Καταβολή επιδοτήσεων σε κτηνοτρόφους

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,σχετικά με την καταβολή επιδοτήσεων σε κτηνοτρόφους.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καταβολή επιδοτήσεων σε κτηνοτρόφους»

Η κτηνοτροφία στις μέρες μας διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προστίθεται και το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει αποπληρώσει σε πολλούς κτηνοτρόφους του Νομού Έβρου το υπόλοιπο 40% του ποσού της επιδότησης που εκκρεμεί, ενώ υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που δεν έχουν λάβει καθόλου ποσό από την επιδότηση (ενιαία εθνική ενίσχυση).

Ως λόγος για αυτήν την καθυστέρηση προβάλλονται οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει από την ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων. Συγκεκριμένα πολλοί από αυτούς χαρακτηρίζονται ως «δασικές εκτάσεις» ενώ στην ουσία δεν είναι. Ο χαρακτηρισμός των βοσκοτόπων ως δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούσαν αυτούς τους βοσκοτόπους να βγουν υποχρεωτικά εκτός ενισχύσεων.

Διευκρινίζουμε ότι η ψηφιοποίηση, ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων και η καταγραφή τους είναι αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες για την οργάνωση και τον προγραμματισμό της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και του κράτους εν γένει. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνεται ορθολογιστικά και δίκαια και να μη λειτουργεί εις βάρος των πολιτών.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να ενεργοποιήσει μηχανισμό επανελέγχου των βοσκοτόπων που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις προκειμένου να αποκατασταθούν οι κτηνοτρόφοι που ενδεχομένως αδικήθηκαν.
  2. Τι προτίθεται να κάνει με τις εκκρεμότητες που παρουσιάζονται στην αποπληρωμή της ενιαίας εθνικής ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους που δεν την έχουν λάβει ολόκληρη ή μέρος της.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου