Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγύης

«Η φτώχεια και η ανέχεια πολεμούνται με τέτοιες οικονομικές και αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να μην υφίστανται»

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Καταρχάς οφείλω να χαιρετίσω την πρώτη επιτέλους, μετά από δύο μήνες, νομοθετική πρωτοβουλία της νέας Κυβέρνησης. Μετά από δύο μήνες, λοιπόν, συσκέψεων, αναζήτησης Γενικών Γραμματέων στα Υπουργεία, που ακόμη δεν βρέθηκαν, αναζήτησης αρμοδιοτήτων, διαβουλεύσεων, ηλεκτρονικών ή μη, αλλαγών και τροποποιήσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή, έρχεται στο Κοινοβούλιο το παρόν Νομοσχέδιο.

Ένα Νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον Εισηγητή της πλειοψηφίας, χαρακτηρίζεται σαν «μια γενναία παρέμβαση με την οποία επιδοτούνται 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Σαν πρώτη ανάγνωση και σαν γενική τοποθέτηση μπορεί κανείς να το κρίνει θετικά. Εξάλλου πως μπορείς να αρνηθείς ένα Νομοσχέδιο το οποίο δίνει. Θα ήταν τελείως μηδενιστικό και στείρα αντιπολιτευτικό. Θα έπρεπε να ήσουν ΠΑΣΟΚ, για να το κάνεις αυτό, όπως το έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Από αυτό το σημείο όμως και μέχρι να το χαρακτηρίσεις σαν γενναίο, υπάρχει πολύς δρόμος. Και εξηγούμαι. Το ζήτημα δεν είναι πόσοι πολίτες επιδοτούνται, αλλά σε τι ύψος φτάνει αυτή η «γενναία» επιδότηση. Που είναι το περίφημο προεκλογικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των 1,6 δις. Ευρώ, που με το συζητούμενο Νομοσχέδιο συρρικνώθηκε στο 1 δις.; Ή αλλιώς τα 1300 ευρώ ανά δικαιούχο;

Περιορίζεται σε ένα πενιχρό επίδομα 300 Ευρώ, που θα εισπράξει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων. Γιατί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, δεν μετράει μόνο ο αριθμός των επιδοτούμενων, αλλά και το ύψος της επιδότησης.

Και οφείλω να θυμίσω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση στις αρχές του 2009, χορήγησε έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους που είχαν αποδοχές μέχρι 1500 ευρώ και 300 ευρώ μέχρι 1700. Συνολικά 213.000 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν λάβει τότε την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 300 έως 500 ευρώ.

Η πλειονότητα των συνταξιούχων έλαβε εφάπαξ βοήθημα από τη προηγούμενη κυβέρνηση από 800 έως 500 ευρώ, πολλαπλάσια από τα χρήματα του δίνετε εσείς. Πάνω από 1.670.000 συνταξιούχοι έλαβαν αυτό το έκτακτο βοήθημα.

Aρα 2.000.000 πολίτες επιδοτήθηκαν με Νόμο που εσείς αρνηθήκατε να ψηφίσετε.

Ξεχνάτε ότι χορηγήσαμε Επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους και δικαιούχους του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ και τους εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ; Γιατί δεν δίνετε αυτό το επίδομα και εσείς; Μήπως βελτιώθηκαν οι οικονομικές ή οι καιρικές συνθήκες;

Δίνετε, λοιπόν, 300 ευρώ τώρα, χωρίς να δίνετε τα 200 ευρώ του επιδόματος θέρμανσης. Στην ουσία στο 80% από τα 2,5 εκατομμύρια που λέτε, σε περίπου 2.000.000 Έλληνες, τους δίνετε 100 ευρώ επιπλέον από ότι δώσαμε εμείς.

Σε ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ χορηγήσαμε διπλό δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή περίπου 460 ευρώ. Τον άνεργο τώρα του δίνετε μόνο 300 ευρώ και δεν του δίνετε και επίδομα θέρμανσης.

