Κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής στη Σαμοθράκη

Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη Σαμοθράκη.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη Σαμοθράκη

Κυρία Υπουργέ.

Το Υπουργείο Γεωργίας το 1998 εκπόνησε ένα πρόγραμμα για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων των νήσων Θάσου, Σαμοθράκης και Β. Σποράδων.

Για το νησί της Σαμοθράκης η μελέτη πρότεινε την κατασκευή τριών λιμνοδεξαμενών – φραγμάτων, στις περιοχές Πλατύδενδρου με προϋπολογισμό 4.167.000 Ευρώ, Σκάφης με προϋπολογισμό 3.756.000 Ευρώ και Ξηροπόταμου με προϋπολογισμό 3.962.000 Ευρώ.

Δυστυχώς τα έργα αυτά παρότι είχαν την τεχνική τους ωρίμανση δεν χρηματοδοτήθηκαν στα προηγούμενα Κ.Π.Σ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας, στο νησί, τον Οκτώβριο 2008, συμφωνήθηκε να επιλεγεί η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής της περιοχής Σκάφης και να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Την αποδοχή της πρότασης αυτής ο κ. Υπουργός δημοσιοποίησε και σε επόμενη σύσκεψη που έγινε με τους Δημάρχους και τον Νομάρχη Έβρου. Δεσμεύτηκε επίσης να αρχίσει άμεσα η Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου να ανασυντάξει την υπάρχουσα μελέτη.

Η Σαμοθράκη παρ’ ότι δεν υστερεί όσον αφορά τον υδάτινο πλούτο, δυστυχώς η άρδευση από γεωτρήσεις και τσιμεντένιους υδραύλακες δεν καλύπτει το 6% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Στο νησί καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα με ελιές και 20.000 στρέμματα με ετήσιες καλλιέργειες κυρίως σιτηρά. Απαιτείται η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού και η κατασκευή αρδευτικών δικτύων, έτσι ώστε το σύνολο σχεδόν των ελαιόδεντρων να μπορεί να αρδευτεί και τα σιτηρά να αντικατασταθούν με αραβόσιτο και μηδική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαμοθράκη έχει 55.000 αιγοπρόβατα και είναι πολύ σημαντικό να παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των ζωοτροφών στο νησί.

Με δεδομένη τη συνέχεια του Κράτους, όσον αφορά τις ειλημμένες του αποφάσεις, την ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου, την σημασία της αειφορίας, της ιδιαίτερης μέριμνας που χρήζει το νησί της Σαμοθράκης και της ζωτικής σημασίας του εν λόγω έργου

ερωτάστε Κυρία Υπουργέ

αν προτίθεστε να εντάξετε την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στην περιοχή «Σκάφη» στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου