Ομιλία για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ

«Το φορολογικό Νομοσχέδιο είναι φοροεισπρακτικό, άδικο, αντιαναπτυξιακό, χωρίς προοπτική, οδηγεί σε ύφεση την Ελληνική Οικονομία, σε φοροεπιδρομή κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και καταρρακώνει την ψυχολογία της αγοράς»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η χθεσινή δημοπρασία των επταετών ομολόγων με το υψηλό τελικά επιτόκιο, λίγες μάλιστα μέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών, αποδεικνύει ότι ο δρόμος για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ανάκαμψη είναι μακρύς και χρειάζεται προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις. Χρειάζεται πολιτικές που θα επιλύουν το πρόβλημα και θα δίνουν προοπτική. Πολιτικές που θα δημιουργούν θετική ψυχολογία τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στην αγορά και στον πολίτη. Που θα έχουν σαφή αναπτυξιακή κατεύθυνση και εμφανή τα στοιχεία της ανάκαμψης. Έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που καλούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή, να αισθάνονται ότι οι θυσίες που θα γίνουν θα έχουν αίσια κατάληξη. Τέλος, το μέγεθος και η ποιότητα των θυσιών να εμπεριέχουν απαραίτητα τα χαρακτηριστικά της δικαιοσύνης.

Δυστυχώς με το φορολογικό νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα, τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το νομοσχέδιο, που μετά από έξη μήνες παλινωδιών και αναβλητικότητας ήρθε, είναι ο έντονος φοροεισπρακτικός του χαρακτήρας. Ο οποίος δεν συνοδεύεται με καμία προοπτική ανάπτυξης. Αντίθετα τη φρενάρει και λεηλατεί τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Με αποτέλεσμα το σύνολο των μέτρων να οδηγούν ταχύτατα σε ύφεση της Οικονομίας, σε λουκέτα, σε μείωση της απασχόλησης και σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Ποτέ άλλοτε φορολογικό Νομοσχέδιο δεν είχε τόση αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία των πολιτών, Αν συνδυασθεί μάλιστα με τα πρόσφατα μέτρα μείωσης μισθών, παγώματος των συντάξεων, αύξησης του ΦΠΑ, αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, δημιουργεί ένα κλίμα αρνητικό για την Ελληνική Οικονομία και αντί να λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα θα τα επιτείνει.

Επειδή πρόκειται για ένα πρωτοφανές ογκωδέστατο Νομοσχέδιο, μόνο επιγραμματικά μπορεί να σημειώσει κανείς ότι:

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών τόσο στα φυσικά, όσο και στα νομικά πρόσωπα, θα πλήξουν καίρια την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν αντικίνητρα για αυτήν με μεγάλες τάσεις φυγής προς άλλες χώρες με ελκυστικότερους συντελεστές, Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αντί πόλος έλξης για το επιχειρείν, θα μετατραπούν σε περάσματα για την έξοδο προς τη Βουλγαρία και σε θεατές των επιχειρήσεων που θα μετακομίζουν σ΄ αυτήν.

Γιατί μια επιχείρηση να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα του 40% επί των διανεμομένων κερδών και όχι στην Βουλγαρία του 10% ;

Γιατί να μην ερημώσει η Βόρεια Ελλάδα;

Ουσιαστικά καταργείται το αφορολόγητο των 12000 Ευρώ, όταν αυτό συναρτάται με τη συλλογή αποδείξεων. Στην πράξη το αφορολόγητο ισχύει μέχρι 6000 ευρώ. Ενώ για τα εισοδήματα άνω των 6000 απαιτούνται αποδείξεις και μάλιστα με εξαίρεση αυτές των ενοικίων, ΔΕΗ, ύδρευσης και ΟΤΕ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης αντί να αποτελούν συστατικό καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μετατρέπονται σε σκληρή και άδικη φορολογική αφαίμαξη κυρίως της μεσαίας τάξης.

Καμιά πρόνοια για τους πολύτεκνους που αποτελούν βασικό κορμό της δημογραφικής πολιτικής, Αντίθετα με αυτό το Νομοσχέδιο χτυπάμε πιο πολύ τη διάθεση για επίλυση του δημογραφικού της χώρας μας.

Η ιδιοκτησία χτυπιέται αλύπητα φορολογικά. Ιδίως η μικρομεσαία.

Ο συνδυασμός της επαναφοράς των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, με την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επιβολή τεκμηρίων ακόμη και στην ιδιοκατοίκηση ανεξαιρέτως αξίας ή τετραγωνικών μέτρων, οδηγεί σε σίγουρη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας , σε σίγουρο χτύπημα ενός από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, του κατασκευαστικού κλάδου. Η κατάργηση της απαλλαγής της Α΄ κατοικίας από το «πόθεν έσχες», φέρνει τη χαριστική βολή.

Η φορολογική καταιγίδα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με την επιβολή ενός ιδιαίτερα αυστηρού συστήματος «αυτοπεραίωσης» των 800.000 περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιβαρύνονται υπερβολικά σε μία δύσκολη εποχή οι επιχειρήσεις αυτές, που κυριολεκτικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Οικονομίας της χώρας. Ο υπερδιπλασιασμός του φόρου σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα αυτοπεραίωσης, αναμένεται να δημιουργήσει έντονα προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και να οδηγήσει σε λουκέτα πολλές απ’ αυτές που σήμερα στην κυριολεξία φυτοζωούν, ή να μην αυτοπεραιώσουν και το δημόσιο να χάσει τα έσοδα από την αυτοπεραίωση, διότι δεν υπάρχει ικανός ελεγκτικός μηχανισμός.

Διογκώνεται η γραφειοκρατία του συστήματος.

  • Η συγκέντρωση και καταγραφή των αποδείξεων από τους πολίτες, τους μετατρέπει αυτόματα σε λογιστές που οφείλουν να υπηρετούν το σύστημα , αντί να γίνεται το αντίθετο.
  • Το άνοιγμα και η παρακολούθηση επαγγελματικών λογαριασμών.
  • Η μη κατάργηση του ΚΒΣ όπως στις 9/2/10 ο αρμόδιος υπουργός είχε ανακοινώσει, και αντ’ αυτού έχουμε αύξηση των προστίμων για παραβάσεις του ΚΒΣ (ασυνέπεια λόγων και πράξεων).
  • Οι υποχρεωτικά τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων για ποσά μεγαλύτερα των 1500 Ευρώ,

σίγουρα διογκώνουν ακόμη περισσότερο την γραφειοκρατία, αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων και κάνουν το φορολογικό σύστημα δυσνόητο, δυσκίνητο, πολύπλοκο, προβληματικό.

Στο Νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν και άρθρα που η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει, όπως αυτά που καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή ή αφορούν τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και όσα κινούνται στη θετική κατεύθυνση. Αλλά επί της αρχής σαφώς το καταψηφίζουμε για όλους τους λόγους που προανέφερα.