Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2013

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.    

Συζητούμε σήμερα το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Οικονομικό Έτος 2014.

Έναν Προϋπολογισμό εξίσου δύσκολο με αυτούς των τελευταίων χρόνων, γιατί συντάσσεται σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, με τους πολίτες στα όρια των αντοχών τους, μετά τις τεράστιες θυσίες που έχουν υποβληθεί και τις δραματικές αλλαγές που έχουν επέλθει στη ζωή του καθενός. Και παράλληλα αναγκασμένο να λάβει υπόψη του τις βασικές υποχρεώσεις που προκύπτουν, τόσο από τις συμφωνίες της χώρας μας έναντι των δανειστών μας, όσο και την ανάγκη να δημιουργηθεί μια χώρα, που θα σταματήσει να παράγει ελλείμματα, να μπορεί μόνη της να λειτουργεί, να γίνει επιτέλους σύγχρονη, υγιής και δημιουργική.

Δηλαδή αυτός ο Π/Υ είναι αναγκασμένος έχοντας  δεδομένα το «χτες» και τις δεσμεύσεις του, να βάζει τις βάσεις για το διαφορετικό «αύριο».

Ως εκ τούτου λοιπόν είναι ένας προϋπολογισμός μιας δύσκολης εξίσωσης. Ανάγκης και ευαίσθητων ισορροπιών.

Όμως είναι και ένας προϋπολογισμός που συντάχτηκε στη βάση θετικών ενδείξεων της μέχρι σήμερα πορείας των δημοσιονομικών της χώρας.

Όπως:

 • Την επιβράδυνση της ύφεσης και την αναθεώρηση προς το καλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων, Από 6,4% το 2012 και πρόβλεψης 4,5% για το 2013, αυτή τελικά διαμορφώνεται στο 4%.
 • Τη μείωση του κόστους δανεισμού.
 • Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
 • Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
 • Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, 812 εκατ. Ευρώ.
 • Την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Με βάση αυτά τα πρώτα θετικά στοιχεία, στον  προϋπολογισμό για το 2014 προβλέπονται:

 • Για πρώτη φορά μετά από έξη συνεχή χρόνια ύφεσης, θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,6%.
 • Μείωση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
 • Δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στα 3 δις. Ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ.
 • Βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
 • Περικοπές δαπανών 3,1 δις ευρώ και επιπλέον έσοδα 2,1 δις ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.    

Είναι ένας προϋπολογισμός που με τις προβλέψεις του δίνει προοπτική σταδιακής εξόδου από την κρίση, ελπίδα για ανάκαμψη, βελτίωση των δημοσιονομικών. Αλλά παράλληλα όπως είπα, είναι και ένας προϋπολογισμός δύσκολος, με μια σειρά κινδύνων, που οφείλονται στο οριακό των μεγεθών.

Θα θυμίσω τις πρόσφατες, μόλις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, όπου μετά τα εύσημα που απένειμε στην Ελλάδα και την Κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί, επεσήμανε ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω λιτότητα θα επιδράσει αρνητικά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στη βιωσιμότητα του χρέους και θα αυξήσει τον πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο. Και επεσήμανε αυτό που και προσωπικά πιστεύω, ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη γενικότερη λειτουργία του κράτους.

Κύριε Υπουργέ

Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό και άφθονος χώρος δράσης όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου δυστυχώς τα αποτελέσματα της όποιας προσπάθειας, δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Και είναι αναγκαίο να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα αυτό.

Όχι γιατί μόνον έτσι θα έχουμε βελτίωση των οικονομικών.

Όχι γιατί μόνον έτσι θα ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι και αυτοί που διαρκώς αποτελούν τους εύκολους στόχους.

Αλλά και γιατί θα υπάρχει το αίσθημα και η κατάσταση δικαίου, που είναι απαραίτητα σε κάθε είδους φορολόγηση.

Για να αποδώσει κάθε είδους φορολογία πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη. Και δεν μπορεί να εισπραχθεί κανένας φόρος όταν τους πολίτες τους πνίγει το αίσθημα της αδικίας και βλέπουν τη φοροδιαφυγή να συνεχίζεται.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.    

Αυτός ο προϋπολογισμός θέλω να πιστεύω ότι βάζει τις βάσεις για την αλλαγή όλων των μελλοντικών προϋπολογισμών. Όπου αφού σταθεροποιηθεί η οικονομία, θα μπορεί πια, με άλλες προτεραιότητες και τρόπους να προχωρήσει η χώρα.

Χωρίς υπερφορολόγηση, που συνέπειες έχει εκτός από την παρεμπόδιση της ανάπτυξης και τη δυσφορία των φορολογουμένων, έχει και την αδυναμία πληρωμής. Θα σας θυμίσω ότι μόνο τον περασμένο μήνα, τον Οκτώβριο που μας πέρασε, είχαμε αύξηση κατά 1,1 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Εφορίες. Φτάνοντας έτσι στα 7,28 δις ευρώ για το συνολικό δεκάμηνο του 2013.

Με κύρια έμφαση σε αναπτυξιακές δράσεις πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Και σε αυτούς τους πυλώνες θα δομηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας. Και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στον κάθε προϋπολογισμό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2014 θεωρώντας ότι αποτελεί την προϋπόθεση για να υπάρξει αφετηρία για μια  Ελλάδα που θα ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τους πολίτες της.

Για μια Ελλάδα σύγχρονη και φιλική.

Με προοπτικές και δυνατότητες.