Μεταφορά και κατάργηση στρατοπέδου Καρωτής

Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη μεταφορά και την κατάργηση του στρατοπέδου Καρωτής.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: «Μεταφορά και κατάργηση στρατοπέδου Καρωτής Ν.Έβρου»

Οι μονάδες της 16ης Ε.Μ.Α. και 173 Μ.Ε.ΑΠ. που βρίσκονται στο Δήμο Διδυμοτείχου στεγάζονται σε ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο στρατόπεδο, κατάλληλο για τη φιλοξενία όλων των οπλικών συστημάτων, ιδιοκτησίας του Υπουργείου σας και στο οποίο έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά για την αρτιότητα των υποδομών του.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται στην κατάργηση του στρατοπέδου της Καρωτής και τη μεταφορά των ανωτέρω μονάδων σε άλλο στρατόπεδο που δεν έχει ανάλογες εγκαταστάσεις για την στέγαση των οπλικών συστημάτων.

Από την απόφαση αυτή προκύπτουν μία σειρά από ζητήματα. Καταρχήν πρέπει να εξεταστεί η καταλληλότητα του νέου στρατοπέδου για τη στέγαση των μονάδων όσον αφορά τα συστήματα και τον εξοπλισμό που φέρουν, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειμμα στον αμυντικό ρόλο που πρέπει να υλοποιήσουν. Επισημαίνεται και πάλι ότι το στρατόπεδο της Καρωτής είναι ένα σύγχρονο και πολύ καλά διατηρημένο στρατόπεδο, γεγονός που δε συνάδει με την πρωτοβουλία κατάργησής του.

Επιπλέον οι δαπάνες που προκύπτουν από την μετεγκατάσταση του για την επίτευξη ενός ίσης αξίας στρατοπέδου στη νέα του θέση είναι πολύ μεγάλες.

Τρίτον, προκύπτει ζήτημα αναφορικά με τους υπηρετούντες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, με το εάν οι μόνιμοι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί που υπηρετούν εκεί θα πρέπει εφόσον οι ίδιοι μετατεθούν σε άλλες Μονάδες μακριά από τον τόπο καταγωγής και διαμονής τους, να μετακινηθούν μαζί με τις οικογένειές τους, ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Περαιτέρω χάνεται μια επιπλέον δυνατότητα για τους στρατιωτικούς που κατάγονται από τον ακριτικό Νομό Έβρου και υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε άλλες Μονάδες να μετατεθούν στο μέλλον στον τόπο καταγωγής τους. Ανάλογα ζητήματα τίθενται και για το πολιτικό προσωπικό του Στρατοπέδου αλλά και για τους στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους και έχουν κατά αυτόν τον τρόπο μειωμένα έξοδα.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η κατάργηση του Στρατοπέδου θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία, όπως ήδη έχει διατυπωθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, αφού μια σειρά από επαγγελματίες της περιοχής θα διαπιστώσουν μείωση στα έσοδά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις της κατάργησης του στρατοπέδου της Καρωτής στην περιοχή

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Έχει όντως προγραμματιστεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η κατάργηση του Στρατοπέδου της Καρωτής και η μεταφορά της 16ης Ε.Μ.Α. και 173 Μ.Ε.ΑΠ.;
  2. Εάν ναι, έχει υπολογιστεί κατά πόσον η δαπάνη που θα προκύψει για τις υποδομές στη νέα θέση είναι μικρότερες από τη δαπάνη διατήρησης στην υπάρχουσα (εάν τούτο γίνεται για λόγους οικονομίας);
  3. Έχει το Υπουργείο και πιο συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Στρατού μελετήσει εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του Στρατοπέδου προκειμένου να μην προχωρήσει στην κατάργηση του;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Έβρου