Ομιλία για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

«Σας καλώ να δεχτείτε τη μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτισσών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και των αγροτών και τη διατήρηση του ισχύοντος Νομοθετικού καθεστώτος μέχρι την 31/12/2012 για τους εργαζομένους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ)»

Δεσμευτήκαμε και το πραγματοποιούμε.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με μοναδικό στόχο και έννοια το όφελος της κοινωνίας.

Το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα είναι κοινά παραδεκτό από όλους ότι πάσχει. Αντιμετωπίζει μεγάλα και χρόνια δομικά και λειτουργικά προβλήματα, την απουσία ενιαίας ασφαλιστικής βάσης, τη χαώδη γραφειοκρατία, την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών, την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων και την πολύ μεγάλη σε έκταση και αντιφατική πολλές φορές νομοθεσία, με αποτέλεσμα η λειτουργία του συστήματος να είναι αναποτελεσματική και αδιαφανής, να εντοπίζεται εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή και κανείς να μην μπορεί να ελέγξει και να διασταυρώσει στοιχεία.

Τελικός και μεγάλος αποδέκτης όλης αυτής της κατάστασης ο Πολίτης.

Το εγχείρημα της μεταβολής του ασφαλιστικού συστήματος είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Ειδικά τώρα, με δυσοίωνες τις δημογραφικές εξελίξεις, την έστω και μειωμένη σε ποσοστό ανεργία και την επιδείνωση της αριθμητικής σχέσης εργαζόμενων – συνταξιούχων, κάθε κίνηση πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική αλλά και άμεση.

Κάθε προσπάθεια επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος, στην κατάσταση που βρίσκεται, επιφέρει πολιτικό κόστος. Η λύση όμως του να το αποφεύγεις δεν είναι να εθελοτυφλείς, να μην προχωρείς, να μην εργάζεσαι. Εμείς αποφασίσαμε το δύσκολο δρόμο. Σε αυτήν την κοινωνία που όλα είναι ισοπεδωμένα, η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση της οποίας όλοι οι αντιπολιτευόμενοί της, της προσάπτουν συντηρητισμό, αποφασίζει να συγκρουστεί. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Όχι θεωρητικά, αλλά με πράξεις. Γνωστοποιούμε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα τα πραγματικά μεγέθη του προβλήματος. Τον κάνουμε συμμέτοχο σε κάθε απόφαση.

Ναι. Η Κοινωνία είναι προβληματισμένη. Βλέπει την Κυβέρνησή της να μην κρύβεται πίσω από τα προβλήματα, αλλά να συγκρούεται μετωπικά με αυτά, και όχι από απερισκεψία, αλλά από την ανάγκη επίλυσής τους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση βάλλει την Κυβέρνηση. Κι έχω δύο απλό ερωτήματα:

  • Υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος;
  • Θέλει κανείς να γίνεται δυσάρεστος στην Κοινωνία;

Μακάρι όλα να ήταν τόσο ιδανικά φτιαγμένα, ώστε όλοι να παίρναμε περισσότερα. Όμως η πραγματικότητα είναι δύσκολη. Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία έχει το θάρρος να προσπαθήσει να αναμορφώσει το σύστημα.

Κυρίες και Κύριοι,

Μετά από πολλή μελέτη, έρευνα και διάλογο – γιατί αυτή η «καραμέλα» περί ελλείμματος διαλόγου δεν έχει καμία βάση-, η Κυβέρνηση κατέληξε σε μία αλλαγή με τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις:

  1. τη διοικητική αναδιάρθρωση,
  2. τις στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις και
  3. άλλα θεσμικά μέτρα.

Α. Συνοπτικά οι 155 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας 5 διαφορετικών Υπουργείων από τους οποίους αποτελείται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας, ενοποιούνται σε 5 φορείς κύριας, 6 φορείς επικουρικής ασφάλισης και 2 φορείς πρόνοιας, σύνολο 13 φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας πια. ?μεσα η διοίκηση γίνεται πιο αποτελεσματική, πιο διαφανής και πιο ευέλικτη με ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς και περιορισμό της σπατάλης και δυνατότητες για αποτελέσματα οικονομιών κλίμακας. Με λίγα λόγια έχουμε καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση και ποιοτικές υπηρεσίες στην ασφάλιση, στη συνταξιοδότηση και στην περίθαλψη για όλους τους πολίτες.

Β. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις σε ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Παρέχονται κίνητρα παραμονής στην εργασία και ρυθμίζονται θέματα επικουρικών συντάξεων.

Γ. Επιχειρούνται ακόμα τρεις μεγάλες θεσμικές τομές. Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.

  • Με τον Αριθμό Μητρώου οι συναλλαγές όλων των πολιτών θα είναι ευκολότερες, το ίδιο και η διασταύρωση στοιχείων.
  • Τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου θα ενισχύσουν τους ελέγχους κατά της εισφοροδιαφυγής.
  • Όσον αφορά το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης σκοπό έχει τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση όσων κλάδων σύνταξης θα έχουν πρόβλημα προκειμένου να διασφαλίσουμε τις συντάξεις των νέων γενεών. Οι πόροι του θα είναι 10% των κοινωνικών πόρων, 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ και 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και θα παραμείνει κλειδωμένο ως το 2019, προκειμένου να επιλύσει προβλήματα που θα εμφανιστούν τότε.

Επανειλημμένα η κ. Υπουργός δήλωσε ότι δεν είμαστε δογματικοί στο διάλογο, σε όλες τις φάσεις του. Δεχόμαστε όλες τις προτάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Όλες τις προτάσεις διατήρησης Νόμων που δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Στο πνεύμα αυτό, κυρία Υπουργέ, σας καλώ να δεχτείτε τις προτάσεις που αφορούν:

Πρώτον, τη μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτισών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και των αγροτών, όπως αυτή υπεβλήθη με ερώτηση πενήντα δύο (52) βουλευτών του κόμματος μας. Και

Δεύτερον, τη διατήρηση του ισχύοντος Νομοθετικού καθεστώτος μέχρι την 31/12/2012 για τους εργαζομένους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ζητήθηκε με τροπολογία από δεκατέσσερις (14) συναδέλφους βουλευτές. Καμία επιβάρυνση δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί ήδη όλα έχουν προγραμματιστεί από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, που θα αναλάβουν το κόστος, με βάση τα προγράμματα εξυγίανσης τους, Είναι δε και αναγκαίο, για το λόγο αυτό, να γίνουν. Καμία αλλοίωση του πνεύματος της νέας ασφαλιστικής φιλοσοφίας δεν προκαλείται.

Είμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού κράτους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, θάρρος και πρόγραμμα ένα από τα πιο λεπτά και σύνθετα ζητήματα που έχει προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές, καθημερινές και αγγίζει κυριολεκτικά το σύνολο των πολιτών. Είναι η ώρα που πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε. Έστω και τώρα, συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, μπορείτε να αφήσετε τις στείρες αντιπολιτευτικές κορώνες και να συμμετέχετε με ουσία τιμώντας το λαό που στήριξε τις ελπίδες του σε εσάς.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Σε αυτό είναι απολύτως συνεπής.

Με ήπιο και δίκαιο τρόπο προσαρμόζουμε το Ασφαλιστικό Σύστημα στις σύγχρονες ανάγκες εξασφαλίζοντας συνθήκες συνοχής και αλληλεγγύης στην Κοινωνία, σιγουριάς, ασφάλειας και δικαιοσύνης σε κάθε Έλληνα και στην οικογένειά του.

Για τους ασθενέστερους και κυρίως για τους νεότερους, για όλους, για την Ελλάδα.

Για το μέλλον.