Η κατά Σημίτη Ιστορία

Κάθε πολιτικός στη δύση της σταδιοδρομίας του, συνήθως γράφει τα απομνημονεύματα του. Εξιστορεί τα γεγονότα, στα οποία μάλιστα, τις πιο πολλές φορές υπήρξε πρωταγωνιστής, συμμέτοχος ή θεατής. Κάνει την ιστορική αναδρομή της περιόδου του, αιτιολογεί αποφάσεις και εξηγεί ενέργειες και δράσεις.

Και όλα αυτά αποτελούν καταγραφή Ιστορίας.

Αυτό όμως που αποτελεί το υπό κρίση ζήτημα, είναι ο χρόνος, ο τρόπος και η σκοπιμότητα που επιλέγει να το πράξει.

Αναφορικά λοιπόν με την παράμετρο του χρόνου. Σήμερα, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς, το Κυπριακό έχει ανάγκη Εθνικής ομοθυμίας και η Εξωτερική πολιτική τη συστράτευση όλων μας. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τη δημοσιοποίηση τέτοιου είδους «ιστορικών» πληροφοριών, προέρχεται ή από επιπολαιότητα ή από προσπάθεια πολιτικού εξαγνισμού. Όπως και να έχει πάντως, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Και στην πολιτική, διαχρονικά, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις (αγνές ή ιδιοτελείς – δεν έχει σημασία).
Ο τρόπος που παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα γεγονότα, η απεγνωσμένη προσπάθεια δικαιολόγησης των πάντων και απομάκρυνσης οποιασδήποτε προσωπικής ευθύνης του κ. Σημίτη και η μετακύλισή της σε όλους τους άλλους, πλην αυτού, είναι χαρακτηριστικός. Όμως ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου. Έτσι η βαρύτητα των «αποκαλύψεων» είναι ιδιαίτερη. Το πλήγμα που δέχεται το Έθνος, το δημόσιο συμφέρον, η εθνική αξιοπρέπεια, οι θεσμοί είναι ανεπανόρθωτο. Καμιά προσπάθεια αγιοποίησης του πρώην πρωθυπουργού από τον ίδιο δεν δικαιολογείται όταν αυτή επιφέρει επιζήμια αποτελέσματα.
Η σκοπιμότητα του ημερολογίου είναι πολλαπλή.

?γχος υστεροφημίας. Το οποίο μάλιστα εντείνεται, όταν μόλις είκοσι μήνες από την «αποκαθήλωση» του, αμφισβητείται έντονα από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ (κυρίως από αυτό). Προσπάθεια περίσωσης της προ πολλού απολεσθείσας τιμής και αξιοπρέπειας. Και στην προσπάθεια αυτή ακολουθεί το «γαία πυρί μιχθήτω».

Δήλωση πολιτικής παρουσίας. Σε ένα κομματικό χώρο, που ακόμη προσπαθεί να βρει το στίγμα του, δηλώνει ότι είναι παρών, μέσα στις εξελίξεις, ενεργός πολιτικός παράγοντας και αρνείται το ρόλο του απόστρατου.

Διάθεση επιστροφής με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Καταγραφή της ιστορίας σε απενοχοποιημένη έκδοση.
Επί της ουσίας όμως και οι τρεις παράμετροι, του χρόνου, του τρόπου και της σκοπιμότητας της συγγραφής, μόνον ζημία επιφέρουν και πλήττουν τα εθνικά μας θέματα.
Διαπιστωτικά:

α. Απαιτείται πολιτική ευθύνη και προσεκτική στάση και συμπεριφορά από κάθε πολιτικό, ακόμη και μετά το πέρας της ενεργούς συμμετοχής.

β. Τα θέματα της Εξωτερικής πολιτικής και της Εθνικής Ασφάλειας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και χειρισμών.

γ. Η χάραξη της πολιτικής πορείας κάθε πολιτικού, όταν γίνεται με αισθήματα πικρίας και μη ανάληψης ευθυνών, κρίνεται αρνητικά από την Ιστορία.

Και τέλος,

δ. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η σοφή λαϊκή ρήση: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».