Ομιλία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ για το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015

27 Ιουν 11

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, με την επιβολή μιας σειράς μέτρων λιτότητας που έπληξαν το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας, με την εφαρμογή μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει από δημιουργίας Ελληνικού κράτους, σήμερα έρχεται η Κυβέρνηση να ζητήσει από την Εθνική Αντιπροσωπεία ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.

Ένα χρόνο μετά, έρχεται να ομολογήσει την πλήρη αποτυχία του οικονομικού μοντέλου που ακολούθησε, αφού αποδεδειγμένα όλοι οι στόχοι που τέθηκαν βγήκαν «εκτός» και μάλιστα επιδείνωσαν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Και έρχεται σήμερα και αντί να αναγνωρίσει τις αιτίες της επιδείνωσης και να αλλάξει κατεύθυνση, να αλλάξει τις όποιες στρατηγικές αποδείχτηκαν αρνητικές, ζητάει μια πιο ενισχυμένη μορφή των ιδίων λάθος επιλογών, ελπίζοντας άραγε σε τι;

Δεν μπορεί, ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι η λάθος συνταγή πολιτικής που εφαρμόστηκε, εάν συνεχιστεί, θα επιδεινώσει την ήδη κατεστραμμένη οικονομία;

Ότι αν η συγκεκριμένη πολιτική απέτυχε, τούτο οφείλεται σε κάποιους λόγους. Και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αντιμετωπιστούν αυτοί οι λόγοι. Αλλιώς όσα μέτρα και να επιβληθούν ακόμη, απλά θα αποτύχει ξανά.

Αυτή η ανελέητη φοροεπιδρομή που εφαρμόστηκε και τώρα ξαναπροτείνεται με μεγαλύτερη ένταση, ποιος οικονομικός εγκέφαλος εκτιμά ότι θα έχει την ελάχιστη αποτελεσματικότητα και δεν θα αποτελειώσει ότι ακόμη ελάχιστο έχει απομείνει;

Έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, σε ακίνητα, σε αυτοκίνητα, σε ότι περπατάει, στέκεται, πετάει.

Αύξηση σε φορολογία εισοδημάτων, μείωση αφορολογήτου, αύξηση σε πετρέλαιο θέρμανσης (μικρή κατά τον Υπουργό – αλλά τεράστια αν συναθροιστεί με τα υπόλοιπα μέτρα), μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση του ΛΑΦΚΑ, μείωση συντάξεων (ακόμη και των ελαχίστων του ΟΓΑ).

Και τόσα άλλα, που δεν θα τα αναφέρω, και γιατί τα ανέφερε ο Εισηγητής μας, αλλά και γιατί είναι τόσα πολλά, που μόνο η αναφορά τους θα μου εξαντλήσει το διατιθέμενο χρόνο της ομιλίας μου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Αυτή τη λογική ζητάει η Κυβέρνηση να την ακολουθήσει και η Αντιπολίτευση. Με ρητορείες περί συναίνεσης και απειλές στάσης πληρωμών και πτώχευσης επιθυμεί να μας καταστήσει συνενόχους. Γιατί άλλο η «συναίνεση» και άλλο η «συνενοχή». Εξάλλου στα «περί στάσης πληρωμών», ήδη το Δημόσιο σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του, την εφαρμόζει.

Ρωτήστε τους συναλλασσόμενους κάθε μορφής με τις οικονομικές του υπηρεσίες. Είτε είναι Τεχνικές Εταιρείες, είτε προμηθευτές, είτε πολίτες που έχουν λαμβάνειν.

Εμείς όλο αυτό το διάστημα τη συναίνεση την κάναμε πράξη. Και εδώ στη Βουλή, με τη στήριξη σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στην Κοινωνία και στους δρόμους. Όπου κινηθήκαμε υπεύθυνα. Χωρίς σηκωμένες γροθιές και πορείες, όπως συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, παγίως αντιδρούσατε σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της δικής μας διακυβέρνησης.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Στην αρχή της ομιλίας μου είπα ότι έχει πληγεί το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας. Διορθώνω. Εκτός από τους μονίμως φοροδιαφεύγοντες.

Προσέξτε τη φύση των μέτρων.

Ποιοί τα επωμίζονται.

Ποιοι πληρώνουν.

Τα συνήθη «υποζύγια» (μισθωτοί – συνταξιούχοι) και οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι.

Και για τον τομέα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ουδέν. Όπου εκεί, πέραν της ικανοποίησης του αισθήματος του δικαίου, υπάρχει και η κρίσιμη και μεγάλη μάζα που θα βοηθήσει στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Αλλά, ειλικρινά, αναρωτιέμαι τι από τα τρία : ανικανότητα, αδυναμία ή έλλειψη διάθεσης, μπορεί να διακατέχει αυτήν την Κυβέρνηση τούτη την δύσκολη στιγμή.

Η ίδια απορία έχει σχέση και με ότι αφορά τον Δημόσιο Τομέα και τις ΔΕΚΟ. Οι διαχρονικοί δεσμοί του ΠΑΣΟΚ με τα συνδικάτα, σίγουρα καθιστούν δυσχερή την κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού τους.

Σημειωτέον δε, μια και ο περί συναίνεσης λόγος, από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα θέματα αυτά η Κυβέρνηση ήδη την έχει λάβει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Η Κυβέρνηση μας καλεί να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αλλά, προσέξτε, το πρόβλημα δεν είναι τόσο εάν θα ψηφιστεί, όσο εάν θα αποδώσει αυτά που περιμένουμε. Γιατί αυτό που με βεβαιότητα θα συμβεί είναι η πλήρης βύθιση στην ύφεση και την οικονομική δυσπραγία και φυσικά στην κατάρρευση των εσόδων.

Και έτσι με όλα αυτά, και ακόμη και με την παροχή ενός νέου δανείου, μπορεί η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2014 να ανταπεξέρχεται στα ληξιπρόθεσμα ομόλογα και την πληρωμή των τόκων, αλλά δεν επιτυγχάνεται η επαναφορά στην υγιή οικονομία. Και επειδή πρέπει να κοιτάμε και μετά το 2014, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το κονδύλι για πληρωμή των τόκων μπορεί να είναι φέτος πάνω από 17 δις, αλλά τότε θα ξεπερνάει ετησίως τα 20 δις.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά δεν διαπραγματεύθηκαν με την τρόικα, ούτε πέρυσι στο Μνημόνιο Ι, ούτε τώρα για το Μεσοπρόθεσμο. Αυτό το έχει αντιληφθεί και μάλιστα πολύ καλά ο νέος Υπουργός. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βαδίζουμε στο αδιέξοδο. Η ουσιαστικά άνευ όρων αποδοχή των πάντων.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα από την Κυβέρνηση είναι, όχι μια υπονόμευση των θέσεων και της ίδιας της Αντιπολίτευσης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς αγορές, αλλά επαναδιαπραγμάτευση των όρων. Και σ΄ αυτό μας βρίσκετε και σύμφωνους και συναινούντες.

Αλλιώς είστε υποχρεωμένοι να ψηφίσετε μόνοι σας, η κυβερνητική πλειοψηφία, το Μεσοπρόθεσμο και να αναλάβετε την ευθύνη αυτών που θα ακολουθήσουν.

Εμείς θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για το μέλλον της χώρας.

Αυτός που εδώ και καιρό σας παρουσιάσαμε.