Ομιλία στη Βουλή για Περιφερειακό Τύπο

«Η συμβολή του περιφερειακού και του τοπικού τύπου είναι εξαιρετικής σημασίας. Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι τοπικές εφημερίδες είναι φορέας ενημέρωσης, γνώσης και στήριγμα για τους ανθρώπους στην περιφέρεια»

Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 14, κατοχυρώνει την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα καθενός να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του Κράτους. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι ένα νομοθέτημα σύγχρονο και απαραίτητο, καθώς έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη που υπάρχει για κωδικοποίηση των διατάξεων που υφίστανται έως σήμερα, σχετικά με την καταχώριση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του Δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα στον περιφερειακό και τοπικό τύπο.

Κατάγομαι από τον ακριτικό νομό του Έβρου και μπορώ με μεγάλη βεβαιότητα να σας πω ότι η συμβολή του περιφερειακού και του τοπικού τύπου, για περιοχές σαν τη δική μου, είναι εξαιρετικής σημασίας.

Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι τοπικές εφημερίδες είναι φορέας ενημέρωσης, γνώσης και στήριγμα για τους ανθρώπους σε αυτά τα μέρη.

Είναι αυτά που έχουν την πραγματική επαφή με την καθημερινότητα του πολίτη, που ζουν και εντοπίζουν τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων.

Δεν υπάρχει πιο άμεσος, πιο απτός δίαυλος επικοινωνίας από αυτά τα μέσα.

Και ανεπιφύλακτα μπορώ δημόσια να πω, ότι η ποιότητα στον τομέα της πληροφόρησης, σε σχέση με τα λεγόμενα «κεντρικά μέσα», είναι άριστη πέρα από λαϊκισμούς, εξαρτήσεις, χυδαιότητες, ελαφρότητες, υπερβολές και καθετί που στόχο έχει την αύξηση της ακροαματικότητας.

Ακόμη, ότι είναι τα μόνα που ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν ουσιαστικά την περιφέρεια και που για άλλους αποτελούν αντικείμενο αδιάφορο και αζήτητο. Αλλά που στην πραγματικότητα είναι αυτό που αφορά τον πολίτη της περιοχής.

Δεν έχω το χρόνο να απαριθμήσω αναρίθμητα παραδείγματα.

Η στήριξη αυτών των μέσων, λοιπόν, από τη μεριά της Πολιτείας είναι ζωτικής σημασίας. Η στήριξη, η ουσιαστική, η αληθινή και όχι η έμμεση και αμφιβόλου σκοπιμότητας, που διαβάλλει και τα ίδια τα μέσα, αλλά και την πραγματική τους αποστολή.

Η καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου είναι ένα σημαντικό κομμάτι των προσόδων που μπορεί να έχει ο περιφερειακός και ο τοπικός τύπος.

Για αυτό το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να καθορίζονται τυπικά τα κριτήρια αξιολόγησης των εφημερίδων, προκειμένου να έχουν τα ανάλογα δικαιώματα και σε καμία περίπτωση να μην υπάρχουν εξαρτήσεις και διαφοροποιήσεις, ανάλογα με το περιεχόμενο ή την ποιότητα του μέσου.

Είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις δραστηριότητες του Κράτους να επικρατούν διαδικασίες διαφανείς, ξεκάθαρες. Ακόμη περισσότερο αυτό ενισχύεται στις σχέσεις του Κράτους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μιας σχέσης που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπώρησε τόσο τα ίδια τα Μέσα, όσο και το σύνολο της Πολιτείας και των πολιτών.

Το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς οριοθετεί με σαφήνεια την εν λόγω διαδικασία. Συγκεκριμένα καθορίζονται το πεδίο εφαρμογής, οι προϋποθέσεις, η κατανομή, η αμοιβή καθώς και οι κυρώσεις σχετικά με την καταχώριση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό τύπο.

Είναι δεδομένη η ένθερμη στήριξή μου στο παρόν σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα.

Εκείνο που ήθελα να σημειώσω είναι η επιφύλαξη σχετικά με το άρθρο 9 του νόμου έτσι όπως διατυπώθηκε από την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος και όπως την μοιράστηκαν μαζί μου και τα μέσα του νομού μου, του νομού Έβρου.

Ξέρω ότι το κείμενο διαμορφώθηκε κατόπιν πολλών συζητήσεων του Υπουργείου με τους φορείς, παρόλα αυτά θα ήθελα να επισημάνω και να μεταφέρω την ύπαρξη των προβληματισμών Ενώσεων και φορέων.

Προβληματισμοί και ανησυχίες που είναι εύλογοι και εν πολλοίς δικαιολογημένοι.

Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε την περίπλοκη κατάσταση που επικρατούσε με την αδειοδότηση των σταθμών και το σημερινό θολό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και καμμία ανησυχία δε θα σταματήσει να υφίσταται, όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.

Επισπεύστε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Και χαίρομαι που σήμερα δηλώσατε από το βήμα της Βουλής ότι θα έλθει σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.

Η σύντομη ψήφιση του θα είναι προς όφελος όλων μας.

Και είναι και χρέος μας, στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Η Κυβέρνηση αυτή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικρατήσουν σε όλα τα πεδία στη χώρα μας συνθήκες διαφάνειας, δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού.

Από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός μας κατέστησε σαφές ότι υπερασπίζεται την ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, την αλήθεια και την ελευθερία του λόγου και της άποψης. Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν αφορά την περιφέρεια και τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η αναμόρφωση της νομοθεσίας για την καταχώριση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο τελεί υπό τις δεσμεύσεις του Συντάγματος, που αναγνωρίζει τη σημασία του Τύπου για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατοχυρώνει την ελευθερία του και τον καθιστά κοινωνό όλων των εγγυήσεων των ατομικών δικαιωμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους και έχοντας θέσει τους προβληματισμούς που προανέφερα σχετικά με το άρθρο 9, ψηφίζω το παρόν σχέδιο νόμου.