Μη επιχειρησιακή αξιοποίηση πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Αθήνα 4.7.11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ Υπουργούς: Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Μπεγλίτη

Θέμα: Μη επιχειρησιακή αξιοποίηση πυροσβεστικών Ελικοπτέρων

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ασφαλείς πληροφορίες, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η πυροσβεστική περίοδος, τα δύο ελικόπτερα SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι επιχειρησιακά έτοιμα για να συμμετέχουν σε αποστολές δασοπυρόσβεσης.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες, κάνουν λόγο ότι η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλούς μήνες για την ανάληψη της εκμετάλλευσής τους από το προσωπικό της Π.Α, που διαθέτει σχετική επιχειρησιακή και τεχνική εμπειρία και υποδομές, έχει εγκλωβισθεί σε μια ανούσια και άκαιρη γραφειοκρατική διαδικασία, μεταξύ των συναρμοδίων φορέων.

Επειδή η αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων των εθνικών διαθέσιμων μέσων αεροπυρόσβεσης θεωρείται αυτονόητη, όταν μάλιστα ξοδεύονται πολλά κονδύλια για ενοικίαση ξένων ελικοπτέρων.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Ποια είναι η ακριβής κατάσταση με τα δύο ελικόπτερα SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος; Ποια η διαθεσιμότητά τους; Γιατί καθυστερεί η ανάληψη της επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξής τους από την Π.Α.; Ποιοι φορείς κωλυσιεργούν με γραφειοκρατικά προσχήματα την όλη διαδικασία;
  2. Ποια είναι η γενικότερη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών ελικοπτέρων του ΠΣ; Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε να εξασφαλισθεί άμεσα η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίησή τους;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου