Λιμενική Ακαδημία και Τροπολογία Λαθρομεταναστών

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ «Στρατοπέδων ΚΕΠΥ λαθρομεταναστών»

22 Φεβ 11

 

«Η ανάγκη δημιουργίας Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη παραμένει ισχυρή, επίκαιρη και επιβεβλημένη. Ο Νομός Έβρου μόνος του αδυνατεί να φορτωθεί και την παραμονή των λαθρομεταναστών. Είτε σε ξηρά, είτε στη θάλασσα. Ήδη το ότι το συντριπτικό ποσοστό περνάει από αυτόν, είναι πάρα πολύ. Δεν το αντέχει !!!»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο εισηγητής μας έκανε μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο. Λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτω αυτό που μπορώ επιγραμματικά να επισημάνω είναι οι παλινωδίες, η προχειρότητα και οι άστοχοι χειρισμοί της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το Λιμενικό Σώμα.

Ακόμη η λανθασμένη επιλογή αποσύνδεσης του από την Εμπορική Ναυτιλία.

Όλα αυτά επακόλουθα της κεντρικής λανθασμένης επιλογής της κατάργησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Και έτσι σήμερα προσπαθείτε Κύριε Υπουργέ να διορθώσετε τα αλλεπάλληλα λάθη.

Με ένα επιπλέον λάθος !!!

Αλλά ξέρετε με μια φράση τι λένε οι γνωρίζοντες. Αντί να πειραματίζεστε, συντηρήστε τα πλωτά μας μέσα και ρίξτε τα στη θάλασσα, επανδρώστε τα κατάλληλα και επαρκώς και, πιστέψτε με, θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Εκεί όμως που θέλω να επικεντρωθώ είναι σ’ αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Σώμα και είναι η σύσταση της Λιμενικής Ακαδημίας.

Τον Ιούλιο του 2000 ο ίδιος κ. Παπουτσής, τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, είχε εξαγγείλει την σύσταση της Ακαδημίας του Λιμενικού στη Αλεξανδρούπολη.

Χαιρετίστηκε από όλη την κοινωνία του Έβρου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σε όλα της τα Τακτικά Συνέδρια το έχει στις πρώτες προτεραιότητες των διεκδικήσεων τους.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Παπουτσής κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του παρόντος Νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε της τότε επιλογής του.

Και όμως με το παρόν Νομοσχέδιο η Λιμενική Ακαδημία ναυαγεί.

Και έτσι αντί πια να μιλάμε στον Έβρο για Λιμενική Ακαδημία, μιλάμε πια μόνο για Κέντρα Στέγασης Λαθρομεταναστών.

Και έρχομαι στην επίμαχη Τροπολογία που προχτές κατατέθηκε.

Μια τροπολογία που αποτελεί περίτρανη απόδειξη της προχειρότητας με την οποία σχεδιάζει, λειτουργεί και νομοθετεί αυτή η Κυβέρνηση.

Στην Αιτιολογική της Έκθεση ομολογεί ότι αυτό που μόλις πριν ένα μήνα η ίδια έφερε προς ψήφιση, τη χρήση δηλαδή των στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως χώρων εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (Κ.Ε.Π.Υ.) και κράτησης των λαθρομεταναστών, είναι ως μέτρο ανεφάρμοστο !!!

Και έρχεται τώρα αυτή η τροπολογία που θα αποτελέσει την ταφόπλακα για όλο τον Νομό Έβρου.

Και διευκρινίζω.

Εδώ και ένα μήνα τώρα, διαχέονται φήμες και «διαρρέουν» πληροφορίες, που ούτε διαψεύδονται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται, για ενοικίαση συγκεκριμένων χώρων, εργοστασίων που υπολειτουργούν ή είναι κλειστά, για χώρους κράτησης και συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών.

Ένα πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης της Ορεστιάδας και άλλο ένα στις Φέρες.

Υπάρχουν και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα, που ενώ τη στιγμή που είδαν το φως έμοιαζαν υπερβολικά, αυτή η τροπολογία έρχεται να τα επιβεβαιώσει πλήρως. Ουσιαστικά φωτογραφίζοντας τις παραπάνω εγκαταστάσεις.

Παρεμπιπτόντως ας θυμηθούμε και όλη τη φιλολογία για τα πλωτά κέντρα διαμονής από την Ολλανδία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τι προβλέπει λοιπόν αυτή η τροπολογία.

Με ΚΥΑ θα έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός να αλλάζει όρους δόμησης, να καθορίζει ειδικότερους όρους για εγκαταστάσεις, για έγκριση εργασιών, χωρίς απαίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Η ΚΥΑ θα αποτελεί μέχρι και έγκριση περιβαλλοντικών όρων !!! Δηλαδή αυτά θα λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες !!!

Εκχωρούνται υπερεξουσίες που εγείρουν ακόμη και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Αλήθεια τι λέει για όλα αυτά η οικολογικά ευαίσθητη Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής; Που είναι και πρώτη υπογράφουσα.

Όταν για τις εντάξεις περιοχών σε Σχέδια Πόλης απαιτούνται δεκαετίες;

Όταν για τους όρους δόμησης στις περιοχές Natura εμφανίζεται άτεγκτη;

Όταν με την εφαρμογή αυτής της τροπολογίας δημιουργούνται όχι μόνο υγειονομικές βόμβες, αλλά και απαξίωση και αφανισμός ενός ολόκληρου Νομού.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Όσον αφορά για το πώς αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την άποψη των τοπικών κοινωνιών, είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα:

«Στελέχη του Υπουργείου είναι σε συνεννόηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν αντιδράσεις πολιτών, για την ίδρυση στην περιοχή τους, του βασικού κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών του Νομού».

Όλη όμως η κοινωνία του Έβρου είναι ανάστατη με αυτή την πρόθεση.

Δεν ελέγχεται!!!

Δήμαρχοι, Δημοτικά Συμβούλια, με πρόσφατες αποφάσεις, φορείς, απλοί πολίτες είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν αποφάσεις που θα καταστήσουν το νομό Έβρου μια περιοχή χωρίς καμιά προοπτική ανάπτυξης τουριστικής, επιχειρηματικής και οποιασδήποτε άλλης.

Η αποκαλυπτική τελευταία πρόταση της τροπολογίας: «Οι κατά τα ανωτέρω χώροι και οι εγκαταστάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και ως χώροι κράτησης»δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις.

Και ερωτώ: Τι χρειάζεται η ψήφιση της τροπολογίας αν έχει να κάνει μόνο με χώρους απαραίτητους για στέγαση της Frontex, ή για απλά γραφεία παροχής ασύλου;

Χιλιάδες άμοιροι παράνομα εισελθόντες θα στοιβάζονται μέσα στα όρια του Νομού.

Σε πολλούς από εσάς μπορεί αυτά να ακούγονται περίεργα ή υπερβολικά. Σε εμάς όμως υπάρχει ήδη η εμπειρία από το υφιστάμενο στο χωριό Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας.

Οι κάτοικοι του Έβρου υπεύθυνα αντιμετωπίζουν το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την κατασκευή φράχτη στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όπως δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να σηκώσει το μεταναστευτικό βάρος όλης της Ευρώπης, έτσι και ο Νομός Έβρου μόνος του αδυνατεί να φορτωθεί και την παραμονή των λαθρομεταναστών.

Είτε σε ξηρά, είτε στη θάλασσα.

Ήδη το ότι το συντριπτικό ποσοστό περνάει από αυτόν, είναι πάρα πολύ.

Δεν το αντέχει !!!

Το μερίδιο του στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το πληρώνει με το παραπάνω !

Για όλα τα παραπάνω καταψηφίζω τόσο το Νομοσχέδιο, όσο και την τροπολογία με πλήρη γνώση, ευθύνη και συναίσθηση της ψήφου μου.