Ομιλία για Προγραμματικές Δηλώσεις

Στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Πριν λίγες ημέρες ο Ελληνικός λαός αποφάσισε και έδωσε εκ νέου εντολή στον Κώστα Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία για τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας, για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχύτερη προώθηση των τομών και των αλλαγών. Έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Από χθες και για ένα τριήμερο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, είμαστε εδώ για να δώσουμε και εμείς, με τη σειρά μας, την δική μας ψήφο εμπιστοσύνης.

Να επιβεβαιώσουμε την παρασχεθείσα από το λαό επιβεβαίωση.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν σαφείς και ξεκάθαρες. Για όλους τους τομείς που αφορούν στη λειτουργία του κράτους.

Για την ανάγκη αλλαγής του Εκλογικού Νόμου για την καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Για τον τρόπο που θα συνεχιστεί η πορεία της επιτυχημένης Οικονομικής και Αναπτυξιακής μας πολιτικής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους.

Με σαφείς πρακτικές, όπως είναι η ολοκλήρωση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και εν γένει της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Με ξεκάθαρες στρατηγικές, όπως είναι η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων, η απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων, είτε πρόκειται για φορολογία κληρονομιάς, είτε απαλλαγή της πρώτης κατοικίας.

Με συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με διαφανείς και συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο διαδικασίες.

Με τόλμη στη λύση του ακανθώδους ζητήματος της Ολυμπιακής.

Στην πρώτη μας τετραετία στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στην επί δεκαετίες ξεχασμένη Περιφέρεια. Με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, το Δ΄ΚΠΣ, με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης, στη δεύτερη μας τετραετία, περισσότερα από 36 δις ευρώ, το 80% των πόρων, κατευθύνονται στην Ελληνική Περιφέρεια, με στόχο την ολοκλήρωση των αναγκαίων για την ανάπτυξη υποδομών.

Υποδομές, όπως αυτές, που με ένα πλήρες πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεκίνησαν και στην τετραετία που θα διανύσουμε, ολοκληρώνονται.

Στόχος και προτεραιότητα είναι στο σύνολο της περιφέρειας αλλά και στο νομό Έβρου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της συνολικής αλλά και της τοπικής Οικονομίας με σύγχρονες υποδομές.

Να ενδυναμωθεί η στρατηγική θέση της χώρας με την ενίσχυση του κομβικού σημείου του Έβρου που αποτελεί τον κρίκο Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας.

Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι πόροι που θα διατεθούν για την περιφέρεια στην νέα περίοδο.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός μας στην ομιλία του η χώρα μας διασχίζει μια διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση και ήδη έχει διαμορφώσει την ενεργειακή της πολιτική.

Η περιοχή μου βιώνει και συνδιαμορφώνει αυτές τις εξελίξεις.

  • τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου
  • τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
  • τις ενέργειες για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών και ήπιων μορφών ενέργειας.

Αυτές οι δράσεις θα αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και βελτίωσης όλων των παραμέτρων στην περιοχή για την επόμενη προγραμματική περίοδο

Προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας επιπλέον και καθοριστικό στοιχείο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού.

Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, επιθετική αγροτική πολιτική, νέες δράσεις, όπως:

  • Έμπρακτη ενθάρρυνση για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας, έτσι ώστε, χωρίς μεσάζοντες, να πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους.
  • Ενίσχυση στην «άλλη γεωργία», στα σχέδια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στους νέους αγρότες.
  • Στήριξη για τη δημιουργία ανταγωνιστικών γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Ταχύτερη απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
  • Αυξημένη επιδότηση επιτοκίου για την απόκτηση κατοικίας από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Όλα αυτά, μαζί με την εκφρασμένη ήδη πρόθεση, για ταχύτατη προώθηση των αναδασμών και τον προγραμματισμό κατασκευής αρδευτικών έργων μέσα από το Δ΄ΚΠΣ, σε μεγάλες εκτάσεις του Νομού μου, δημιουργούν ένα αισιόδοξο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο.

Η ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και η Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, η χορήγηση στις τρίτεκνες οικογένειες του πολυτεκνικού επιδόματος, η αύξηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας, των συντάξεων του ΟΓΑ, η καθιέρωση Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, γίνεται πράξη.

Και όλα τούτα δεν είναι γενικόλογα, όπως ακούστηκε από την αντιπολίτευση.

Είναι σαφή. Είναι συγκεκριμένα.

Αυτή η Κυβέρνηση τολμά. Τολμά και ανοίγει θέματα που κάποιοι άλλοι δεν διανοούνται ότι μπορούσαν να τα αγγίξουν. Ασφαλιστικό, Παιδεία, Διοικητική Μεταρρύθμιση. Με σαφείς προτάσεις, αλλά και με διάλογο και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις, πόλωση και οξύτητα.

Γιατί αυτό απαιτεί η Δημοκρατία μας.

Γιατί αυτό απαιτεί και ο Έλληνας πολίτης.

Και γιατί η χορήγηση ψήφου στην Κυβέρνηση πέρα από όλα είναι σεβασμός στη θέληση του Ελληνικού λαού.