Ομιλία επί του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων και θεμάτων δημόσιας διοίκησης»

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Η Δημόσια Διοίκηση στη Δημοκρατία οφείλει να λειτουργεί κάτω από ορισμένους κανόνες και αρχές. Αρχές χρηστής διοίκησης. Όπως:

  • Να είναι κατά κύριο λόγο στην υπηρεσία του πολίτη. Να τον αντιμετωπίζει ισότιμα και αμερόληπτα. Χωρίς διακρίσεις. Χωρίς διαχωρισμούς.
  • Να είναι αποτελεσματική. Με ταχείς ρυθμούς.
  • Να συμβάλλει στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας και να μην αποτελεί τροχοπέδη και βαρίδιο στην ανοδική πορεία της.
  • Να λειτουργεί με εντιμότητα και διαφάνεια, χωρίς ίχνος και συμπτώματα διαφθοράς και συναλλαγής.

Τίποτε από τα παραπάνω, καμία αρχή και κανένας κανόνας, δεν υφίσταται σήμερα. Αντιθέτως, έχουμε να κάνουμε με μια κρατική μηχανή, αργοκίνητη, δυσλειτουργική, εχθρική στον πολίτη, έντονα κομματικοποιημένη, με βαριές σκιές διαφθοράς και συναλλαγών. Μια Δημόσια Διοίκηση που ακυρώνει κάθε προσπάθεια προόδου και εξέλιξης. Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Η Κυβέρνηση πριν τις Εκλογές του Μαρτίου, μέσα από το πρόγραμμα της, σαφέστατα και ξεκάθαρα, είχε εκφράσει τις θέσεις της για αλλαγή αυτού του τοπίου. Και αυτό, το επικύρωσε ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του. Αποδοκίμασε την επικρατούσα κατάσταση και έδωσε εντολή για την εξαγγελθείσα αλλαγή της. Αυτήν την εντολή έρχεται να εφαρμόσει αυτό το Νομοσχέδιο. Τη θέληση του Ελληνικού λαού να υλοποιηθούν αυτά που η σημερινή Κυβέρνηση του υποσχέθηκε. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν δεν ερχόταν προς ψήφιση αυτό το Σχέδιο Νόμου. Και αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να είναι συνεπής σε όλα όσα δεσμεύτηκε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Σε αυτήν την προσπάθεια, που σύμμαχο και εντολέα έχει τον Ελληνικό Λαό, αυτές τις μέρες που συζητιέται το Σχέδιο Νόμου, παρατηρείται μια λυσσαλέα επίθεση από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ. Διαβλέποντας στοιχεία και προθέσεις κομματισμού, χαρακτηριστικά των μέχρι προ ολίγου δικών τους ημερών. Και που, μόλις προχθές, στο Συνέδριο του δικού μας κόμματος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα καταδίκασε, σαν νοσηρά φαινόμενα των προηγουμένων Κυβερνήσεων. Ακυρώνοντας έτσι και το επιχείρημα, που ακούστηκε εδώ μέσα, ότι αυτό το νομοσχέδιο ήρθε ενόψει του δικού μας Συνεδρίου. Δηλαδή για ικανοποίηση των δικών μας στελεχών.

Δεν μπορώ όμως, να αποφύγω τον πειρασμό και να μην σχολιάσω τον παραλογισμό των επιχειρημάτων των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν έτσι ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.

Η εικοσαετής παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνδέθηκε με την καταρχήν ομαδική αποπομπή Γενικών Διευθυντών και αναπληρωτών το 1982, και με την εξάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από παραγκωνισμούς των μονίμων υπαλλήλων από ελεγχόμενους ειδικούς συμβούλους, από κομματισμό στις προαγωγές, από απονομές θέσεων. Είναι γνωστός, εξάλλου, ο όρος «πρασινοφρουρός» και γνωστή η προέλευση του. Ακόμη χαρακτηρίστηκε από την κατάλυση της αξιοκρατίας και από την ανοχή στα φαινόμενα της διαφθοράς. Αυτό ήταν το δείγμα γραφής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Διοίκησης.

Αυτό το παρελθόν, αυτή την θλιβερή εικόνα έρχεται τώρα, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου να εξωραΐσει το ΠΑΣΟΚ στηλιτεύοντας την προσπάθεια κατάλυσης του κομματικού κράτους, που το ίδιο οικοδόμησε, ως κομματισμό τάχα (!) της σημερινής κυβέρνησης. Επιχειρεί να δημιουργήσει ανησυχία στον Δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι καθόλου δεν νοιάζονται για τη διατήρηση του πασοκικού συστήματος. Παρά μόνο ότι δεν θα γίνουν τα ίδια με τα έργα του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διασφαλίζεται πλήρως με τις διατάξεις του προς ψήφιση Νόμου.

Η Δημόσια διοίκηση νοσεί. Το βλέπουμε καθημερινά όλοι μας. Το βιώνει ο κάθε πολίτης. Και περισσότερο το αισθάνονται οι λειτουργοί της που έχουν διάθεση προσφοράς, προόδου και έντιμης δράσης. Νοσεί από κομματισμό, από διαφθορά, από έλλειψη πρωτοβουλίας. Από υπερπληθυσμό σε άχρηστες θέσεις και από λειψανδρία στις κρίσιμες και «δύσκολες». Και αυτή η εξυγίανση δεν γίνεται με ημίμετρα. Χρειάζεται ριζική και εκ βάθρων ανοικοδόμηση. Και για το λόγο αυτό κάθε μέτρο, που αποβλέπει στην αποκαθήλωση της κομματικής κληρονομιάς του παρελθόντος, δεν είναι ανατροπή της νομιμότητας, όπως εδώ μέσα ακούστηκε, αλλά ένα θετικό βήμα για την έξοδο από τον κομματισμό και το τέλμα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Μόλις προχθές, από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος μας, και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και έδωσε το μήνυμα ότι θα προχωρήσουμε με θάρρος και συνέπεια στη δημιουργία ενός αξιοκρατικού και παραγωγικού μηχανισμού, που θα προσελκύει και θα επιβραβεύει τους ικανούς και έντιμους, όποιο κι αν είναι το κόμμα που κυβερνά. Και αυτό το νομοσχέδιο είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που στόχο έχει την οικοδόμηση ενός ουσιαστικού κράτους δικαίου, ίσων ευκαιριών, με άρτια δομημένη Δημόσια Διοίκηση.

Αν κοιτάτε και εσείς κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση, καλείστε μαζί μας να ψηφίσουμε αυτό το Νομοσχέδιο. Αλλιώς θα είστε μόνοι. Και μόνοι και πίσω.