Λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΣ τους κ.κ.

 1. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
 2. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 3. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Πότε επιτέλους θα λειτουργήσει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».

Την ίδια ώρα που ορθά το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης προχωρά στην παροχή ρευστότητας, μέσω δανείων με χαμηλό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση-ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων και ενώ συνεχίζει το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, για την έκδοση εγγυητικών τραπεζιών επιστολών, ένα άλλο Ταμείο, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ), που συστάθηκε προ διετίας, εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά.

Και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου αφενός η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί και υποστηρίζει πως, στην προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο και αφετέρου το περιβάλλον στην αγορά για τους αγρότες και τα προϊόντα τους εξακολουθεί να παραμένει αντίξοο, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, τα οποία πέραν της οικονομικής ρευστότητας θέτουν εμπόδια και σε όποια επενδυτική προσπάθεια στον πρωτογενή τομέα.

Όλες οι κατά καιρούς εξαγγελίες των προηγούμενων κυβερνήσεων περί της ουσιαστικής λειτουργίας με επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ και με στόχο τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας-επιχειρηματικότητας, τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την τόνωση της διακίνησης, μεταποίησης και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιφέρεια, εξακολουθούν δυστυχώς να παραμένουν γράμμα κενού περιεχομένου, ενώ παράλληλα πλειάδα προγραμμάτων-μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 βρίσκονται είτε στα στάδια των προκηρύξεων, είτε σε χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 1. Πότε επιτέλους θα τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που ιδρύθηκε στις 4 Μαρτίου του 2011;
 2. Χρηματοδοτήθηκε και εάν όχι γιατί, με 150 εκατ. ευρώ, μέσω κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όπως προέβλεπε η ιδρυτική του πράξη;
 3. Εκδόθηκε η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για τις διαδικασίες λειτουργίας του Ταμείου και τη συνεργασία του με τις πιστώτριες Τράπεζες.
 4. Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα προβεί, όπως το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, σε εγγυοδοσίες (επιδότηση επιτοκίου) για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε αγρότες διάρκειας 10 ετών και με διετή περίοδο χάριτος και πότε;
 5. Ποιες δραστηριότητες θα καλύψει η λειτουργία του Ταμείου και με ποια ποσά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 1. Γιώργος Καρασμάνης
 2. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
 3. Μπέζας Αντώνης
 4. Τσουμάνης Δημήτρης
 5. Λεονταρίδης Θεόφιλος
 6. Αναστασιάδης Σάββας
 7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
 8. Σενετάκης Μάξιμος
 9. Κυριαζίδης Δημήτριος
 10. Μάνη-Παπαδημητρίου Άννα
 11. Κεφαλογιάννης Γιάννης
 12. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος
 13. Χριστογιάννης Δημήτριος
 14. Σιούφας Παύλος
 15. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
 16. Κοψαχείλης Τιμολέων
 17. Βλαχογιάννης Ηλίας
 18. Μακρή-Θεοδώρου Ελένη
 19. Δαβάκης Θανάσης
 20. Κοντογεώργος Κώστας
 21. Λαμπρόπουλος Ιωάννης
 22. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος
 23. Παπαδόπουλος Μιχάλης
 24. Κέλλας Χρήστος
 25. Καράμπελας Γιάννης
 26. Στύλιος Γιώργος
 27. Μαρίνος Ανδρέας
 28. Ορφανός Γεώργιος
 29. Ταμήλος Μιχαήλ
 30. Αυγενάκης Λευτέρης