Τους απολυόμενους μαζικά επιχορηγήσαμε με 1000 ευρώ.

Δώσαμε στους ανέργους 500 ευρώ, ως έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου, για να πληρώσουν έστω και μία δόση του στεγαστικού τους δανείου. Δηλαδή, ένας άνεργος το 2009, επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, πήρε πάνω από 1000 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ένα οικονομικό έτος και έρχεστε τώρα και τους δίνετε 300 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Επειδή αναφέρθηκαν αρκετά για κοινωνικά μέτρα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι επί είκοσι έτη το Επίδομα ανεργίας ήταν καθηλωμένο στα 311 Ευρώ και έπρεπε να έρθει η προηγούμενη Κυβέρνηση για να το αυξήσει κατά 50% περίπου. Και να το αναπροσαρμόσει στο 60% του βασικού ημερομισθίου. Εσείς είπατε προεκλογικά ότι θα το ανεβάσετε στο 70%. Περιμένουμε.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, οφείλουμε να θυμόμαστε, ποια Κυβέρνηση απεκατέστησε την αδικία που υφίσταντο με την καταβολή του ΛΑΦΚΑ, με επιστροφή μάλιστα των καταβληθέντων. Μόνο με αυτή την κατάργηση υπήρξε μια ουσιαστική αύξηση των συντάξεων από 5% έως 15%.

Ακόμη με την αύξηση του αφορολόγητου είχαμε μια μείωση φόρων, που προκαλούσε έμμεση βελτίωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Και με όλα τα παραπάνω, ακούμε σήμερα για «πρωτόγνωρη γενναία παρέμβαση».

Όπως και να έχει όμως, έστω και με αυτά που φειδωλά και μακράν των υποσχέσεων σας, παρέχετε, κρίνετε θετική η όποια ενίσχυση.

Και γι αυτό ψηφίζουμε το Νομοσχέδιο στην αρχή του.

Όπως και θετικό κρίνετε το άρθρο που αφορά στην παραχώρηση στέγης από τον ΟΕΚ, στους έχοντες υποστεί βλάβη από εγκληματική επίθεση λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Πρωτοβουλία που χαιρετίζω.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Αναφέρθηκα σε ένα καταρχήν θετικό Νομοσχέδιο. Με όλες τις επισημάνσεις. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά από άρθρα, που κάθε άλλο παρά φιλολαϊκά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Λόγου χάρη η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς στη μεγάλη, λέτε, ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων. Και ορίζεται αφετηρία χαρακτηρισμού μεγαλοϊδιοκτήτη, ουσιαστικά η κατοχή ενός μεσαίου μεγέθους διαμερίσματος. Δηλαδή υπόχρεοι για την καταβολή αυτού του φόρου, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Καλύτερα δε, να μην θυμηθούμε όλες τις παλιές θέσεις της σημερινής Κυβέρνησης που αφορούσε την επιβολή εκτάκτων εισφορών. Θέσεις εκφρασμένες ακόμη και πρόσφατα , στην προεκλογική περίοδο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Το Κράτος οφείλει να έχει ξεκάθαρες σχέσεις με τους πολίτες. Και να μην αμφισβητείται η συνέπεια του. Έτσι όταν προτείνεται προς ψήφιση διάταξη που καθιστά τις περαιώσεις φορολογικών υποθέσεων ουσιαστικά ανύπαρκτες, γιατί πάντα τελούν υπό έλεγχο, γίνεται αυτόματα ασυνεπές και αναξιόπιστο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Μια τελευταία, γενική παρατήρηση.

Αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις επιδοματικές πολιτικές είναι ότι προσπαθούν να χτυπήσουν την ανέχεια με a la carte ενισχύσεις. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε όλοι, ότι η φτώχεια και η ανέχεια πολεμούνται με τέτοιες οικονομικές και αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να μην υφίστανται.

Σας ευχαριστώ.