Κατάργηση Βίζας για Σαμοθράκη

Αθήνα, 8 Μαρ 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ

  • τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο Δημήτριο
  • τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μουσουρούλη Κωστή
  • τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη Γεώργιο

ΘΕΜΑ: Κατάργηση βίζας για Σαμοθράκη.

Κατατίθεται το από 7/3/13 έγγραφο του Επιμελητηρίου Έβρου, το οποίο μου κοινοποιήθηκε και αφορά στην κατάργηση της βίζας για τους ξένους τουρίστες που επιθυμούν να κάνουν μονοήμερες εκδρομές και προτείνεται η λήψη ΑΜΕΣΩΝ συγκεκριμένων μέτρων.

Συνηγορώντας επί του περιεχομένου παρακαλώ για τις ενέργειες σας.

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου

Αλεξανδρούπολη, 7-3-2013

Αριθμός Πρωτοκόλλου 1631

ΠΡΟΣ

  1. Κύριο Δημήτριο Αβραμόπουλο ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  2. Κύριο Κωνσταντίνο Μουσσουρούλη ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κοινοποίηση:

  1. ΕΟΑΕΝ
  2. Δήμαρχο Σαμοθράκης
  3. Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης
  4. Βουλευτές Έβρου

Κύριοι Υπουργοί,

Ο πρωθυπουργός της χώρας στη πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κύριο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύθηκε ότι προκειμένου να αναπτυχθούν οι τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα της θεώρησης εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε συγκεκριμένους τόπους και με βραχύχρονη διάρκεια.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι, η τουριστική κίνηση από τα τουρκικά παράλια αυξήθηκε σημαντικά, αφού οι τουρίστες που επιθυμούσαν να επισκεφθούν τη χώρα μας δεν είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες για την έκδοση της χορήγησης βίζας.

Μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού κυρίου Αντώνη Σαμαρά ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και τη φετινή χρονιά σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθεί στο σχέδιο που πρόκειται να καταθέσετε και το νησί της Σαμοθράκης. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων αλλά και των επαγγελματιών του νησιού, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι η άρση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να κάνουν μονοήμερες εκδρομές, συνιστά οικονομική ανάσα και διέξοδο στη μειωμένη τουριστική κίνηση και κατ΄ επέκταση στο μαρασμό του νησιού.

Ήδη, προ ενός έτους αποφασίσατε την αναστολή της λειτουργίας του τελωνείου Σαμοθράκης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη τοπική οικονομία, δεδομένου ότι οι παραγωγικές δυνάμεις του νησιού αδυνατούν να λειτουργήσουν. Σήμερα, έχετε την ευκαιρία να επανορθώσετε τις λανθασμένες αποφάσεις σας, οι οποίες επέφεραν αρνητικά οικονομικά πρόσημα σε μια πολύπαθη ακριτική περιοχή και με αφορμή την ένταξη του νησιού στο σύστημα θεώρησης εισόδου στα νησιά του Αιγαίου δύνασθε να επαναλειτουργήσετε το τελωνείου του νησιού, επιλύοντας σωρεία καίριων και σημαντικών προβλημάτων.

Κύριοι Υπουργοί, οι κάτοικοι, επαγγελματίες και τοπικοί φορείς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον τουρισμό, με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτουμε. Στη προσπάθειά μας αυτή, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της μείωσης του τουρισμού στις ακριτικές περιοχές, ζητούμε τη βοήθειά σας ώστε να πετύχουμε τους κοινούς μας σκοπούς και στόχους.

Προφανώς, το νησί της Σαμοθράκης πληροί όλες τις προϋποθέσεις και πρέπει να ενταχθεί στη προσπάθεια αυτή και είμαστε βέβαιοι ότι η ενθάρρυνση των τουριστικών αφίξεων από τη Τουρκία θα αποδώσει τα μέγιστα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Με εκτίμηση,

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου