Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του «Αναπτυξιακού Νόμου»

Κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Είναι γεγονός ότι όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού νόμου. Απόδειξη τούτου, είναι ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ότι καθυστερήσαμε να τον φέρουμε στη Βουλή. Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανοδική πορεία του τόπου, την οικονομική ανόρθωση, την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ένα Νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από την ανεξαρτησία του σε σχέση με τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους. Την αυτάρκεια του. Την ρεαλιστικότητα του. Και τη δυναμική που μεταφέρει στους σωστούς και ικανούς επιχειρηματίες.

Κυρίως δε, βασίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων και στην εμπειρία των παρελθόντων ετών. Αυτή η εμπειρία, μιλά για ένα μεγάλο μέρος επενδύσεων- το μεγαλύτερο - που έγιναν από «αεριτζήδες», υπήρξαν επιχειρήσεις «μαϊμούδες», δημιουργήθηκαν «κουφάρια» τόσο στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης όσο και στις Β.Ε.ΠΕ. Και χρησιμοποιώ τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν από συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Μήπως εν είδει απολογίας ή αυτοκριτικής;

Η εμπειρία, που έχουμε από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, που στόχευαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δείχνει ότι την περίοδο 1999 - 2003 δημιούργησαν μόνον 22.500 θέσεις εργασίας σε σύνολο 386.000. Ακόμη δείχνει ότι μετά από αναθεωρήσεις, αλλαγές αναπτυξιακών νόμων οδηγηθήκαμε στο σημείο, να έχουμε έναν ουσιαστικά ανενεργό αναπτυξιακό νόμο, πέραν από το, αν αυτός ήταν συμβατός ή όχι με τις κοινοτικές επιταγές και οδηγίες.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού νόμου. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτός πρέπει να συμβαδίζει με τις επιταγές της σημερινής κοινωνίας και οικονομίας, δηλαδή με την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την αναδιάρθρωση της οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε όλα αυτά συμφωνούμε. ?ρα, πού εστιάζεται η διαφωνία σας; Στη διαδικασία με την οποία θα υλοποιήσουμε όλα αυτά;

Ένα από τα θετικά στοιχεία, που φέρνει αυτός ο νόμος, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των φορέων, που ασχολούνται με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα και είναι η άρση της διάκρισης παλαιών και νέων επιχειρήσεων. Γνωρίζετε, βέβαια, ότι εισάγοντας μια παλιά επιχείρηση στο νέο επενδυτικό νόμο, προχωράς στα σίγουρα, έχοντας ως δεδομένη την προϊστορία της επιχείρησης, δηλαδή κατά πόσο είναι υγιής ή όχι, έχοντας έτσι έναν καλό οδηγό για την υπαγωγή της.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η επιδότηση της απασχόλησης, για μια νέα επιχείρηση, που ξεκινώντας θα έχει πλέον μια στήριξη στο λειτουργικό της κόστος για διάστημα δύο ετών.

Ακόμη ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές που θα έχουν το 70%, σύμφωνα με το νόμο, επί της ενίσχυσης, ενώ μόνο το 30% θα αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αναγνωρίζοντας έτσι, στην πράξη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τη συμβολή τους στην οικονομική άνθηση.

Κύριο βάρος δίνεται στον Τουρισμό, που αποτελεί το πλεονέκτημα της χώρας μας.

Για πρώτη φορά, σε Αναπτυξιακό Νόμο στηρίζεται το Εμπόριο, με συγκεκριμένες δράσεις.

Στηρίζεται η Γεωργία. Βασικός μοχλός της περιφερειακής ανάπτυξης και της διατήρησης του κοινωνικού ιστού της χώρας, της συγκράτησης του πληθυσμού, της συνοχής και της ευημερίας.

Τροποποιεί τις διαδικασίες ένταξης, όπως είναι ο χρόνος υποβολής, η αξιολόγηση πέραν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κάτι που είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, άσχετα αν αρνούνται να το αναγνωρίσουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Μειώνεται η ελάχιστη απαιτούμενη ίδια συμμετοχή από το 40% στο 25%. Δίνοντας την ευκαιρία σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να διευρύνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη διεύρυνση των υποψηφίων επενδυτών - γιατί θα υπάρξουν και κάποιοι που δεν έχουν τα ίδια κεφάλαια - μπορούν να διασφαλιστούν με τη σωστή λειτουργία των γνωμοδοτικών επιτροπών. Όταν κατά το παρελθόν αυτές οι επιτροπές δεν λειτουργούσαν σωστά, είχαμε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι επιχειρήσεις «κουφάρια» και επιχειρήσεις «μαϊμούδες». Και με το νόμο αυτό, προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας και αντικειμενικά κριτήρια στις γνωμοδοτικές επιτροπές.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Οι διάφοροι αναπτυξιακοί νόμοι έχουν ταυτιστεί με τη περιοχή της Θράκης και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας να απενοχοποιήσουμε τη Θράκη από ό,τι έχει συμβεί μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους. Οι λόγοι για τους οποίους η Θράκη είχε αυξημένα κίνητρα και συνεχίζει να τα έχει, δεν έχουν εκλείψει. Μέριμνα και καθήκον του νόμου είναι να διασφαλίσει τις εγγυήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να τοποθετούνται σωστά. Να αποδίδουν.

Και μια και ο λόγος για τη Θράκη, σαν απάντηση στο ότι ο παρόν Νόμος δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας, καταθέτω τις θέσεις όλων των Επιμελητηρίων της Θράκης – Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης – όπου δηλώνουν ότι «με ικανοποίηση και αισιοδοξία δεχτήκαμε το Σχέδιο για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο». Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι, γνώστες του χώρου, του αντικειμένου και των συνθηκών, που είχαν χαρακτηρίσει τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, σαν«ταφόπλακα» της ανάπτυξης.

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Δύο παρατηρήσεις καίριες για τη Θράκη.

Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος θα επιμείνει στη διατήρηση της επιδότησης της απασχόλησης κατά 12%, σημαντικού παράγοντα της στήριξης των θέσεων εργασίας.

Και, σύσσωμος ο λαός της Θράκης, Φορείς, Αυτοδιοίκηση, βουλευτές δεν πρόκειται να δεχτούν ανάπτυξη, με επενδύσεις τύπου «Εργοστάσιο χρυσού», που υποθηκεύουν το μέλλον και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Αυτός ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί την ευκαιρία για την Περιφέρεια, για τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, για την ανόρθωση της οικονομίες. Και είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Σας ευχαριστώ.