Ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία τελωνείων νομού Έβρου

Αθήνα, 5 Δεκ 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

  1. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
  2. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.
  3. Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα.

ΘΕΜΑ:«Σχετικά με την λειτουργία Τελωνείων Νομού Έβρου».

Η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος καταγράφοντας την κατάσταση του κλάδου επισημαίνει ότι μετά τις μεγάλες περικοπές μισθών, αλλά κυρίως μετά την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, έχουν δημιουργηθεί τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα τελωνεία της χώρας.

Από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, τα αποτελέσματα στα Τελωνεία θα είναι πολύ αρνητικά, αφού από τις ήδη ελλειμματικές σε προσωπικό υπηρεσίες που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν οριακά, αποχωρούν εκατοντάδες έμπειρα στελέχη, με ή χωρίς θέση ευθύνης, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο συνοριακό Τελωνείο Κήπων Νομού Έβρου, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στις 65 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, υπηρετούν 26 υπάλληλοι και μετά την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, θα μείνουν μόνο 18 υπάλληλοι, ενώ στο αντίστοιχο τουρκικό Τελωνείο υπηρετούν 104 υπάλληλοι.

Το νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται στα τελωνεία του Νομού Έβρου, με τις ελλείψεις προσωπικού, θα διαταράξει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς οι εναπομείναντες τελωνειακοί υπάλληλοι δε θα μπορούν πια να επιτελούν το θεσμικό τους ρόλο διευκολύνοντας το εμπόριο και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων, στην πάταξη του λαθρεμπορίου και της δασμοφοροαποφυγής.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ελλιπή λειτουργία των Τελωνείων του Νομού Έβρου που προκύπτει από την υποστελέχωση τους;
  2. Προτίθενται να μην εφαρμόσουν την εργασιακή εφεδρεία στους τελωνειακούς υπαλλήλους (όπως εξάλλου είχαν διαβεβαιώσει οι αρμόδιοι υπουργοί κατά τη συνάντηση τους με την Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος κατά τη συνάντηση τους στις 26/9/11);

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Έβρου