"Περί Ευχών"

«Περί ευχών»

του Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Βουλευτή ΝΔ Ν. Έβρου

29 Δεκ 2011

«Καλή Χρονιά, με υγεία, ευτυχία, ελπίδα και αισιοδοξία».

Ποτέ άλλοτε ευχές δεν ακουγόταν τόσο ψεύτικες, τόσο κενές, τόσο απραγματοποίητες.

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του 2011 και κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, μόνο ελπίδα και αισιοδοξία δεν μπορεί να έχει κανείς για τη χρονιά που έρχεται.

Παλιά η περίοδος αυτή των γιορτών ήταν συνήθως, όπως όλοι τη θυμόμαστε, περίοδος χαράς, ξενοιασιάς και ευτυχίας. Υπάρχει όμως κανείς σήμερα που να αισθάνθηκε έτσι αυτά τα Χριστούγεννα; Σε κάθε σπίτι αυτό που πέρασε ήταν ένα κλίμα βαρύ, δυσάρεστο, σφιγμένο. Με μειωμένο το εισόδημα, με άγχος και ανησυχία για το αύριο.

Αν σταθεί κανείς στην ειδησεογραφία των τελευταίων μόνο ημερών, θα σημειώσει την δραματική μείωση της κίνησης της αγοράς – η πιο χαμηλή των τελευταίων δεκαετιών, την αυξημένη εγκληματικότητα – μέχρι και επιθέσεις σε παιδιά που λέγανε τα κάλαντα, τις μειωμένες αποδοχές των υπαλλήλων σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, τη μαζική κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτων, τα αυξημένα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας. Τίποτα αισιόδοξο, τίποτα θετικό. Η φοροεπιδρομή, τα χαράτσια, οι περικοπές, η ακρίβεια, η ανεργία, η φυγή των νέων, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, ο χρόνος των εκλογών, ο Εφραίμ, η λαθρομετανάστευση, η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ είναι τα κυρίαρχα θέματα των ειδήσεων και των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών. Είναι δυνατόν με αυτή την εικόνα να έχει κανείς καλή διάθεση; Πως μπορεί να νοιώσει κανείς χαρά όταν ζει σε αυτή τη μουντή ατμόσφαιρα;

Χρειάζεται αλλαγή κλίματος. Άλλη ατμόσφαιρα, άλλος αέρας. Καθαρός. Η ελπίδα και η αισιοδοξία να αποκτήσουν αληθινό νόημα. Έτσι ώστε να γίνουν η κινητήρια δύναμη για την αναστροφή. Και αυτό δεν γίνεται πια μόνο με ευχές και λόγια. Γίνεται με πράξεις. Με αλλαγή της νοοτροπίας του πολιτικού δυναμικού, ώστε να κερδηθεί ξανά η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Με αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, μέσα από εκλογές, όπου με ειλικρινή και έντιμο προεκλογικό λόγο, με ρεαλιστικές προτάσεις και δεσμεύσεις να δοθεί η ευκαιρία στο λαό να αποφασίσει για το μέλλον του, να πειστεί για τη συστράτευση και τη συμμετοχή στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές, όλοι μας, έχουμε καθήκον αυτό το δύσκολο έργο, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να το εκπληρώσουμε. Με ένα επιπλέον χρέος: να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτό που έντεχνα πέρασε στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ, ότι τάχα όλοι είμαστε ίδιοι, δεν ισχύει. Και αυτό το χρέος και το καθήκον είμαστε αποφασισμένοι να το πραγματοποιήσουμε.

Η ευχή λοιπόν ας είναι: «Ας δώσουμε ουσία και νόημα στις ευχές».