Καθυστερήσεις στην υλοποίηση της «Κάθετης Διοίκησης» των Ενόπλων Δυνάμεων

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στην υλοποίηση της «Κάθετης Διοίκησης» των Ενόπλων Δυνάμεων»

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου 3883/2010 που προβλέπει μεταξύ των άλλων, και την «κάθετη υπαγωγή» των Γενικών Επιτελείων στο ΓΕΕΘΑ, δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες διαταγές και οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου, ούτε έχουν γίνει οι αναγκαίες εσωτερικές αναδιοργανώσεις και προσαρμογές των Επιτελείων αλλά ούτε και η σχετική κατανομή των σχετικών αρμοδιοτήτων μεταξύ των Γενικών Επιτελείων.

Είναι σαφές ότι η «καθετοποίηση» της διοίκησης θα πρέπει να εξυπηρετεί την ευελιξία λήψης αποφάσεων, την επιχειρησιακή ικανότητα των Επιτελείων, την διακλαδικότητα και την πειθαρχία, αλλά εκφράζονται και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά της.

Επειδή από πληροφορίες, υπάρχουν «διαγκωνισμοί» μεταξύ των Επιτελείων και διαφωνίες σ’ επίπεδο ηγεσίας για την υλοποίηση του νόμου.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιος είναι ο λόγος καθυστέρησης εκδόσεως των αναγκαίων διαταγών κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, καθώς και της εσωτερικής αναδιοργάνωσης των Επιτελείων στο πλαίσιο εφαρμογής της «Κάθετης Διοίκησης» των Ε.Δ., σύμφωνα με το νόμο 3883/2010; Πότε θα εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και διαταγές;
  2. Αν αληθεύει ότι παρατηρούνται διαφωνίες μεταξύ των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και σε τι συνίστανται αυτές;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου