Πληθωρισμός-Ανεργία: Τα διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνη τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την ποιότητα του κράτους και τη θωράκιση του πολίτη έναντι των κοινωνικών ανισοτήτων. Στην αίτηση του ο κ Καραμανλής αναφέρεται σε τρία κρίσιμα θέματα.

Ένα από αυτά είναι οι σύγχρονες κοινωνικές ανισότητες και η κοινωνία των δύο τρίτων που οικοδομείται στην Ελλάδα και που «οδηγεί έναν στους πέντε συμπολίτες μας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας». Οι επισημάνσεις του προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας» έχουν εξαιρετική σημασία γιατί αποκαλύπτουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Θα παρουσιάσω χαρακτηριστικά στοιχεία, πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την αναγκαιότητα ενός δημόσιου διαλόγου, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, για τις αρνητικές παραμέτρους της σημερινής Ελλάδας. Αρνητικές παράμετροι που έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στάσιμη και σε ορισμένους τομείς υποχωρεί.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο ΥΨΗΛΟΣ πληθωρισμός που θα παραμείνει γύρω στο 3% ως και το 2009 και η ανεργία που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ανεβεί και πάλι πάνω από το 9% είναι τα «χρόνια» προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο οποίος στην τελευταία μακροοικονομική μελέτη του για τις εξελίξεις στις χώρες-μέλη ως το 2009 προβλέπει για την Ελλάδα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες, αλλά και επιμονή των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ διατυπώνονται με την παραδοχή της αμετάβλητης Οικονομικής πολιτικής - υπόθεση που τελεί υπό την αίρεση την οποία αναπόφευκτα δημιουργούν οι εκλογές.

Ο ΟΟΣΑ τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3,1 % για την περίοδο 2006-2009 από 4,1% εφέτος και 4,2% το 2004, ρυθμός που αποδίδεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Γ? ΚΠΣ. Προβλέπει όμως παράλληλα παραμονή του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του 3% αλλά και διατήρηση του ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ και επαναφορά της ανεργίας σε ανοδική τροχιά με διαμόρφωση της στο 9% του εργατικού δυναμικού το 2009.

ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΦΤΩΧΑ ΚΡΑΤΗ

Σε συνέντευξη που έδωσε το Δεκέμβριο του 2003 ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος κ. Μ. Μπαρνιέ, έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από στοιχεία για τις οικονομίες των ασθενέστερων οικονομικά κρατών-μελών. Από αυτά συνεπάγονται τα εξής.

Από το 1985 και μετά, τα κατά κεφαλήν ΑΕΠ των λεγόμενων τεσσάρων χωρών της συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις, κυρίως δε της Ιρλανδίας. Η σύγκλιση πάντως για τα ελληνικά εισοδήματα απέχει ακόμη, ενώ - παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών - η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία κατηγορία της ΕΕ των 25.

Αναλυτικότερα, το 1985 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Πορτογαλίας αναλογούσε περίπου στο 55% του μέσου κατά κεφαλήν κοινοτικού ΑΕΠ, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας περίπου στο 60%και της Ισπανίας περί το 70%. Έκτοτε «απογειώθηκε» η Ιρλανδία της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφτασε το 1995 στο 90% του μέσου κοινοτικού και το 2002 στο 125% Αντιστοίχως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έφτασε το 1995 ατό 65% και το 2002 στο 71%. ενώ της Ισπανίας το 1995 ήταν περί το 79% και το 2002 έφτασε στο 86%.

Τέλος, εν όψει της διερεύνησης, ο κοινοτικός επίτροπος έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα κατάταξης των 25 χωρών, ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους. Με βάση τον πίνακα αυτόν, τα κράτη-μέλη κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες; Στα πολύ πλούσια, στα πλούσια, στα σχετικώς πλούσια, στα σχετικώς φτωχά, στα φτωχά και στα πολύ φτωχά, Η Ελλάδα ανήκει στην προτελευταία (πέμπτη) κατηγορία, δηλαδή στα φτωχά κράτη των οποίων το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κυμαίνεται ανάμεσα στο 51 % και στο 75% του μέσου κοινοτικού, μαζί με την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαντά σε όλα τα παραπάνω στον Ελληνικό λαό με πλασματικούς προϋπολογισμούς και «διπλά βιβλία». Και σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις Εθνικές Εκλογές, προσπαθεί να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά τους πολίτες με επικοινωνιακά τρυκ και Μεσσίες, που θα σώσουν το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνον αυτό τους ενδιαφέρει.

Σήμερα αυτό που χρειάζεται η Ελληνική οικονομία είναι μια Νέα διακυβέρνηση, μια νέα οικονομία, μια Νέα πολιτική. Που μόνο η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μπορεί να εξασφαλίσει.