Κατάργηση του αφορολόγητου του εισοδήματος των αναπήρων και θυμάτων πολέμου

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: «Κατάργηση του αφορολόγητου του εισοδήματος των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου»

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος οι Ανάπηροι και τα Θύματα πολέμου τυγχάνουν ειδικής φροντίδας και μέριμνας από την πολιτεία. Ως εκ τούτου είχε χορηγηθεί στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική τάξη, εδώ και δεκαετίες, η δυνατότητα εκμετάλλευσης περιπτέρων για τη συμπλήρωση της πενιχρής σύνταξής τους και το αφορολόγητο των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση αυτή.

Το αφορολόγητο αυτό καθεστώς των Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, που όλες οι κυβερνήσεις του τόπου διαχρονικά το σεβάστηκαν, καταργήθηκε εν μία νυκτί, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3842/2010.

Επίσης με το άρθρο 9 του ν. 3865/2010 προβλέφθηκε περικοπή μέχρις αναστολής των συντάξεων των θυγατέρων των Αναπήρων Πολέμου.

Επειδή οι δύο αυτές διατάξεις έχουν προκαλέσει αισθήματα λύπης και αγανάκτησης και έχουν φέρει στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας τους λιγοστούς πια ήρωες δικαιούχους, αφού λόγω της ηλικίας, ο αριθμός τους απομειούται κατά χιλιάδες χρόνο με το χρόνο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Αν μετά την σωρεία των αντιδράσεων και την κοινωνική κατακραυγή, προτίθεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο να καταργήσει την άδικη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3842/2010, ώστε να επανέλθει το αφορολόγητο των Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου σε ισχύ.
  2. Αν προτίθεται, να καταργήσει την διάταξη της παρ. 2 εδ. β του ν. 3865/2010, που προβλέπει το απεχθές μέτρο ακόμη και της αναστολής της πενιχρής σύνταξης των θυγατέρων Αναπήρων πολέμου.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Νομού Δράμας

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Νομού Έβρου