Για την κοινωνία του μέλλοντός μας

Είναι πια γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι έχουμε μπει για τα καλά σε μια μακρά (πόσο;) προεκλογική περίοδο. Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν ξεκινήσει όλες τις διεργασίες, τόσο φανερά, όσο και υπόγεια, για το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που τόσο επένδυσε σ΄ αυτήν), διαπίστωσε ότι η πολιτική ζωή του τόπου έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού (!), προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ (με την απομάκρυνση του Λαλιώτη) και σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ακόμη, εξήγγειλε μέτρα για την εξυγίανση του κοινοβουλευτισμού μέσω του «πόθεν έσχες» και της αλλαγής του Εκλογικού Νόμου, ενώ παράλληλα μας προαναγγέλλει την «Χάρτα της κοινωνικής σύγκλισης» για τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής, θέτει πλέον θέμα άμεσης διενέργειας εκλογών, παρουσιάζει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πρόγραμμα δράσης και τις γενικές αρχές της διακυβέρνησης, προχωράει στην θεματική παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ (Παιδεία και Αγροτικό) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, με επισκέψεις και περιοδείες.

Και όλα αυτά σε ένα διαμορφωμένο τοπίο οικονομικής υστέρησης, με ανησυχητικούς δείκτες ανεργίας, πλασματικούς δείκτες ανάπτυξης, αρνητικούς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Με ένα διαρκώς συρρικνούμενο αγροτικό εισόδημα, με τον επιχειρηματικό κόσμο να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, με τους ανέργους να είναι σε απόγνωση, με τις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) να κλείνουν με ρυθμούς ανεξέλεγκτους, με την Παιδεία να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα απόδοσης, με την Υγεία να έχει την θλιβερή εικόνα των κακών υπηρεσιών, με τη Δημόσια Διοίκηση να έχει βάλει τη ταμπέλα «ΚΛΕΙΣΤΟΝ», με την αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστό και τον χορό των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου να κρατάει καλά, με τα προβλήματα της καθημερινότητας να πνίγουν τον μέσο πολίτη. Αυτή είναι, λοιπόν, η ζοφερή εικόνα του «σήμερα». Και κανένας δεν μπορεί να την ωραιοποιήσει. Με κανέναν τρόπο, με κανένα επικοινωνιακό τρυκ. Γιατί, απλά, την βιώνουμε όλοι μας.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μετά από μια πολύχρονη απουσία από τον κυβερνητικό θώκο (με ένα δύσκολο διάλειμμα, την περίοδο 1990-1993), πιο κοντά στον πολίτη και στα καθημερινά του προβλήματα, ποτέ δεν ακολούθησε την πολιτική της στείρας αντιπολίτευσης. Στήριξε τις όποιες σωστές κινήσεις της Κυβέρνησης και αντιπαρατέθηκε στις λάθος επιλογές της. Μέσα σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο, από το ΠΑΣΟΚ, επικοινωνιακό περιβάλλον, προσπάθησε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της. Τόσο ελεγχόμενο, που πολλές φορές η μη προβολή τους, ερμηνεύτηκε από τους πολίτες ή σαν κακή αντιπολίτευση ή σαν έλλειψη στελεχών ή σαν ανυπαρξία θέσεων. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντοτε παρούσα. Σε κάθε ζήτημα και θέμα της κοινωνίας και του Έθνους. Υπεύθυνα και με συνέπεια. Όπως και παλιά, από ιδρύσεως της. Με μια σειρά στελεχών και ένα δυναμικό, που είναι καταρτισμένο, ικανό και απαλλαγμένο από συμπλέγματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και αποφασισμένο για την αποτελεσματικότητα του έργου, που θα κληθεί να επιτελέσει. Ένα στελεχιακό δυναμικό, που τα σημερινά κυβερνητικά στεγανά, το έχουν περιθωριοποιημένο και ανενεργό. Και που γαλουχήθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, κοντά στον πολίτη και έξω από τους μηχανισμούς της εξουσίας και της «καρέκλας». Και είναι αυτοί οι άνθρωποι που καλούνται, σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της, να επιτελέσουν το δύσκολο έργο της ανάκαμψης και της προόδου.

