Ερώτηση για παράνομη τουρκική αλιεία

Αθήνα, 15-9-2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

  • Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή
  • Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη
  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του ΒΑ Αιγαίου τουρκικά αλιευτικά, συστήματος μηχανότρατας, τα οποία σταδιακά και μεθοδικά, όπως μας γνωστοποιούν φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο Αλιευτικός Σύλλογος Μηχανοτράτων και Γριγρι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, πολλαπλασιάζονται και δρουν ασύδοτα στην εν λόγω περιοχή με μεθόδους απαγορευτικές στην ελληνική έννομη τάξη αναφορικά με τους τρόπους αλιείας, με πρώτη και άμεση συνέπεια την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

Αρχικά είχαν εντοπιστεί συνοδευόμενα και από Τουρκικές Ακταιωρούς και αργότερα κατά μόνας – ομάδες άνω των 10 αλιευτικών στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης (Ζουράφα) – Μαρώνειας και Λήμνου παραβιάζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πράγμα που έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις αρμόδιες Αρχές.

Το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει από μαρτυρίες αλιέων, τα Τούρκικα αλιευτικά κατά σύστημα αλιεύουν πέριξ της νήσου Λήμνου, παραβιάζοντας τα χωρικά μας ύδατα κατά 2 – 3 ν.μ., δηλαδή έχουν εντοπιστεί να αλιεύουν σε απόσταση 3 – 4 ν.μ. από τις ακτές μας, ενώ τα ελληνικά αλιευτικά την εποχή αυτή που δραστηριοποιούνται εκεί αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, ήτοι άνω των 6 ν.μ.. Ενώ υπήρχαν αναφορές των περιστατικών αυτών στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, δεν υπήρξαν οριστικά αποτελέσματα.

Οι προαναφερόμενες ενέργειες καταρχήν πλήττουν τις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές μας.

Επίσης όμως σημαντικό είναι ότι τα ψάρια αυτά των τουρκικών αλιευτικών εισάγονται σε πολλές περιπτώσεις στην Χώρα μας από το τελωνείο των Κήπων Έβρου, γεγονός που αποτελεί βαρύ πλήγμα της πρωτογενούς μας παραγωγής και της τοπικής οικονομίας καθώς η Μέση Αλιεία αποτελούσε στήριγμα για την περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα παραβίασης των χωρικών μας υδάτων από τα τουρκικά αλιευτικά και να θωρακιστούν τόσο τα σύνορά μας όσο και η τοπική οικονομία.
  2. Προτίθεται ο ερωτώμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει το λιμενικό σώμα σε αυτές τις περιοχές, ώστε να αποτρέπονται τα φαινόμενα της παράνομη αλιείας στα χωρικά μας ύδατα;
  3. Σε τι ενέργειες θα προβεί ο ερωτώμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προστατεύονται τα ιχθυοαποθέματα από τις παράνομες μεθόδους αλιείας των τουρκικών αλιευτικών και πως θα προστατευθεί το εισόδημα των νομοταγών ελλήνων αλιέων της περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου