Ομιλία σχετικά με τις πλημμύρες του Έβρου

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ, στη Βουλή κατά την Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με τις πλημμύρες του Έβρου

«Και επιτέλους να μη χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο Ειδικά Προγράμματα Αποκατάστασης. Ας κάνουμε όλοι μαζί ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Νομού Έβρου.»

 

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Ο ποταμός Έβρος, γνωστός και ως Μαρίτσα, είναι ένας από τους κυριότερους ποταμούς της Βαλκανικής Χερσονήσου, με μήκος περίπου 480 χλμ. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της δυτικής Βουλγαρίας και κυλά σε βουλγαρικό έδαφος νοτιοανατολικά σχηματίζοντας κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου και διερχόμενος από τις πόλεις Φιλιππούπολη, Σβίλεγκραντ, Ιβαήλοβγκραντ. Συναντά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο χωριό Καστανιές, στα βόρεια του Νομού Έβρου και εισέρχεται για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος, σχηματίζοντας το τρίγωνο του Καραγάτς, κοντά στην Ανδριανούπολη, και στη συνέχεια αποτελεί το σύνορο Ελλάδας - Τουρκίας. Εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τούντζας, ο Άρδας, ο Ερυθροπόταμος και ο Εργίνης.

Αυτός ο ποταμός μεταφέρει ένα σημαντικό υδάτινο όγκο κατά τη διαδρομή του και κάθε φορά που συναντιέται με έναν από τους παραποτάμους του επιβαρύνεται από ακόμη μεγαλύτερο φορτίο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Για την αντιμετώπιση τους πριν από πενήντα πέντε περίπου χρόνια, το 1957, έγιναν τα πρώτα αναχώματα στις όχθες του. Δυστυχώς όμως η παλαιότητα τους, η ελλιπής ή και ανύπαρκτη συντήρηση, η ένταση του φαινομένου και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει τα τελευταία χρόνια την κατάσταση. Από το 2003 μέχρι σήμερα τέσσερις φορές έχουμε πλημμύρες που προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές στο Νομό Έβρου, με αποκορύφωμα τις τελευταίες πλημμύρες του περασμένου μήνα.

Εικόνα της περιοχής από το βορειότερο άκρο έως το νότιο έχει μεγάλο τμήμα του Κοινοβουλίου. Πρώτα το κλιμάκιο του κόμματος μας, μετά το κλιμάκιο της Κυβέρνησης, καθώς και των άλλων κομμάτων, έχουν ιδία άποψη των καταστροφών. Καταστροφές ορατές σε αγρούς καλλιεργημένους ή προς καλλιέργεια, σε σπίτια, σε υποδομές, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Καθώς και καταστροφές που κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, μπορεί να μην φαίνονται, αλλά εμφανίζονται στη τοπική οικονομία, σε όλα της τα επίπεδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα σαν συνέπεια της οικονομικής υστέρησης του πληθυσμού. Με αποτέλεσμα η οπισθοδρόμηση του Νομού να είναι αναπόφευκτη.

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Τόσο κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Νομού (Νομάρχης, ΤΕΔΚ, Επιμελητήρια, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου) με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς μετά την επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου στο νομό, τέθηκαν όλα τα ζητήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος.

Από την μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών έχουμε περισσότερα από διακόσιες χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα καθ΄όλο το μήκος της παρέβριας περιοχής, δεκάδες πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα σπίτια, υποδομές, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν στις παραποτάμιες περιοχές, προκύπτει άμεσα η ανάγκη λήψης μέτρων. Στις ζημιές αυτές δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε επακριβώς τις έμμεσες, που θα υποστούν και άλλοι οικονομικοί κλάδοι, καθώς και τις απώλειες του αγροτικού εισοδήματος, από τη αδυναμία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων. Επίσης τις επιπτώσεις στη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, όπως το Εργοστάσιο της Ορεστιάδας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κηπευτικών και αγροτικών προϊόντων, λόγω έλλειψης γεωργικών προϊόντων (πρώτων υλών).

Έτσι κρίνεται αναγκαία κατά σειρά:

