Ομιλία του Βουλευτή κατά την επίκαιρη επερώτηση για την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων μικρής λιανικής λόγω της Κυβερνητικής Πολιτικής

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ, στη Βουλή κατά την Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων μικρής λιανικής λόγω της κυβερνητικής πολιτικής

22 Οκτωβρίου 2010

«Απαιτείται αναθεώρηση και εξορθολογισμός της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, γιατί κάθε μέρα που περνάει από την εφαρμογή της, οδηγεί σε μαρασμό και σε δυστυχία την Ελληνική αγορά, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία, την οικογένεια.»

 

Όταν υποβάλαμε την Επερώτηση πριν λίγο καιρό είχαμε βάλει σαν θέμα «Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις μικρής λιανικής εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής». Δυστυχώς από την κατάθεση της μέχρι σήμερα, με ταχύτατους ρυθμούς, η ασφυξία έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σε πολλές από αυτές. Και κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερες από αυτές σβήνουν, με τραγικά επακόλουθα.

Για να γίνει όμως πιο σαφές για τι μιλάμε, θα σας πω ότι πρόκειται για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσα από περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ και άλλα παρεμφερή καταστήματα και αφορούν 250.000 εργαζόμενους.

Από τις αρχές του 2010 εφαρμόστηκαν μια σειρά πολιτικές, που έχουν σχέση 1ον με την υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού, 2ον με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και 3ον με τη γενικότερη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό τόσο με την περικοπή των μισθών και συντάξεων, όσο και με τη μείωση του οικονομικού διαθέσιμου και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών (λόγω αύξησης του πληθωρισμού και του ΦΠΑ), έχουν οδηγήσει το σύνολο των επαγγελματιών, αλλά και ειδικότερα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών σε τραγική ύφεση και οικονομικό αδιέξοδο.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης ανυπολόγιστες και για το Δημόσιο, αλλά και για τους ιδίους.

Για το Δημόσιο έχουμε απώλεια εσόδων περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ για κάθε 1 δισεκατομμύριο τσιγάρα που χάνονται από την νόμιμη αγορά και 55 εκατομύρια για κάθε 1 δισεκατομμύριο από τα ακριβά και πιο «δημοφιλή» τσιγάρα που αντικαθίστανται από τα φθηνά.

Και λέω νόμιμη αγορά, γιατί ο καταναλωτής αποδεδειγμένα στρέφεται ή σε προϊόντα παράνομης διακίνησης ή σε φτηνότερες αγορές από γειτονικές χώρες που συνορεύει η Ελλάδα (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία). Φαινόμενο που ανθεί στις παραμεθόριες κυρίως περιοχές.

Η έκρηξη του παράνομου εμπορίου είναι άνευ προηγουμένου.

Οι επιπτώσεις στον συγκεκριμένο κλάδο είναι πρώτα πρώτα η μείωση του τζίρου τους πάνω από 20%, που σημαίνει μείωση κερδοφορίας πάνω από 60%. Με αναπόφευκτη κατάληξη τα λουκέτα και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας με όλα τα επακόλουθα.

Από τις αρχές του 2010 έχουν κλείσει 1500 περίπτερα και οι προβλέψεις λένε ότι μέχρι τέλους του έτους θα κλείσουν και άλλα με γεωμετρική πρόοδο.

Αυτές τις μέρες που συζητούμε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδας και οι Ενώσεις και τα Σωματεία των Περιπτερούχων από όλη την Ελλάδα, απεργούν, διαμαρτύρονται και κλιμακώνουν τον αγώνα τους, ακόμη και με απεργίες πείνας, για να διασφαλίσουν το αυτονόητο δικαίωμα της ύπαρξης τους.

Για να γλυτώσουν τον αφανισμό.

Έχουν μια σειρά συγκεκριμένων αιτημάτων.

Με κυρίαρχο τη θεσμοθέτηση του 8,2% σαν ποσοστό κέρδους στα καπνικά προϊόντα. Ποσοστό που μάλιστα μέχρι πρόσφατα ίσχυε.

Τα αιτήματα τους σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τα ερωτήματα που σας κάνουμε με την επερώτηση μας.

Και έχουν να κάνουν όχι μόνον με την επιβίωση αυτού του κλάδου. Που είναι ένα σημαντικό ζητούμενο.

Αλλά και με τον εξορθολογισμό της οικονομικής σας πολιτικής, που κάθε μέρα που περνάει από την εφαρμογή της, οδηγεί σε μαρασμό και σε δυστυχία την Ελληνική αγορά, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία, την οικογένεια.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι μια άλλη πολιτική.

Η πολιτική που θα βασίζεται στην ανάπτυξη (όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε εδώ και ένα χρόνο), στην παραγωγή πλούτου, στην επιχειρηματικότητα. Και όχι στη λογική της ανηλεούς φορολόγησης και της αφαίμαξης, που δυστυχώς μέχρι σήμερα, με θρησκευτική ευλάβεια εφαρμόζετε.

Ακούστε όλο αυτόν τον κόσμο και αναθεωρήστε τις απόψεις σας και τις πολιτικές σας.