Κατασκευή νηπιαγωγείου στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση στoν Υπουργό Εσωτερικών,Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στην Υπουργό Παιδείας,Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων,σχετικά με την κατασκευή Νηπιαγωγείου στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 18 Απριλίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Κατασκευή Νηπιαγωγείου στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης»

Η Παλαγία είναι ένας οικισμός που ανήκει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Είναι μια περιοχή με συνεχή ανοικοδόμηση, υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι ξεπερνούν σήμερα τις 3.000. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και αυτό έχει σαν συνέπεια να την επιλέγουν ως τόπο κατοικίας νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά.

Στην Παλαγία επίσης ανήκει και ο οικισμός των Ποντίων ομογενών που αριθμεί περίπου 150 κατοικίες.

Παρόλα αυτά ο οικισμός της Παλαγίας σημειώνει μία σημαντική έλλειψη, δεν διαθέτει κτίριο νηπιαγωγείου.

Πριν από τρία χρόνια ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εγκατέστησε, ως προσωρινή λύση, ένα προκάτ (τύπου box) για να στεγάσει το νηπιαγωγείο. Σήμερα φοιτούν σε αυτό 35 νήπια. Τα υπόλοιπα ακολουθούν τους γονείς τους σε αποστάσεις 6 χλμ. και φοιτούν σε νηπιαγωγεία της Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νηπιαγωγοί και οι μικροί μαθητές στην υπάρχουσα κατασκευή είναι εξαιρετικά άσχημες, νερά που μπαίνουν από τη στέγη, ανεπαρκής θέρμανση, έλλειψη χώρων, κουζίνας, αυλής.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή νέου νηπιαγωγείου και την έχει αποστείλει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το οικόπεδο άλλωστε υπάρχει και είναι χαρακτηρισμένο ως σχολικό.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι την υποχρέωση της πολιτείας για την εξασφάλιση σχολικών κτιρίων που να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους με συνθήκες που αρμόζουν στην παιδεία του 21ου αιώνα.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Εάν προτίθενται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί η κατασκευή του νηπιαγωγείου της Παλαγίας στο πρόγραμμα ανέγερσης Σχολικών Κτιρίων ή στο ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή και οι κάτοικοί της μια αξιοπρεπή και σύγχρονη σχολική στέγη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου