Προβλήματα στην αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ δικαιούχων στο Ν.Έβρου

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,σχετικά με τα προβλήματα στην αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ δικαιούχων στο Ν.Έβρου.Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ δικαιούχων στο Ν. Έβρου»

Πρόσφατα κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων ενισχύσεων της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε πλήξει τις κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις τη χρονιά 2006 στην περιοχή του Νομού Έβρου.

Από την εξέταση των πορισμάτων διαπιστώνεται ότι από τα 80 μόνο τα 4 κρίνουν δικαιούχους για αποζημίωση. Η απόρριψη των υπολοίπων πραγματοποιείται με την αιτιολογία ότι οι αιτούντες την ενίσχυση δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες για τις αποθήκες και τα υπόστεγα ή άδειες λειτουργίας για τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις ή ότι οι ζημίες που έχουν υποστεί δεν ξεπερνά το 30% της συνολικής επιφάνειας των εγκαταστάσεών τους. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο η προϋπόθεση του ποσοστού ζημίας αυξήθηκε από 10% σε 30%.

Όποιος γνωρίζει την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν, αντιλαμβάνεται ότι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται εκεί το πράττουν με πολύ προσπάθεια και σύνεση, καθώς εκτός από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν, τα τελευταία χρόνια πλήττονται και από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με το συνδυασμό όλων των ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση των προϋποθέσεων που τίθενται προκειμένου οι παραγωγοί που πραγματικά έχουν υποστεί ζημίες να μπορούν να αποζημιωθούν χωρίς να εμπλακούν στις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, Επιπλέον το ποσοστό ζημίας 30% επί της επιφάνειας των εγκαταστάσεων είναι εξαιρετικά υπερβολικό και αυστηρό και πρέπει να αναθεωρηθεί και αυτό.

Ενόψει όλων των ανωτέρω και με πλήρη σεβασμό στην τήρηση της νομιμότητας

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται προς το πιο ορθολογικό και δίκαιο προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν τις ενισχύσεις του προγράμματος Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) για τις καταστροφές του 2006.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου