Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2009

Ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να διασχίσει όλο το Νομό Έβρου, από το νότιο μέχρι το βόρειο άκρο του, έτσι ώστε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Η συζήτηση που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες για τον Προϋπολογισμό του 2009 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και απαιτεί από όλους σύνεση και νηφαλιότητα. Είναι σίγουρα μια πολύ καλή αφορμή για εσάς, συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να τοποθετηθείτε με θέσεις σκληρές και επικριτικές απέναντι στην Κυβέρνηση. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε όλοι είναι η στάση και οι απόψεις μας να είναι ρεαλιστικές, χρήσιμες για το λαό μας και να παράγουν αποτέλεσμα.

Το οικονομικό περιβάλλον διεθνώς δοκιμάζεται σοβαρά. Και αυτό δεν είναι μια δικαιολογία, όπως πολλοί, εύκολα κι ανεύθυνα, μας κατηγόρησαν ότι επικαλούμαστε.

Οι επιπτώσεις της πολύ σοβαρής διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει περάσει με ένταση στην πραγματική οικονομία σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έχουμε πλέον σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και πολλές οικονομίες έχουν εισέλθει σε ύφεση. Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει έως σήμερα μεγαλύτερες αντοχές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλα αυτά είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν περάσει και στη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις αρχές Νοεμβρίου, προέβλεψε για την ελληνική οικονομία μια πολύ καλύτερη πορεία στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με πολλές άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι σαφές, και πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό, ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόζει αυτή η Κυβέρνηση από το 2004, με επιλογές που αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος σωστές και αποτελεσματικές, έχοντας ενισχύσει την οικονομίας μας, γεγονός που μας επιτρέπει σήμερα να πορευόμαστε με αυξημένη σταθερότητα στο δύσκολο, ασταθές και ανασφαλές διεθνές περιβάλλον.

Μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, η χώρα πρέπει να αποκτήσει τον Προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος. Και όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας είναι ίσως ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός που καταρτίζει αυτή η Κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός του είναι η συνέχεια μιας πολιτικής προσανατολισμένης στους στόχους αυτής της Κυβέρνησης, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή.

Για την κατάρτιση και τις προβλέψεις του, βασικές παράμετροι καθίστανται η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η μείωση της διεθνούς ρευστότητας, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων και οι υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωζώνη.

Κωδικοποιημένα, το Υπουργείο Οικονομίας έθεσε τους στόχους για το 2009:

  • Τη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας

  • την ενίσχυση της απασχόλησης,

  • την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και

  • την συνέχιση της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας με τη μείωση των ελλειμμάτων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι στόχοι μας θα είχαν μεγαλύτερα περιθώρια αν ακόμα δε μας βάραιναν τα τεράστια δημόσια χρέη που κληρονομήσαμε από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Και καλό είναι να εξακολουθούμε να τα λέμε – κι ας κατηγορούμαστε για παρελθοντολογία - γιατί γνωρίζοντας τη Ιστορία αποφεύγουμε να διαπράττουμε τα ίδια λάθη. Και μάλιστα λάθη που βαραίνουν μια ολόκληρη χώρα. Για πολλά χρόνια.

Όσον αφορά τα ειδικότερα μεγέθη, εντοπίζεται αύξηση στα έσοδα, η οποία προκύπτει από τη διατήρηση της ανάπτυξης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τις πολλές προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.

Συνεχίζεται η προσπάθεια της φορολογικής ελάφρυνσης των συμπολιτών μας με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων.

Στόχος η ενίσχυση των επενδύσεων, η κατανάλωση και η οικονομική δραστηριότητα συνολικά.

Οι δαπάνες προβλέπονται να διαμορφωθούν ανοδικά. Και αυτό οφείλεται

  • στη χρηματοδότηση για τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ,

  • στην καταβολή των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες,

  • στην αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες,

  • στην αύξηση χρηματοδότησης προς του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και

  • στη βελτίωση του μισθολογίου.

Αυξημένες πιστώσεις προβλέπονται για τα Υπουργεία που διαμορφώνουν την κοινωνική πολιτική της χώρας μας, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να καλυφθούν επιδοτήσεις και ενισχύσεις στη γεωργία αλλά και μια σειρά προγραμμάτων προστασίας και ανάπτυξης της περιφέρειας.

Ιδιαίτερες προβλέψεις έχουν γίνει και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο έχουν προβλεφθεί 8,8 δις ευρώ.

Στις κρίσιμες αυτές ώρες πρέπει όλοι να επιδείξουμε πολύ σοβαρή στάση, θέτοντας ως προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας και των συμπολιτών μας. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε την πολυτέλεια να συγχωρήσουμε κανένα μικροπολιτικό παιχνίδι και καμιά προσωπική φιλοδοξία και πολιτική. Οφείλουμε, με όλες τις διαφορές και τις διαφωνίες μας, να είμαστε ενωμένοι. Οτιδήποτε αντίθετο καθίσταται επικίνδυνο.

Η Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή πορεύεται αποφασιστικά και υπεύθυνα, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές. Μέσα στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης αυξήσαμε την εγγύηση όλων των καταθέσεων από τα 20.000 στα 100.000 ευρώ, ψηφίσαμε το νόμο για την προστασία των δανειοληπτών και το νόμο για την αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ρίχνοντας το βάρος μας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους σε αυτές και σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Προϋπολογισμός κάθε χρόνο αποτελεί τον οδικό χάρτη που θα κινηθεί η οικονομία της χώρας. Και είναι ύψιστης σημασίας ο ρόλος του. Όμως μια Κυβέρνηση κρίνεται και από το σύνολο των δράσεων της. Τις επιλογές της. Τις επιτυχίες της. Και που δεν καταγράφονται στους ετήσιους Προϋπολογισμούς.

Όπως για παράδειγμα οι συμμαχίες, η στρατηγική και η χάραξη μιας ενεργειακής πολιτικής, που κατέστησε τη χώρα μας, τη Θράκη, τον Έβρο κόμβο ενέργειας παγκόσμιας σημασίας. Με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και που θα πρέπει να διασχίσει όλο το Νομό Έβρου, από το νότιο μέχρι το βόρειο άκρο του, έτσι ώστε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας με σθένος, υπομονή, θάρρος και υπευθυνότητα θα συνεχίσουν τη σταθερή πορεία. Για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, με γνώμονα την αλήθεια και το δημόσιο συμφέρον, σε ένα κοινωνικό κράτος, σε ένα κράτος δικαίου.

Υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2009.