Κατάργηση δρομολογίου ΟΣΕ της γραμμής Αθήνα-Αλεξανδρούπολη

Αθήνα, 4 Iανουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση δρομολογίου ΟΣΕ της γραμμής Αθήνα-Αλεξανδρούπολη»

 

Η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανακοίνωσε τα νέα δρομολόγια από 1ης Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με τα οποία καταργείται η γραμμή Αθήνα-Αλεξανδρούπολη.

Με βάση λοιπόν τον προγραμματισμό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τα 50.000.000 Ευρώ των επιδοτήσεων - επιχορηγήσεων που προβλέπει ο νόμος για τις άγονες γραμμές, τα 35.000.000 διατίθενται στην Αθήνα και τον Προαστιακό, ενώ για τη λειτουργία της γραμμής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διατίθενται 15.000.000 Ευρώ, με πρόβλεψη δύο δρομολογίων, Δίκαια – Θεσσαλονίκη – Δίκαια.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του Νομού Έβρου με την Αθήνα είναι βασική και μετά την κατάργηση των δρομολογίων Αθήνας – Αλεξανδρούπολης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Οι επιπτώσεις από την απόφαση αυτή, τόσο στην οικονομία, όσο και στην συνολική αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, είναι ανυπολόγιστες. Το τρένο είναι το μέσο που στήριξε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Με τις τελευταίες αποφάσεις η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εγκαταλείπει μεγάλο μέρος των επιβατικών αλλά και των εμπορικών μεταφορών, καταργεί δρομολόγια στο περιφερειακό δίκτυο και όπου δεν τα καταργεί τελείως, αυξάνει δραματικά τα εισιτήρια και καταργεί τις εκπτώσεις μαθητών, φοιτητών, στρατευμένων, αναπήρων, τρίτης ηλικίας κλπ.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι βασικό αγαθό για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη ειδικά των ακριτικών περιοχών και οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα.

Ενόψει όλων αυτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να επανεξετάσει τους όρους της επιχορήγησης και να δρομολογήσει τρεις αμαξοστοιχίες Αλεξανδρούπολη – Αθήνα – Αλεξανδρούπολη που απαιτούνται και που λειτουργούσαν στο παρελθόν έως και σήμερα με ικανοποιητική πληρότητα.

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