Η Νέα Δημοκρατία, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στο διεθνές περιβάλλον, όσο και μέσα στην τοπική κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, βίωσε και κατέγραψε όλα τα προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας. Μελέτησε τις πηγές της κακοδαιμονίας και μέσα από έναν προγραμματικό λόγο, είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη στο πολιτικό γίγνεσθαι, επί της ουσίας και όχι για το θεαθήναι.

Με συνέπεια λόγων και έργων. Τους τελευταίους μήνες ένα σημαντικό επιτελείο, επεξεργάστηκε και παρακολουθεί το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ. Ήδη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την Παιδεία και τον Αγροτικό Τομέα. Ακολουθεί η Δημόσια Διοίκηση και η Οικονομία.

Δεν είναι της παρούσης στο να αναφερθώ στην ουσία του Προγράμματος, αντιγράψω από αυτό τις θεματικές του ενότητες. Αυτό έχει γίνει και μάλιστα στην καλύτερη μορφή του, από την αρμόδια Γραμματεία του Κόμματος. Και παρόλες τις δυσκολίες, και δημοσιοποιείται και θα γίνει κτήμα του κάθε πολίτη, μέσα από άλλες διαδικασίες. Επιγραμματικά μόνον, αυτό που επιδιώκει είναι η στόχευση σε μια κοινωνία ανθρωπιάς, συνοχής και αλληλεγγύης, ίσων ευκαιριών και ισόρροπης ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.

Απλά, αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι σήμερα η κοινωνία απαιτεί από τα κόμματα, θέσεις και προγράμματα. Υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Οι πολίτες δεν αρκούνται στο να ακούν τι δεν έκαναν οι άλλοι. Θέλει να ξέρει τι θα κάνουμε εμείς. Και η Νέα Δημοκρατία ζητάει τη θετική ψήφο και όχι την αρνητική στην Κυβέρνηση. Με το ολοκληρωμένο Σχέδιο διακυβέρνησης, αποδεικνύει συν τοις άλλοις, ότι και ξέρει και μπορεί. Και ότι έχει θέσεις. Που δειλά-δειλά, αρχίζει το ΠΑΣΟΚ, να εφαρμόζει (όπως αυτές, από το πρόγραμμα της Παιδείας).

Από τις βασικές αρχές του Προγράμματος, ήταν η στήριξη του Πολίτη, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η βελτίωση του επιπέδου ζωής, η ενδυνάμωση της Περιφέρειας. Ο σκόπελος που αντιμετώπισε, ήταν η σημερινή πραγματικότητα. Και η προσπάθεια που καταβλήθηκε, ήταν να δοθούν τα μέγιστα δυνατά, μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Να είναι εφικτό, υλοποιήσιμο και να δίνει λύσεις. Και αυτό το έχει πετύχει.

Αυτό που χρειάζεται και που πρέπει να γίνει, είναι να στηριχθεί επικοινωνιακά. Να «περάσει» μέσα στην κοινωνία. Έτσι ώστε μέσα από την πληροφόρηση του, ο πολίτης, να κρίνει. Και είναι βέβαιο ότι αν επιτευχθεί η πληροφόρηση, τότε η αποδοχή του θα είναι δεδομένη.

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν εξαπάτησε τον πολίτη. Λειτούργησε με πολιτική ευθύνη και εντιμότητα. Δεν ωραιοποίησε καταστάσεις και δεν έκρυψε προθέσεις. Σήμερα με την παρουσίαση των προγραμμάτων της, πέραν των άλλων, αποδεικνύει ότι έχει ξεκάθαρες και σαφείς σχέσεις με το εκλογικό σώμα.

Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα είναι μια ενυπόγραφη δέσμευση. Μια πρόταση επί της οποίας θα κριθεί και πριν από τις Εκλογές, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά κυρίως και μετά από αυτές, σαν Κυβέρνηση. Και η πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου έχει αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία λειτούργησε πάντα με συνέπεια και εντιμότητα.