 1. Η ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση όλων των ζημιών που έγιναν στα αναχώματα, γιατί όσο είναι ανοιχτά το μεγαλύτερο τμήμα της πλημμυρισμένης περιοχής θα αποτελεί μια εν δυνάμει διέξοδο του υδάτινου όγκου, ακόμη και σε μικρό του μέγεθος.
 2. Η ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών, όπως
  • η άντληση των υδάτων
  • η απομάκρυνση της άμμου και των φερτών υλικών από τους αγρούς
  • η αποκατάσταση της Αγροτικής Οδοποιίας – δεν θα μπορούν οι αγρότες να πλησιάσουν στα χωράφια τους
  • η επισκευή αρδευτικών δικτύων, αντλιοστασίων, γεωτρήσεων
  • ο καθαρισμός των στραγγιστικών δικτύων και των συλλεκτήριων τάφρων
 3. Η έκτακτη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την στήριξη του έργου που αφορά στις εργασίες αποκατάστασης.
 4. Οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Αποζημιώσεις που αφορούν οποιαδήποτε ζημιά σε φυτική παραγωγή μονοετών καλλιεργειών, φυτικό κεφάλαιο, μηδική παραγωγή, σπαράγγια, γεωργικά μηχανήματα, εγκαταστάσεις, θερμοκήπια και αποθήκες.
  • Αποζημιώσεις στη ζωική παραγωγή, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές και ζωικό κεφάλαιο.
  • Η αναπλήρωση του απωλεσθέντος εισοδήματος ανά στρέμμα στα χωράφια που θα έχουν μειωμένη παραγωγή, λόγω όψιμης σποράς και αποζημίωση σε εκείνα που δεν θα είναι δυνατή η εκμετάλλευση τους.
  • Η αναπλήρωση του απωλεσθέντος εισοδήματος στους κτηνοτρόφους από την απώλεια παραγωγής γάλακτος.
  • Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% του κόστους μετεγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων.
 5. Η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων και διευκολύνσεις στους πλημμυροπαθείς.
  • Με ρύθμιση των χρεών των πλημμυροπαθών.
  • Με επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω ΕΟΜΜΕΧ των πληγέντων για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα που κατεστράφησαν ολοσχερώς.
  • Με αναστολή καταβολής και ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών μετά από αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων προς αποφυγή κατασχέσεων.
 6. Η στήριξη του ήδη δοκιμαζόμενου Επιχειρηματικού Κόσμου του Νομού.
  • Ρύθμιση των δανειακών συμβάσεων κάθε είδους , είτε ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε ενήμερων οφειλών, με χορήγηση διετούς περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου σε δέκα έτη, με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος. Τέτοιου είδους οι ρυθμίσεις είχαν γίνει από την Κυβέρνηση μας στις μετά τις πλημμύρες του 2006 και είναι αναγκαίο να επαναληφθούν γιατί το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πλημμυρών τις καθιστά επιβεβλημένες.
  • Χορήγηση νέων δανείων στις Επιχειρήσεις του Νομού με χρήση ελαστικών και ευέλικτων κριτηρίων, στο ύψος του 30% επί του ακαθαρίστου κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή τη χορήγηση δανείου έως ποσού 300.000 Ευρώ με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
  • Μετατροπή της περιόδου αποπληρωμής των κεφαλαίων κίνησης που χορηγήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ, για την επιχειρηματική ρευστότητα από 6 δόσεις – 3 έτη, σε 10 δόσεις – 5 έτη.
  • Επιπλέον μοριοδότηση των κατατειθεμένων ή και αναμενομένων επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν δράσεις ΑΜΕΣΗΣ και ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗΣ προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών που έπληξαν τον Νομό Έβρου. Αυτό όμως που απαιτείται είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ και Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ αυτών των δραματικών γεγονότων. Ώστε να μην πληρώνουμε κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, αλλά με τελικά λιγότερο κόστος να απαλλάξουμε τον Νομό και τους κατοίκους του από αυτή την μάστιγα.

Και επιτέλους να μη χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο Ειδικά Προγράμματα Αποκατάστασης. Ας κάνουμε όλοι μαζί ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Νομού Έβρου.

Χρόνια ολόκληρα, πάντα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όλοι συζητούν για λύσεις, που λίγο πολύ είναι γνωστές, αλλά μετά την κρίση περνούν στο περιθώριο. Με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαρκή επανάληψη των φαινομένων, που μάλιστα λόγω της επιδεινούμενης τελευταία κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα.

Όπως λόγου χάρη είναι γνωστή σε όλους τους αρμόδιους η Κοινοτική Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο το 2003, που σχετίζεται με τους υδάτινους πόρους, τις λεκάνες απορροής, τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, την από κοινού διαχείριση των διακρατικών λεκανών. Το 2005 ξεκίνησε η εφαρμογή της Οδηγίας στην χώρα μας με την Οργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη διάρθρωση της Διεύθυνσης Υδάτων στην Περιφέρεια. Έγινε αποτίμηση ποτέ του έργου της;

Ακόμη, όλοι γνωρίζουν την ανάγκη Σύστασης Μόνιμης Επιτροπής Διαχείρισης του ποταμού Έβρου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάθε φορά, στις επισκέψεις των κλιμακίων, ο Νομάρχης μονότονα και σταθερά επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα. Όλοι αναγνωρίζουν το λογικό της πρότασης. Το είδε κανείς στην πράξη μέχρι σήμερα;

Τέλος και το σημαντικότερο. Δεν υπάρχει κανείς στον Έβρο, και πέρα από αυτόν που να μην έχει μάθει πια ότι η ριζική αντιμετώπιση και λύση βρίσκεται σε πιο ψηλά επίπεδα λήψης αποφάσεων. Απαιτείται τριμερής συνεργασία και δράση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίαςγια την εκπόνηση κοινού προγράμματος της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού, τη δημιουργία υποδομών και την ανάληψη δράσεων. Είτε αυτές αφορούν την κοίτη και τη επαναχάραξη του ποταμού, είτε τη συγκράτηση και την ομαλή ροή του συνολικού υδάτινου όγκου. Σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μετά τις πλημμύρες του 2008 από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και Βουλγαρικής πλευράς, αλλά πρέπει να προχωρήσουν σε επίπεδα κορυφής και στις τρεις χώρες. Άκουσα με ικανοποίηση τον κ. Πρωθυπουργό στην προχθεσινή συνάντηση να διαβεβαιώνει για την ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών. Ελπίζουμε ότι θα φέρει αποτέλεσμα.

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Καταθέσαμε την Επίκαιρη Επερώτηση με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα Νομό που επανειλημμένα έχει δοκιμαστεί από τις πλημμύρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου, αλλά και μετά από αυτήν, δηλώσαμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν χωρούν αντιπολιτευτικές κορώνες ή κομματική εκμετάλλευση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, βούληση, συλλογικό πνεύμα και κυρίως άμεση δράση.