιπτώσεις οι κατά τόπους διευθυντές των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ κράτησαν τις επιδοτήσεις που δόθηκαν στα τέλη του έτους για αποπληρωμή των ατόκων δανείων που δόθηκαν να δοθεί παράταση από την ΑΤΕ των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων άτοκα για 3 χρόνια με προϋποθέσεις, (π.χ. έως 500 χιλιάδες ευρώ και η επιχείρηση να λειτουργεί μία διετία).
 13. Προείσπραξη των επιδοτήσεων από την ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 14. Νέο άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο στους κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Οι προτάσεις μας αυτές πιστεύουμε ότι θα δώσουν την δυνατότητα στους κτηνοτρόφους μας να «αναπνεύσουν» και θα στηρίξουν ουσιαστικά την κτηνοτροφία μας.